Edictul de la Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei întrunită la Turda, decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru cetățenii Transilvaniei. A fost promulgat de către Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Este primul de acest fel din istoria Europei moderne. Originalul documentului este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Edictul a avut limitele sale, prevederile lui proclamând egala îndreptățire a credințelor îmbrățișate de stările constituționale medievale ale Transilvaniei: nobilii, sașii și secuii. Decretul era emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sângeroase izbucnite între catolici și protestanți în Europa Occidentală. Practicarea altor culte, precum cel greco-ortodox și mozaic, ai căror adepți constituiau o mare parte a populației Transilvaniei, dar care nu constituiau motiv de lupte religioase nu a făcut obiectul edictului, practicarea acestor credințe fiind tolerată. Conform Editului nici o persoană nu putea să fie dezavantajată din cauza confesiunii sale, și nimănui nu i se putea impune o credință sau alta, deoarece credința ne vine de la Dumnezeu.

În baza Edictului de la Turda, până la edictele de toleranță religioasă emise de Iosif al II-lea, confesiunile recepte din Transilvania au fost cea reformată-calvină, cea luterană, cea unitariană și cea romano-catolică.

Libertatea religiilor a rămas o piatra de hotar pentru mulți prinți ai Transilvaniei care au urmat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.