Ecografie abdominală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ecografia abdominală)
Salt la: Navigare, căutare
Ecograf care se poate utiliza pentru ecografie abdominală.
Sondă, care se aşează pe peretele abdominal.
Imaginea ecografică a rinichiului.

Ecografia abdominală sau ultrasonografia abdominală este o metodă de examinare imagistică a organelor abdominale cu ultrasunete. Ea se realizează cu ajutorul aparatului numit ecograf. Este o tehnică neinvazivă și rapidă, considerată o explorare de rutină.

Aparatul funcționează pe principiul radarului. Sonda care se aplică pe corpul pacientului trimite ultrasunete către organul analizat, iar apoi receptează o parte din semnalul reflectat. Semnalul care se întoarce este analizat și transformat în imaginea vizibilă pe monitor în culorile albă și neagră.

Prezența de gaze în tractul digestiv îngreunează sau chiar împiedică efectuarea investigației, de aceea se recomandă cu o zi înainte să nu se consume alimente care balonează, iar în unele cazuri și administrarea unor medicamente care absorb gazele.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Ecografia abdominală se poate folosi pentru investigarea mai multor organe interne, ca de exemplu: rinichi, [1] ficat, vezică biliară, pancreas, splina și aorta abdominală.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Bisset (1 ianuarie 2008). Differential Diagnosis in Abdominal Ultrasound, 3/e. Elsevier India. pp. 257. ISBN 978-81-312-1574-6. http://books.google.com/books?id=pw5uaOu7PJEC&pg=PT257. Accesat la 10 aprilie 2011 Legături externe[modificare | modificare sursă]