Elliott Abrams

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elliott Abrams
Date personale
Născut (76 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRachel Abrams[*][[Rachel Abrams (American writer, editor, and artist (1951-2013))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat
diplomat
politician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materȘcoala de Economie și Științe Politice din Londra
Facultatea de Drept Harvard[*]
Harvard College[*][[Harvard College (undergraduate college of Harvard University in Cambridge, Massachusetts)|​]]
Little Red School House and Elisabeth Irwin High School[*][[Little Red School House and Elisabeth Irwin High School (school in Manhattan, New York City, New York, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieConsiliul pentru Relații Externe
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii
DLA Piper
Breed, Abbott & Morgan[*][[Breed, Abbott & Morgan |​]]
Consiliul pentru Relații Externe[3]  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Republican  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Soarele Perului în grad de mare cruce[*]  Modificați la Wikidata

Elliott Abrams (n. , New York City, New York, SUA) este un diplomat și avocat american, de origine evreiască, care a ocupat funcții în administrațiile președinților Statelor Unite Ronald Reagan,George W. Bush și Donald Trump în domeniul politicii externe. Abrams s-a făcut cunoscut ca susținător al ideologiei numite neoconservatoare. În prezent el este cercetător in domeniul Orientului Mijlociu la Consiliul pentru Relații Externe. La 25 ianuarie 2019 a fost numit de către secretarul de stat Mike Pompeo trimis special al Statelor Unite pentru Venezuela, fiind însărcinat cu eforturile diplomației americane de „restaurare a democrației” în aceasta țară.

În timpul administratiei Reagan, in 1991 Abrams a fost implicat în scandalul Iran - Contras, fiind acuzat de doua cazuri de eschivare ilegală de a informa Congresul S.U.A. Ulterior a fost grațiat de președintele George H.W. Bush În timpul primei cadențe a președintelui George W.Bush Abrams a servit ca asistent special al președintelui și prim-director al Consiliului pentru Securitate Națională al S.U.A. pentru problemele Orientului Apropiat și Africii de Nord. La inceputul celei de-a doua cadențe a administrației Bush, el a fost promovat ca consilier adjunct de securitate națională pentru strategia democrației globale, fiind însărcinat cu aplicarea strategiei președintelui Bush de stimulare a proceselor democratice in lume. Este considerat drept unul din arhitecții intervenției S.U.A. în Irak - Războiul din Irak.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Elliott Abrams s-a născut la New York în anul 1948 în familia avocatului evreu Joseph Abrams și a soției acestuia, Mildred. Părinții săi erau susținători ai Partidului Democrat. Abrams a urmat liceul privat Little Red School House din New York, care era frecventat, între altele, de copii ai elitei politice și artistice de stânga. În 1969 a terminat apoi licența BA la Colegiul Harvard, iar în 1970 titlul de master în relații internaționale la Școala de Economie din Londra. În anul 1973 a terminat doctoratul în drept J.D. la Facultatea de drept a Universității Harvard. La început a practicat avocatura verile în biroul tatălui său, apoi, între 1973-1975 la biroul avocațial Breed, Abbott și Morgan, iar între 1979-1981 la biroul Verner, Liipfert, Bernhard, McPherson și Hand.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Elliott Abrams s-a căsătorit în anul 1980 cu Rachel Decter, fiica vitregă a ziaristului Norman Podhoretz, redactorul publicației „Commentary”, pe care a cunoscut-o prin intermediul senatorului Daniel Moynihan, prieten al lui Podhoretz. Ei au fost căsătoriți până la decesul ei în iunie 2013. Ei au avut doi fii, Jacob și Joseph și o fiică, Sarah.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Elliott Abrams, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b „Elliott Abrams”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ ORCID Public Data File 2023, accesat în