EADS/Northrop Grumman KC-45

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
EADS/Northrop Grumman KC-45
Tip avion cisternă[*]  Modificați la Wikidata
Constructor Airbus  Modificați la Wikidata
Zbor inaugural
Introdus
Beneficiar principal
Bucăți fabricate Modificați la Wikidata

EADS/Northrop Grumman KC-45 a fost un avion-cisternă de realimentare aeriană propus, bazat pe Airbus A330 MRTT. Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) au comandat 179 KC-45A în prima etapă de înlocuire a vechilor tancuri Boeing KC-135 Stratotanker aflate în prezent în serviciu. Cu toate acestea, concursul a fost redeschis în iulie 2008, după ce protestul Boeing față de premiu a fost susținut. Ca răspuns la noul concurs, la 8 martie 2010, Northrop Grumman a anunțat că își abandonează oferta pentru noul contract, CEO-ul său afirmând că cerința revizuită a ofertei favorizează Boeing.[1] La 20 aprilie 2010, EADS (cunoscută acum sub numele de Airbus SE) a anunțat că reintră în competiție și a depus o ofertă cu KC-45.[2] În cele din urmă, USAF a selectat Boeing KC-46 Pegasus.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Andrejczak, Matt (). „Northrop drops out of bid to make Air Force aerial tankers”. San Francisco: MarketWatch. Accesat în . 
  2. ^ „EADS North America intends to submit proposal for U.S. Air Force tanker” (Press release). Leiden: Airbus. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de EADS/Northrop Grumman KC-45