Afacerea Edgardo Mortara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Edgardo Mortara)
Edgardo Mortara ca adult, mama sa (pe scaun) și un preot al Ordinului Augustinian (în dreapta).

Afacerea Edgardo Mortara este denumirea unui scandal care a izbucnit după ce poliția Statului Papal a răpit pe 23 iunie 1858 un copil evreu pe nume Edgardo Mortara, în vârstă de 6 ani, de la familia lui din Bologna ca să fie crescut ca un creștin catolic, iar Papa Pius al IX-lea a refuzat să-l elibereze. Părinții au fost informați că-și pot recăpăta fiul numai dacă se convertesc la catolicism.

Edgardo Mortara s-a născut la 27 august 1851 ca fiu al negustorului evreu Salomone Mortara și al soției lui, evreica Marianna Padovani Mortara. Anna Morisi, o fată creștină de 14 ani, care lucra ca servitoare în familia Mortara în zilele de sâmbătă (religia iudaică interzice evreilor să lucreze în zilele de sâmbătă), a botezat copilul, fără știința părinților lui, când acesta avea vârsta de doi ani și era grav bolnav. Anna Morisi credea că copilul o să moară și va fi ars în Iad dacă n-o să fie botezat.

Poliția papală a primit ordin, câțiva ani mai târziu, să-l scoată din casa familiei Mortara pe unul din cei opt copii, care fusese botezat, deoarece un copil botezat nu putea să crească într-o familie evreiască. Poliția a luat copilul din casa părinților lui și l-a trimis la Roma pentru a primi o educație creștină catolică. Mortara a fost crescut drept catolic, a devenit misionar și toată viața sa activat pentru catolicism. Mortara a decedat pe 11 martie 1940 într-o mănăstire catolică din Belgia.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]