Duzina de ticăloși

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Duzina de ticăloși
Duzina de ticăloși.jpg
Rating.gif
Titlu originalThe Dirty Dozen
Genfilm de război
dramă
film de acțiune
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorRobert Aldrich[1][2][3][4]  Modificați la Wikidata
Scenarist Nunnally Johnson[*][[Nunnally Johnson (screenwriter (1897-1977))|​]]
Lukas Heller[*][[Lukas Heller (scenarist german)|​]]  Modificați la Wikidata
Producător Kenneth Hyman[*][[Kenneth Hyman (producător de film american)|​]]  Modificați la Wikidata
Distribuitor MOKÉP[*][[MOKÉP |​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
StudioMetro-Goldwyn-Mayer  Modificați la Wikidata
Director de imagine Edward Scaife[*][[Edward Scaife (English cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
Montaj Michael Luciano[*][[Michael Luciano (American film and television editor (1909-1992))|​]]  Modificați la Wikidata
Muzica Frank De Vol[*][[Frank De Vol (American actor, and using the name De Vol was an arranger and composer (1911-1999))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieLee Marvin[2][5][3][4]
Ernest Borgnine[2][5][3][4]
Charles Bronson[2][5][3][4]
Jim Brown[*][[Jim Brown (American football running back, Pro Football Hall of Famer)|​]][5][3][4]
John Cassavetes[5][3][4]
Richard Jaeckel[*][[Richard Jaeckel (actor american)|​]][5]
George Kennedy[5][4]
Trini Lopez[*][[Trini Lopez (muzician american)|​]][4]
Ralph Meeker[*][5][3][4]
Robert Ryan[5][3][4]
Telly Savalas[5][3][4]
Donald Sutherland[5][3][4]
Robert Webber[*][[Robert Webber (actor (1924-1989))|​]][6]
Clint Walker[*][[Clint Walker (actor american)|​]][5]
Tom Busby[*][[Tom Busby (actor canadian)|​]][6]
Ben Carruthers[*][[Ben Carruthers (actor american)|​]][6]
...încă 3  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata143 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii
Regatul Unit  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiRegatul Unit
Bretania  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză
limba germană  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar
Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor  Modificați la Wikidata
Urmat deDuzina de ticăloși 2[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
Elonet
Scope
ČSFD
Kinopoisk
The Movie Database
TV.com
elFilm
cine.gr
elCinema.com
PORT.hu

Duzina de ticăloși (în engleză The Dirty Dozen) este un film de război din 1967, cu Lee Marvin în rolul principal și cu Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes, George Kennedy, Robert Ryan, Telly Savalas, Robert Webber și Donald Sutherland în alte roluri. Filmul, regizat de Robert Aldrich, [7] a fost filmat în Marea Britanie la MGM-British Studios și lansat de MGM. A fost un succes de box office și a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră la cea de-a 40-a ediție a premiilor Oscar în 1968. În 2001, Institutul American de Film a plasat filmul pe locul 65 în lista lor AFI's 100 Years...100 Thrills.

Scenariul este bazat pe best-seller-ul din 1965 scris de E. M. Nathanson, care s-a inspirat după o unitate reală din timpul celui de-al doilea război mondial de specialiști în demolări din spatele liniilor, unitate a Diviziei 101 Aeropurtată denumită „Filthy Thirteen”.[8] [9]

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În martie 1944, ofițerul OSS, maiorul John Reisman, primește ordin de la comandantul ADSEC din Marea Britanie, generalul maior Sam Worden, să înceapă Proiectul Amnistia: o misiune top-secretă de a-i antrena pe unii dintre cei mai răi prizonieri ai armatei americane și de a-i transforma în trupe de comando pentru a fi trimiși într-o misiune sinucigașă chiar înainte de Ziua Z. Obiectivul este un castel de lângă Rennes, în Bretania, unde zeci de ofițeri de rang înalt din Germania vor fi eliminați pentru a perturba lanțul de comandă al Wehrmachtului din nordul Franței înainte de invazia aliaților. Lui Reisman i se spune că poate promite prizonierilor că cei care supraviețuiesc vor fi grațiați.

Reisman se întâlnește cu cei 12 condamnați într-o închisoare a armatei americane condusă de poliția militară. Cinci sunt condamnați la moarte prin spânzurare, în timp ce ceilalți au sentințe de zeci de ani de muncă silnică. Reisman devine autoritar după ce îl pune la pământ pe rebelul Franko care l-a atacat și apoi îi pune bocancul pe obraz. Cu un detașament al poliției militare condus de sergentul Bowren ca gardieni, prizonierii învață treptat cum să lucreze împreună atunci când sunt obligați să își construiască propria baracă de antrenament. Cu toate acestea, când un act de insubordonare este instigat de Franko, toate trusele de bărbierit și de spălat sunt reținute ca pedeapsă, ceea ce le aduce porecla „Cei 12 mizerabili”. În timpul antrenamentului, prizonierii sunt psihanalizați de căpitanul Kinder, care îl avertizează pe Reisman că este foarte probabil că-l vor ucide dacă li se va da șansa; iar violatorul/criminalul Maggott este de departe cel mai periculos.

Ei sunt apoi trimiși pentru antrenament la săritura cu parașuta într-o unitate comandată de adversarul lui Reisman, colonelul Everett Dasher Breed comandantul Diviziei 101 Aeropurtată. După ce oamenii lui Reisman își bat joc de colonel, mai ales după ce Pinkley - la ordinul lui Reisman - se prezintă ca general incognito pentru a inspecta cele mai bune trupe ale lui Breed, colonelul Everett încearcă să descopere care este misiunea lui Reisman, punând doi dintre oamenii săi să îl bată pe Wladislaw într-o toaletă. Condamnații îl învinovățesc pe Reisman pentru atac, dar își dau seama ulterior că este nevinovat după ce Breed și oamenii săi vin în baza lor în căutarea unor răspunsuri. Reisman se infiltrează în propria tabără și îi face pe condamnați să dezarmeze trupele lui Breed, forțându-l pe colonel să plece din bază în umilință.

Cu toate acestea, după ce Reisman aduce în bază prostituate pentru ca oamenii să sărbătorească finalizarea pregătirii lor, generalul Worden și șeful său de personal, generalul de brigadă Denton îl cheamă pe Reisman la raport. Denton, care ține cu Breed, îl îndeamnă pe generalul Worden să pună capăt Proiectului Amnistia și să-i trimită înapoi în închisoare pentru executarea pedepselor lor. Reisman îi apără pe prizonieri spunând feroce că fiecare dintre ei valorează cât zece bărbați ai lui Breed. Prietenul lui Reisman, maiorul Max Armbruster, sugerează un test: în timpul viitoarelor jocuri de război din Devon, „Duzina de ticăloși” va încerca să cucerească sediul colonelului Breed. Unitatea se infiltrează într-adevăr și surprinde sediul lui Breed folosind diverse tactici neortodoxe (fraudă, înșelare, schimbarea identității). Generalul Worden este impresionat de reușita misiunii lui Reisman.

Apoi sunt duși cu avionul în nordul Franței, dar Jimenez moare rupându-și gâtul în timpul parașutării. Cu un bărbat în minus, misiunea continuă cu Wladislaw care știe germană și cu Reisman care se infiltrează împreună în castel deghizați ca ofițeri germani. Cu toate acestea, Maggott strică tot planul atunci când, ca un psihopat, începe să tragă asupra oricui (prieten sau dușman) înainte de a fi ucis. Datorită împușcăturilor, ofițerii Wehrmacht și femeile se retrag într-un adăpost subteran. După ce intrarea este blocată, aceștia sunt uciși de grenade și benzină, care au fost aruncate prin ventilație. Până la urmă, doar Reisman, Bowren și Wladislaw scapă cu viață.

În Anglia, vocea lui Armbruster confirmă faptul că generalul Worden a exonerat singurul membru supraviețuitor din „Duzina de ticăloși” și a comunicat rudelor celorlalți că aceștia „și-au pierdut viața în timpul îndeplinirii datoriei”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0061578/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/parszywa-dwunastka, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h i j http://www.fotogramas.es/Peliculas/Doce-del-patibulo#critFG, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l http://mojtv.hr/film/385/12-zigosanih.aspx, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l http://www.imdb.com/title/tt0061578/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0061578/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ „The Dirty Dozen”. Turner Classic Movies. Accesat în . 
  8. ^ Yardley, William (). „Jake McNiece, Who Led Incorrigible D-Day Unit, Is Dead at 93”. The New York Times. Accesat în . 
  9. ^ „World War II soldier John (Jack) Agnew, whose unit inspired 'Dirty Dozen,' dies at 88”. New York Daily News. Associated Press. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]