E-learning

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

E-learning (sau eLearning) reprezintă utilizarea de media electronică și tehnologii informaționale și de comunicație (ICT) în educație. E-learning la general include toate formele de tehnologie educațională în educație și învățare. E-learning este sinonim cu multimedia learning, technology-enhanced learning (TEL), computer-based instruction (CBI), computer-based training (CBT), computer-assisted instruction or computer-aided instruction (CAI), internet-based training (IBT), web-based training (WBT), online education, virtual education, virtual learning environments (VLE) (which are also called learning platforms), m-learning, and digital educational collaboration. These alternative names emphasize a particular aspect, component or delivery method.

Definiție[modificare | modificare sursă]

1. În sens larg, prin elearning (sau e-learning) se înțelege totalitatea situațiilor educaționale în care se utilizează semnificativ mijloacele Tehnologiei Informației și Comunicării (TIC). Termenul a fost preluat din literatura anglo-saxonă, fiind extins de la sensul primar, etimologic, de învățare prin mijloace electronice, și acoperind acum aria de intersecție a acțiunilor educative cu mijloacele informatice moderne. Computerul și materialele electronice/ multimedia sunt utilizate ca suport în predare, învățare, evaluare sau ca mijloc de comunicare.

2. În sens restrâns, elearning-ul reprezintă un tip de educație la distanță, o experiență planificată de predare-învățare organizată de o instituție ce furnizează mediat materiale într-o ordine secvențială și logică pentru a fi asimilate de studenți în maniera proprie. Medierea se realizează prin noile tehnologii ale informației și comunicării - în special prin Internet. Internetul constituie atât mediul de distribuție al materialelor, cât și canalul de comunicare între actorii implicați.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Actualmente, termenul e-learning a ajuns să înlocuiască practic toți termenii care desemnau o nouă manieră de integrare a mijloacelor TIC în procesul de instruire.

Realizările e-learning pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere. Vom selecta două dintre ele:

 1. Realizări e-learning pe bază de CD: cursanții primesc cursurile pe CD, vor instala aceste cursuri pe calculatorul propriu și pot începe pregătirea, învățarea;
 2. Realizări e-learning pe bază de rețea: cursurile pot fi accesate prin intermediul rețelei (intranet/internet) de pe serverul central.

În ambele situații, cursurile sunt în format electronic, diferența constă doar în modul de urmărire a studiului. Dacă, în primul caz, specialistului care coordonează cursurile îi este foarte greu să obțină informații în legătură cu modul în care cursantul parcurge materialul, are sau nu întrebări, reușește să asimileze materia cerută, în cel de-al doilea caz, aceste informații pot fi accesate de pe serverul care furnizează serviciile de curs.

Realizările e-learning-ului cuprind următoarele elemente, care se grupează în jurul cursantului dornic de a obține cunoștințele necesare:

 • Infrastructură - mulțimea de elemente, hard și soft, care permite accesul la informațiile pe care cursantul vrea să și le însușească;
 • Conținut – cunoștințele, sub formă electronică, care acoperă tematica cursului (sub formă de text, audio, video, simulări);
 • Servicii – realizarea planurilor de învățământ, relația cu învățământul tradițional, evidența cunoștințelor dobândite de cursanți, managementul capacității cursanților, cerințe pe care orice realizare e-learning va trebui să le gestioneze în mod corespunzător.

Principalii participanți în proces sunt:

 • administratorul de sistem;
 • instruiții;
 • instructorul.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Olimpius Istrate,cercetător asociat,Institutul de Științe ale Educației

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Lipsitz, Lawrence, (Editor); Reisner, Trudi, The Computer and Education, Englewood Cliffs, NJ : Educational Technology Publications, January 1973. Articles selected from Educational Technology magazine.
 • Preston, Rob (). „Down To Business: Higher Education Is Ripe For Technology Disruption”. InformationWeek. UMB: 60. Accesat în . 
 • Wolfe, C., & Wolfe, C. R. (2001). Learning and teaching on the World Wide Web. San Diego, Calif. ; London: Academic.
 • Kaplan Andreas M., Haenlein Michael (2016) Higher education and the digital revolution: About MOOCs, SPOCs, social media, and the Cookie Monster, Business Horizons, Volume 59.
 • Delanty G. (2001), Challenging Knowledge, Open University Press, London.
 • King R. (2004), The University in the Global Age, Palgrave Macmillan, London.
 • Bocchi, J. et al. (May/June 1999), Technology-Enhanced Learning in Industry and Higher Education: Preliminary Report on a "Gap" Analysis. The Technology Source. http://technologysource.org/article/technologyenhanced_learning_in_industry_and_higher_education/
 • Elearning 101 - Concepts, Trends & Applications. Ebook describing basic elearning concepts

Legături externe[modificare | modificare sursă]