Elena Udrea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Udrea
Date personale
Născută (50 de ani)
Buzău, România
Căsătorită cuDorin Cocoș
2003–2013 (divorț)
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieOrtodox
Ocupațiepoliticiană
avocată Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului
În funcție
22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012
Prim-ministruEmil Boc
Precedat deOvidiu Silaghi
Succedat deCristian Petrescu
Deputat de București
Deținător actual
Funcție asumată
2008
PreședinteTraian Băsescu

Partid politicPMP
Alte afilieriPNL (2004-2005)
PDL (2006-2014)
Alma materUniversitatea Creștină Dimitrie Cantemir
Universitatea Națională de Apărare Carol I
ProfesieAvocat

Elena Udrea (nume complet Elena Gabriela Udrea; n. 26 decembrie 1973, Buzău, România) este o politiciană română controversată,[1] care din 2008 deține funcția de deputat. În trecut a deținut funcțiile de consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, ministru al turismului și ministru al dezvoltării regionale și turismului. Udrea este considerată o apropiată a președintelui Traian Băsescu, căruia îi datorează ascensiunea politică.[1]

În trecut, a fost membră a Partidului Național Liberal și a Partidului Democrat Liberal. La 30 ianuarie 2014, Udrea a demisionat din PDL și s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară. Din 2014 este președintele ales al acestui partid. Deși anunțase inițial candidatura lui Cristian Diaconescu pentru alegerile prezidențiale din 2014, Elena Udrea a oprit strângerea de semnături pentru acesta.[2] Diaconescu și-a dat demisia din PMP, astfel că Elena Udrea a fost desemnată a doua zi candidată din partea partidului pentru alegerile prezidențiale.[3] La 22 septembrie și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, prezentând 400.000 de semnături.[4]

Copilărie

Elena Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973 în Buzău.[5] Elena a copilărit în cartierul Micro V, din Buzău, într-o familie de muncitori, tatăl șofer, iar mama taxatoare la societatea de transport public local. A locuit împreună cu părinții, în satul Pietrosu, Buzău până la vârsta de 5 ani. Conform paginii proprii de internet ar fi fost premiantă din clasa I până într-a VIII la Școala nr.16, după care a urmat cursurile liceale la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” profil filologie absolvind în 1992. [6][7][8]

Studii

După liceu, Elena Udrea a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, specializarea Drept, în cadrul universității private ”Dimitrie Cantemir” din București, obținând diploma de licență în 1996, iar din 1997 a fost avocat la propriul său cabinet individual de avocatură. După anul 2005, urmează o serie de cursuri în domeniul apărării și securității naționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Este vorba de Colegiul Național de Apărare, Colegiul de Management al Resurselor Apărării, Educațional și al Achizițiilor și de un Masterat în Securitate și Apărare Națională la aceeași instituție de învățământ.

Cariera timpurie

Din 1997, Elena Udrea a fost avocat la propriul său cabinet individual de avocatură. Pe perioadele în care a deținut funcții de demnitate publică, aceasta și-a întrerupt activitatea în avocatură. În perioada 2003-2004, a reprezentat RA-APPS în mai multe procese, dar în 2008 a decis să returneze onorariul încasat de la regie, după ce în spațiul public au apărut discuții legate de suma încasată. La sfârșitul anului 2005, a fost avocatul președintelui Traian Băsescu în legătură cu plângerea penală formulată la adresa acestuia privind achiziționarea unui imobil din strada Mihăileanu, obținând achitarea acestuia.

Familia

Elena Udrea s-a căsătorit în 26 decembrie 2003, la Consulatul român din New York, cu Dorin Cocoș, un om de afaceri autohton. Dacă înainte de intrarea soției sale în politică era necunoscut publicului larg,[necesită citare] Dorin Cocoș a devenit brusc, după 2005, un om de afaceri controversat și a fost etichetat aparținând grupurilor de interese „Golden Blitz” și „Bittner-Petrache”. Printre afacerile controversate ale soțului Elenei Udrea s-au numărat un contract de concesiune a parcărilor din centrul capitalei sau eliberarea de certificate medicale pentru muncitorii români care erau dornici să plece la muncă în străinătate.

La data de 10 iunie 2013, a divorțat la un notar public.

Cariera politică

Partidul Național Liberal

Elena Udrea la Roman cu ocazia Zilei Naţionale

În anul 2004, Elena Udrea devine membru PNL și candidează pe lista Alianței ”Dreptate și Adevăr” pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București. Ajunge consilier general în echipa primarului general reales Traian Băsescu și devine președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină a CGMB. Ocupă această funcție câteva luni, după care demisionează pentru a-l urma pe fostul primar la Cotroceni.

După ce Traian Băsescu a devenit președintele României în 2004, Elena Udrea a fost numită în funcția de Consilier de Stat, șefa Cancelariei Președintelui, ocupând această poziție în perioada februarie 2005octombrie 2005. În această fucție a ieșit negativ în evidență într-o emisiune televizată, când prezentatorul Robert Turcescu i-a întins o capcană, cerându-i opinia asupra unei declarații a președintelui Norvegiei asupra aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană. Spre surprinderea Elenei Udrea, i-a fost dezvăluit după ce a răspuns că Norvegia nu este membră a UE și nu e condusă de un președinte.[9] Demisionează din funcție în urma unei campanii de presă care viza incompatibilitatea cu afacerile soțului său. Legat de demisie, Udrea a spus că nu vrea să îi creeze o vulnerabilitate președintelui în lupta împotriva marii corupții.

În octombrie 2005 demisionează din PNL.

Partidul Democrat Liberal

A devenit membru Partidul Democrat (PD) (ulterior Partidul Democrat Liberal (PDL)) în februarie 2006, an în care mai mulți liberali, cum ar fi Theodor Stolojan, Valeriu Stoica și Gheorghe Flutur au părăsit PNL sau au fost excluși din partid. În decembrie 2006, la constituirea PLD, este aleasă în funcția de secretar executiv al partidului. Rămâne în anturajul președintelui și îl contrează adesea pe premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele PNL. În 2007 îl acuză pe Tăriceanu că i-ar fi cerut președintelui să intervină în fața procurorului general pentru Dinu Patriciu, declanșând scandalul ”Bilețelul”.

În noiembrie 2008 devine deputat PDL în Colegiul 25 București, întrunind 43,4% din voturi și cel mai mare număr de voturi exprimate în favoarea unui deputat PD-L în capitală. Cel mai important angajament electoral al Elenei Udrea vizează construcția primului tronson nou de metrou din ultimii 20 de ani, care ar urma să facă legătura între Universitate și Drumul Taberei. Proiectul a fost licitat, atribuit, lucrările de construcție au început în 2011 și se vor finaliza în 2014. Proiectul cuprinde lucrările corespunzătoare construirii celor 10 stații . Lungimea liniei de metrou din această zonă este de 6,2 km și va deservi peste 300.000 de locuitori ai capitalei.

Ministru al Turismului

În decembrie 2008 a fost numită Ministru al Turismului în Guvernul condus de Emil Boc. În 2009, Elena Udrea a convins un mare tour-operator[necesită citare], grupul german TUI, să revină în România, după ce părăsise această piață în 2006. În același an, România a devenit membru al Consiliului Executiv al OMT.

Tot în 2009, România primește trei trofee "Mărul de Aur" de la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) pentru Zona Ecoturistică Mărginimea Sibiului, Rezervația Biosferei Delta Dunării, dar și pentru o companie de transport aerian românească, drept recunoaștere a eforturilor deosebite pentru promovarea turismului și creșterea nivelului acestei industrii.

Fonduri pentru infrastructură

Cincizeci de proiecte derulate de consilii județene și locale, care fac parte din programele naționale de investiții în infrastructrura turistică, respectiv „Schi în România", „Dezvoltarea turismului balnear", „Dezvoltarea turismului în Delta Dunării și pe Litoral", „Dezvoltarea infrastructurii în zona montană înaltă", primesc finanțare de la ministerul condus de Elena Udrea.

Pentru încurajarea consumului de turism intern, Ministerul Turismului a avut, în 2009, două campanii de promovare a Litoralului și Bucovinei ca destinații pentru petrecerea vacanțelor de Paște și de 1 Mai, campanii în urma cărora s-au realizat încasări de circa 8 milioane de euro.

Pe plan extern, Ministreul Turismului a promovat România pe CNN, Euronews și Eurosport, prin clipuri cuprinzând recomandări în acest sens ale celor trei mari sportivi romani Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Gheorghe Hagi.

În același an, Ministerul Turismului a achiziționat servicile de creație a brandului turistic național, servicii finanțate de Uniunea Europeană.

Comisia parlamentară de anchetă

În toamna anului 2009, înainte de campania electorală oficială pentru alegerile prezidențiale, o comisie de anchetă parlamentară a investigat modul în care Ministerul Turismului a gestionat banii de promovare turistică și de investiții în infrastructura turistică. Comisia a acuzat-o pe Elena Udrea de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, instigare la infracțiunea de abuz contra interesului public și conflict de interese și sesizează Parchetul în acest sens. Parchetul constată însă că sesizarea comisiei nu este întemeiată și nu reține niciun capăt de acuzare la adresa ministrului. Elena Udrea a contestat componența și procedurile comisiei și a afirmat că aceasta a fost înființată cu scop politic, urmărind compromiterea adversarilor politici ai PNL și PSD.

Ministru interimar al Mediului

În octombrie-decembrie 2009, Elena Udrea este și Ministru interimar al Mediului, după ce guvernul din care a făcut parte a pierdut susținerea majorității parlamentare după plecarea PSD, inclusiv a Ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, din executiv.

Udrea a deschis accesul hotelierilor de pe litoral la fonduri prin programul Casa Verde, finanțat din Fondul de Mediu, pentru surse alternative ecologice de energie termică.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului

În decembrie 2009, Elena Udrea a devenit Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului prin fuziunea dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței cu Ministerul Turismului. În mandatul său, au fost subordonate ministerului și alte instituții, cum ar fi Inspectoratul de Stat în Construcții și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Și-a încheiat încheie mandatul în februarie 2012.

Președinte PDL București

În perioada iulie-noiembrie 2010 a deținut funcția de președinte interimar al PDL București, iar în noiembrie a devenit președinte ales al aceleiași organizații. Elena Udrea a preluat conducerea celei mai mari organizații a PDL în timp ce Sorin Oprescu (fost membru PSD) era primar general, pe fondul erodării încrederii electoratului față de partid din cauza măsurilor de austeritate ale Guvernului Boc.

Elena Udrea a încercat să propună o reformă administrativă a municipiului București, prezentând o reglementare pe acestă temă, și anume o Legea a Capitalei. Actul normativ viza existența unui buget unic, agregat, al municipiului București, acordarea de competențe exclusive Primăriei Generale în probleme de urbanism, dar și regândirea structurii și rolului sectoarelor, respectiv a relației acestora cu Primăria Generală a Municipiului București. Proiectul s-a lovit de opoziția dură a primarilor de sector. Elena Udrea a abandonat proiectul în vara anului 2011, la șase luni de când îl prezentase.

Candidatul PDL la funcția de primar general al municipiului București la alegerile din 2012 a stârnit controverse, Udrea susținându-l pe omul de afaceri controversat Silviu Prigoană, care a obținut doar 17,12% din voturi.

În urma reultatelor înregistrate la alegerile locale din 2012, Elena Udrea a demisionat din funcția de președinte PDL București.

Vicepreședinte PDL

La Congresul PD-L din mai 2011, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului. La congres, Elena Udrea a fost susținătoare a moțiunii câștigătoare și a președintelui PD-L reconfirmat în funcție, Emil Boc. Alături de premierul din acea vreme, Udrea și-a asumat, prin poziții publice explicite, măsurile de austeritate impuse de guvern și acceptate de partid pentru depășirea perioadei dificile de criză, în integralitatea lor.

După alegerile locale din 2012, a demisionat, odată cu colegii ei, din conducerea PDL.

Deputat ARD de Roman

Elena Udrea împreună cu primarul Romanului, Laurenţiu Leoreanu

La alegerile legislative din 2012, a candidat în colegiul uninominal nr. 4 din circumscripția Neamț, ce cuprinde municipiul Roman și comuna Ion Creangă.[10][11] A obținut 42% din voturi, și a câștigat funcția de deputat prin redistribuirea mandatelor (deși contracandidatul său din partea USL, Liviu Brătescu a obținut cu aproape o mie de voturi mai mult decât ea, dar mai puțin de 50%).[12][13]

Candidată pentru președinția PDL

La data de 12 februarie 2013 a anunțat că va candida pentru funcția de președinte PDL, în condițiile în care până atunci își anunțase candidatura doar Vasile Blaga.[14] Într-un interviu ulterior, președintele Traian Băsescu l-a atacat pe Vasile Blaga, exprimându-și îndoială că acesta ar fi „prezidențiabil”.[15] Poziția președintelui a fost interpretată a fi favorabilă candidaturii lui Udrea,[16][17][18][19] deși afirmațiile lui Băsescu nu fuseseră lipsite de echivoc, iar întrebat explicit înaintea interviului pe cine preferă între Blaga și Udrea, președintele răspunsese râzând că îl preferă pe Emil Boc.[20][21] Tot în interviu, întrebat dacă Udrea are profilul unui președinte de partid, Băsescu a răspuns: „Poate să și-l creeze. Nu spun că are un profil perfect (…) de președinte de partid. Dar Elena Udrea a crescut enorm. Și eu sunt convins că după experiența Roman (referire la colegiul în care candidase Udrea în decembrie 2012, n.n.) Elena Udrea va deveni un politician de forță”.[15]

La data de 23 martie 2013 a avut loc Convenția Națională PD-L pentru alegerea conducerii partidului. Vasile Blaga a câștigat funcția de președinte PDL cu 2344 voturi, Elena Udrea obținând 2014 voturi, iar Monica Macovei 209 voturi. Elena Udrea a depus contestație, dar Comisia a respins-o.

Partidul Mișcarea Populară

Pe 30 ianuarie 2014, Elena Udrea s-a alăturat noului partid de dreapta susținut de Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară (PMP).[22]

În data de 7 iunie 2014, Elena Udrea a fost aleasă cu o largă majoritate președinte al PMP. Ea l-a învins pe contracandidatul Daniel Funeriu, obținând 742 din 950 de voturi.[23]

Candidat la președinția României

În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. Ocupă poziția a șasea pe buletinul de vot.[24]

Note

  1. ^ a b „SONDAJ. Câtă încredere aveți în Elena Udrea?”, Gândul, , accesat în  
  2. ^ Adina Vlad (), „Elena Băsescu o acuză pe Udrea că interzice filialelor PMP să strângă semnături pentru candidatura lui Cristian Diaconescu la Președinție”, Adevărul, accesat în  
  3. ^ V. M. (), „Cristian Diaconescu renunțăa la candidatura la Președinție și o susține pe Elena Udrea. Udrea nu mai are nici o problemă cu faptul că Diaconescu a votat pentru suspendarea lui Băsescu în 2007”, HotNews, accesat în  
  4. ^ Paul Filimon (), „Elena Udrea și-a depus candidatura la prezidențiale. A strâns peste 400.000 de semnături”, România liberă, accesat în  
  5. ^ „CV Elena Udrea”. Site-ul personal al Elenei Udrea. 
  6. ^ Elena Udrea, „Despre mine”, Pagina oficială de internet, accesat în  
  7. ^ Herghelegiu, Silvia (). „Elena Udrea a sărbătorit la Buzău 20 de ani de la absolvirea Hasdeului (galerie foto)”. Buzău: Opinia. Accesat în . 
  8. ^ Iulian Bunila (), „Elena Udrea: de la copila care sărea gardul vecinilor ca să fure roșii la cursa pentru Cotroceni”, Adevărul, accesat în  
  9. ^ Mircea Marian, "Blonda de la Cotroceni nu se îngrijorează că președintele Norvegiei nu ne vrea in UE" ("The Cotroceni Blonde Isn't Worried that the Norwegian President Doesn't Want Us in the EU"), Adevărul, 20 April 2005, retrieved 25 February 2009
  10. ^ „Elena Udrea își consolidează poziția de câștigător detașat în colegiul său din Neamț”, Ziare.com, , accesat în  
  11. ^ Iulia Marin (), „Elena Udrea: „Sunt deputat de Roman și Ion Creangă în următorii patru ani", Adevărul, accesat în  
  12. ^ Udrea, Andreea (). „Liderii democrat-liberali cu performanțe în alegeri”. Evenimentul Zilei. Accesat în . 
  13. ^ „Harta interactivă a rezultatelor de la alegerile parlamentare”. Adevărul online. . Accesat în . . Selectați din combobox județul Neamț și introduceți la localitate „comuna Ion Creangă” (municipiul Roman lipsește)
  14. ^ Andreea Udrea, Elena Udrea și-a anunțat candidatura la șefia PDL, Evenimentul Zilei, 12 februarie 2013. Accesat la 18 februarie 2013.
  15. ^ a b Interviu cu Traian Băsescu în emisiunea Sub semnul întrebării, b1.ro, 14 februarie 2013. Accesat la 18 februarie 2013
  16. ^ Alina Mungiu-Pippidi, Băsescu nu-l va numi pe Blaga șeful partidului nici dacă va cîștiga alegerile, România liberă, 16 februarie 2013. Accesat la 18 februarie 2013
  17. ^ http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/udrea-presedinte-ce-veste-minunata-293629.html
  18. ^ http://www.ziare.com/geoana/psd/geoana-basescu-o-sustine-de-fapt-pe-udrea-la-sefia-pdl-1218772
  19. ^ http://www.dcnews.ro/2013/02/vezi-reactia-lui-basescu-dupa-ce-blaga-a-spus-ca-o-sustine-pe-udrea/
  20. ^ „Dintre Udrea și Blaga, Băsescu îl preferă pe Boc la conducerea PDL”. ClujAzi.ro. . 
  21. ^ „Dintre Udrea și Blaga, Băsescu îl vede potrivit pe Boc în fruntea PDL”. Citynews.ro. 
  22. ^ „Udrea: PMP vine alături de președintele Băsescu, pentru a se lupta cu puterea USL”, Realitatea TV, , accesat în  
  23. ^ Mădălina Mihalache, Sebastian Zachmann (), „Elena Udrea a fost aleasă președintele PMP și a anunțat candidatul partidului la președinție: Cristian Diaconescu”, Adevărul, accesat în  
  24. ^ Specimenul buletinului de vot, bec2014.ro

Legături externe

Interviuri