Sari la conținut

Eclipsa de Soare din 29 mai 1919

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta eclipsei generale

Eclipsa de Soare din 29 mai 1919 a fost totală.

S-a produs în urmă cu &&&&&&&&&&&&&105.&&&&&0105 ani, &&&&&&&&&&&&&&24.&&&&&024 zile

Parcursul eclipsei[modificare | modificare sursă]

Eclipsa de Soare din 29 mai 1919 reconstituită după clișeele lui Eddington.

Cu o durată maximă de 6 minute și 51 de secunde, eclipsa a fost cea mai lungă eclipsă totală de Soare de la eclipsa de Soare din 27 mai 1416. O eclipsă totală mai lungă a fost cea din 8 iunie 1937.

Eclipsa totală din 29 mai 1919 a fost vizibilă de pe un coridor care a traversat centrul Braziliei, Atlanticul, Africa Centrală și Africa de Est.

Eclipsa a fost vizibilă parțial dintr-o bună parte a Americii de Sud și a Africii.

„Eclipsa Relativității Generale”[modificare | modificare sursă]

Instrumente utilizate de Eddington în timpul eclipsei.

Eclipsa a fost fotografiată, în timpul unei experiențe deosebite, de către expediția organizată de Arthur Eddington în insula Principe.

Experiența viza măsurarea poziției stelelor situate în apropierea Soarelui cu scopul de a verifica dacă exista, cu adevărat, un efect de lentilă gravitațională, așa cum se prezisese de relativitatea generală a lui Albert Einstein. De atunci, acest fenomen astronomic este denumit „Eclipsa lui Einstein” sau „Eclipsa Relativității Generale”.[1]

Experiența, estimată ca doveditoare, în pofida unei mari incertitudini asupra măsurătorilor (doar Eddington măsurase o deviere, a unei valori care este cu mult diferită de aceea obținută prin calcul), este considerată drept un experimentum crucis al relativității generale. Experimente posterioare, efectuate într-un mod mai precis, au dat rezultate mai conforme cu teoria.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dyson, F. W.; Eddington, A. S.; Davidson, C. (). „A Determination of the Deflection of Light by the Sun's Gravitational Field, from Observations Made at the Total Eclipse of 29 mai 1919”. pp. 291–333.  Parametru necunoscut |periodic= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |url texte= ignorat (ajutor);

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Eclipsa de Soare din 29 mai 1919