Sari la conținut

Ebenezer Cobb Morley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ebenezer Cobb Morley
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Kingston upon Hull, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[1] Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBarnes[*][[Barnes (district in the London Borough of Richmond upon Thames, England)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie[1]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiefotbalist
canotor[*]
avocat
justice of the peace[*][[justice of the peace (judicial officer elected or appointed to keep the peace and perform minor civic jobs)|​]]
consiliu local[*]
om de afaceri
solicitor[*][[solicitor (type of legal practitioner)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata

Ebenezer Cobb Morley (n. , Kingston upon Hull, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Greater London, Anglia, Regatul Unit) a fost un sportiv englez, fiind fondatorul Asociației de Fotbal și fotbalului modern.

Morley s-a născut și a trăit în Hull[3], până la varsta de 22 de ani. În 1858 s-a mutat la Barnes, unde a format echipa de fotbal Barnes Club, membru fondator al Asociației de Fotbal, în 1862. În 1863, în calitate de căpitan al clubului de fotbal Mortlake, a scris ziarului Bell's Life pentru a propune un organism de conducere și organizare pentru fotbal. Datorită propunerii sale, a avut loc prima întâlnire la Freemasons's Tavern, când s-a creat Asociația de Fotbal.

El a fost primul secretar al Asociației de Fotbal (1863-1866), al doilea președinte (1867-1874) și a elaborat primele Legi ale Jocului. Primul meci jucat de Morley a fost împotriva Richmond, în 1863. Între cluburile din Londra și Sheffield pe 31 martie 1866, a marcat primul meci reprezentativ.

Avocat de profesie, Morley a fost un pasionat vâslaș, fondator al clubului Barnes și Mortlake Regatta pentru care el a fost, de asemenea, secretar (1862-1880). A lucrat la Consiliul Județea Surrey pentru Barnes (1903-1919), unde a fost judecător de Pace.

Morley este înmormântat în Cimitirul din Barnes[4]. El nu a avut copii.

Mormântul lui Ebenezer Cobb Morley în Barnes Cimitir, cu o coroană de comemorare a 150 de ani de la fondarea Football Association .

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g Morley, Ebenezer Cobb (1831–1924), lawyer, sportsman, and sports administrator | Oxford Dictionary of National Biography (în engleză), Oxford Dictionary of National Biography, accesat în  
  2. ^ Alyson Rudd[*][[Alyson Rudd (jurnalistă britanică)|​]] (), The father of football deserves much more | The Times (în engleză), The Times, accesat în  
  3. ^ Butler, Bryon (ianuarie 2009). „Morley, Ebenezer Cobb (1831–1924)”. Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. Accesat în . 
  4. ^ Rudd, Alyson (). „The father of football deserves much more”. London: Times Online. Accesat în .