Eleonora de Savoia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa Eleonora de Savoia

Eleonora de Savoia (Eleonora Maria Teresa; 28 februarie 172814 august 1781[1]) a fost prințesă de Savoia, fiica cea mare a regelui Carol Emanuel al III-lea al Sardiniei și a celei de-a doua soții, Polixena de Hesse-Rotenburg. A murit necăsătorită.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Eleonora (stânga) alături de fratele ei cel mare viitorul Victor Amadeus al III-lea și surorile Maria Felicita și Maria Luisa Gabriella, 1730

Eleonora Maria Teresa di Savoia a fost al doilea copil și fiica cea mare a Prințului Carol Emanuel și a celei de-a doua soții, prințesa germană, Polixena de Hesse-Rotenburg. S-a născut la palatul regal din Torino, reședința regală a familiei de Savoia.

A fost botezată după bunica maternă, Eleonore de Löwenstein-Wertheim-Rochefort.

Verișorii pe linie maternă au inclus pe Victor Amadeus al II-lea, Prinț de Carignano și sora lui mai mică, viitoarea prințesă de Lamballe, ambii născuți la curtea din Savoia. Verișorii pe linie paternă au inclus pe Ferdinand al VI-lea al Spaniei, care era rege în momentul nașterii ei.

Când Eleonora avea doi ani, tatăl ei a devenit rege al Sardiniei. Cinci ani mai târziu, mama ei a murit iar Eleonora a deținut cel mai înalt rang feminin la curtea savoiardă până la căsătoria fratelui ei cu infanta Maria Antonia a Spaniei în 1750.

Eleonora și sora ei Maria Luisa au fost propuse ca soții pentru Ludovic, Delfin al Franței, fiul cel mare al regelui Ludovic al XV-lea al Franței, și vărul lor primar.[2] Căsătoria nu s-a materializat din cauza negocierilor de căsătorie cu Spania care au dus în final la căsătoria Delfinului cu infanta Maria Teresa Rafaela în 1744.

Prințesa a murit la Castelul Moncalieri din Torino, la vârsta de 53 de ani, necăsătorită.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ van de Pas, Leo. „Princess Eleonora of Savoy”. Genealogics .org. Accesat în . 
  2. ^ Mama lui Ludovic al XV-lea, Marie-Adélaïde, era mătușa ei și sora mai mare a tatălui Eleonorei