Edictul de la Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei întrunită la Turda, decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru cetățenii Transilvaniei. A fost promulgat de către Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Este primul de acest fel din istoria Europei moderne. Originalul documentului este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Edictul a fost emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sângeroase izbucnite între catolici și protestanți în Europa Occidentală.

Conform Editului nici o persoană nu putea să fie dezavantajată din cauza confesiunii sale, și nimănui nu i se putea impune o credință sau alta, deoarece credința ne vine de la Dumnezeu.

Edictul din Turda nu precizeaza in particular nici o confesiune religioasa, ceea ce a purtat la conflicte intrediferite confesiuni protestante. De aceea Edictul din Targu Mures din 1571 condus de catolicul Bathory Istvan precizeaza ca religiile recepte sunt cea romano-catolica, calvinista, luterana si unitariana, interzicand in acelasi timp orice alta inovatie religioasa.

Libertatea religioasa a ramas oricum piatra de hotar pentru mulți prinți ai Transilvaniei, Bockai Istvan, Bethlem Gabor si cei care care au urmat, respectarea acestei legi a fost criteriul supunerii nobilimii transilvane la Imperiul Austriac, Diploma Leopoldina.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]