Duolingo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Duolingo
Fondat  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Luis von Ahn[*][[Luis von Ahn (Guatemalan entrepreneur and computer scientist)|​]][1]
Severin Hacker[*][[Severin Hacker (computer scientist)|​]]  Modificați la Wikidata
URLro.duolingo.com
Comercialnu
Lansat30 noiembrie 2011; acum 12 ani, 2 luni și 28 zile (2011-11-30)

Duolingo este un site web și o aplicație gratuită dedicată învățării limbilor străine. Duolingo oferă mai mult de 40 de cursuri diferite în 23 de limbi (engleză, franceză, spaniolă, japoneză, coreeană, italiană, română, portugheză și multe altele) . Aplicația este disponibilă pe platformele iOS, Android și Windows 8 și 10, numărând peste 200 de milioane de utilizatori înregistrați din toată lumea.[2][3] Site-ul conține și o platformă de traducere a textelor (prin crowdsourcing) și un „centru” de evaluare a competențelor lingvistice. Duolingo este cea mai folosită și mai cunoscută aplicație pentru studiul altor limbi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Proiectul  a fost intemeiat de către profesorul Luis von Ahn la Universitate Carnegie Mellon din Pittsburgh și studentul lui absolvent Severin Hacker, apoi dezvoltat și cu Antonio Navas, Vicki Cheung, Marcel Uekemann, Brendan Meeder, Hector Villafuerte, și Jose Fuentes.

Inspirația pentru Duolingo provine din două locuri. Luis Von Ahn voia să creeze un program care  împlinește două scopuri. Duolingo reușește să împlinească aceasta prin învățarea utilizatorilor o limbă străină in timp ce traduc fraze simple în documente.

Parmy Olson, un membru de personal Forbes, a dezvăluit un alt motiv pentru crearea Duolingo. Von Ahn, născut în Guatemala, și-a dat seamă cât de scump este pentru oamenii din comunitatea sa să învețe engleză. Severin Hacker, născut în Zug, Elveția și co-fondator Duolingo, și Von Ahn considera că ‚, educația gratuită va schimba lumea cu adevărat” și vor să furnizeze o posibilitate pentru aceasta.

Proiectul era mai întâi sponsorizat de Congregația MachArthur a lui Luis von Ahn și printr-o donație de la Fundația Națională de Științe din Statele Unite. Fondurile în plus erau primite mai târziu în formă de investiții de la Union Square Ventures și firma A-Grade Investments a actorului Ashton Kutcher.

Cursuri[modificare | modificare sursă]

Duolingo oferă lecții ample scrise și dictare , cu practica vorbirii pentru mai mulți utilizatori avansați . Ea are un arbore pe care utilizatorii pot progresa printr-un vocabular , unde cuvintele învățate pot fi verificate. Utilizatorii câștigă " puncte de experiență " (XP) pe măsură ce învață o limbă , cum ar fi atunci când realizează o lecție .

Abilitățile sunt considerate " învățate " atunci când utilizatorii completează toate lecțiile asociate cu abilitatea . Utilizatorii câștigă un punct pentru fiecare răspuns corect, și pierde unul pentru fiecare eroare, și să valideze lecția atunci când ajung la 10 puncte .

Duolingo include, de asemenea, o caracteristică practică cronometrată, în cazul în care utilizatorii sunt date de 30 de secunde și douăzeci de întrebări și se acorda un punct de îndemânare și șapte sau zece secunde suplimentare (timpul depinde de lungimea întrebării ) pentru fiecare răspuns corect . Această caracteristică practică cronometrată, este disponibilă numai după cumpărare în magazin „ Lingot” pentru zece , moneda lingouri utilizată de sit.

Motivație și lucru[modificare | modificare sursă]

Duolingo recunoaște că in momentul in care învățați o limbă străină trebuie să existe motivație pentru a asigura revenirea la aplicație și angajarea cât mai mult in limbaj distractiv. Duolingo utilizează metode diferite pentru menținerea motivației.

Prima metoda este instrumentul său de stabilire a obiectivelor. Obiectivele pe care le puteți alege variaza la "ocazional" la "nebunesc", în funcție de cât doriți să învățați și cât de repede doriți să progresați. Un antrenor virtual (numit "Duo") vă va aduce aminte în fiecare zi, indiferent dacă sunteți sau nu sunteți pe drumul cel bun pentru a va atinge scopul. Acest lucru funcționează bine pentru acei elevi care sunt motivați de ideea de a face un "aranjament formal" cu aplicația.

Cea de a doua metodă, pe care Duolingo o folosește pentru a-i motiva pe elevii săi, sunt abilități bonus și capacitatea de a câștiga ''lingouri". [4]

Învățare[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare parte din invatare, în Duolingo, este vizuala. Sunt imagini pentru învățarea vocabularului, culori care indică dacă aveti dreptate sau daca ati greșit, și de a sublinia textul pentru noi cuvinte sau puncte gramaticale. Este indicat pentru utilizatorii vizuali.

Duolingo Test Center[modificare | modificare sursă]

Duolingo a lansat Duolingo Test Center la 22 iulie 2014. Este o platformă on-line de certificare a limbii care poate fi luată pe Web, iOS sau Android, unde testele sunt supravegheate prin microfon și camera. Există două tipuri de teste. Ele sunt Test Rapid și Certificatul Duolingo. Testul Rapid se permite să încerce unele întrebări din Certificatul Duolingo. Certificatul Duolingo necesită 20 de minute pentru a termina, costă 49 $ SUA, și nota se finalizează în termen de 48 de ore pe o scară cuprinsă între 0 și 10. Duolingo Certificat permite doar browser-ului Google Chrome. Conform unui alt studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh, există o corelație semnificativă între scorurile de la Duolingo Test Center si TOEFL iBT. Upwork a adaptat scorul Test Center ca unul dintre calificările lor oficiale cu care lucrătorii independenți pot dovedi fluența lor în limba engleză. Duolingo colaboreaza, de asemenea, cu LinkedIn pentru a permite scorul să fie ușor încorporat în pagina de rezumat al unui utilizator. Duolingo lucrează cu douăsprezece universități din SUA, inclusiv Carnegie Mellon University, pentru a studia în cazul în care scorul poate fi utilizat în mod fiabil ca unul dintre calificările lor de admitere.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ How Luis Von Ahn Turned Countless Hours Of Mindless Activity Into Something Valuable (în engleză), Business Insider,  
  2. ^ „100M users strong, Duolingo raises $45M led by Google at a $470M valuation to grow language-learning platform”. Accesat în . 
  3. ^ „Duolingo - Learn Languages for Free”. Accesat în . 
  4. ^ „Duolingo”.