Sari la conținut

Electrometru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Electroscop cu foiţă de aur

Electrometrul este un instrument electrostatic care servește la măsurarea potențialelor și sarcinilor electrice. El măsoară tensiuni electrice pe cale electrostatică. Instrumentul mai este cunoscut și sub numele de electroscop. Totuși, un electroscop ce dispune de o scală de măsură calibrată este considerat un electrometru.

Primul electroscop construit l-a realizat William Gilbert pe la anul 1600, el fiind de fapt și primul instrument electric de măsură.

Pentru măsurarea potențialelor electrice foarte mici sunt prevăzute amplificatoare pentru electrometre. Electroscopul face masurări fără consum de curent electric, el funcționând electrostatic. Datoriă electroscoapelor au fost descoperite radiațiile cosmice, remarcându-se influența radiațiilor asupra aparatelor ce erau încărcate cu o anumită cantitate de sarcini electrice.Electroscopul permite să se obtină sarcini electrice mult mai mari decât prin frecare. Substantele in care sarcinile electrice se deplasează liber se numesc conductoare. Substantele în care sarcinile electrice ramân în locurile în care au fost obținute se numesc izolatoare.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • ***, Dicționar de fizică, Editura Enciclopedică Română, 1972, p. 491
  • Vasile Tutovan, Electricitate și magnetism, vol I, Editura Tehnică, 1984, p. 138

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]