Emil Boc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Emil Boc
Date personale
Născut6 septembrie, 1966
Răchiţele, Judeţul Cluj
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieOrtodox
Ocupațiepolitician
avocat
economist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Prim-ministru al României
Deținător actual
Funcție asumată
22 decembrie 2008
Precedat deCălin Popescu-Tăriceanu
CircumscripțiaCluj-Napoca
Preşedintele Partidului Democrat-Liberal
Deținător actual
Funcție asumată
25 iunie 2005
Precedat deTraian Băsescu
Primarul municipiului Cluj-Napoca
În funcție
2004 – prezent
Precedat deGheorghe Funar
Succedat deSorin Apostu (interimar)

Partid politicPartidul Democrat-Liberal
Alma materUniversitatea Babeș-Bolyai
Université libre de Bruxelles[*]
ProfesieJurist
Semnătură
Prezență online

Emil Boc (n. 6 septembrie, 1966, Răchiţele, Cluj) este un politician român. La alegerile locale din 2004, a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca şi în 2008 reales în această funcţie, cu 76,2% din voturi.[1] Din 25 iunie 2005 este preşedinte al Partidului Democrat. Emil Boc este unul dintre promotorii doctrinei populare. În urma desemării ca prim-ministru, formează Guvernul Boc care primeşte votul de învestitură al Parlamentului şi depune jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu în 22 decembrie 2008.

Activitate profesionala

Emil Boc a terminat în 1991 cursurile facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj, iar în 1995 pe cele ale Facultăţii de Drept. Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în drept constituţional şi instituţii politice, iar în prezent ocupă postul de conferenţiar univeristar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Activitate politică

Începând cu 2003 Emil Boc este preşedintele executiv al Partidului Democrat Partidului Democrat şi lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor. În acelaşi an a acţionat ca vicepreşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei. În 2004 a fost ales primar al oraşului Cluj-Napoca, iar în 2008 a fost reales.

În 2006, a avut o propunere de a diferenţia TVA-ul în funcţie de venituri, propunere care a fost criticată ca "absurdă" şi "inaplicabilă" de economişti precum Ionuţ Popescu, Daniel Dăianu, Varujan Vosganian.[2] Ulterior, Emil Boc a explicat că este vorba despre o interpretare eronată; de fapt se referea la necesitatea aplicării măsurilor de protecţie socială într-un mod mai ţintit, astfel încât păturile defavorizate să fie principalii beneficiari ai acestora. Ideea lui Emil Boc urma să se concretizeze într-un sistem asemănator sistemului "food-stamp" din SUA, în care persoanele cu venituri modeste primesc "tichete de masă" cu care pot cumpăra doar alimente.

La 15 decembrie 2008, în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie 2008 şi a retragerii lui Teodor Stolojan, candidatul desemnat iniţial de preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă l-a desemnat pe Emil Boc drept nou candidat pentru funcţia de prim ministru al României.[3]

Referinţe

  1. ^ Vezi [1]
  2. ^ Cotidianul, "Emil Boc a intrat cu TVA in gard"
  3. ^ Alexandra-Livia Dordea, Roxana Dumitru, Cristina Botezatu (). „Boc-noul premier”. Evenimentul Zilei. 

Vezi şi

Legături externe