Dumnezeu în budism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dumnezeu în Budism)
Jump to navigation Jump to search
Parte a seriei despre
Schnorr von Carolsfeld Bibel in Bildern 1860 001.png
Dumnezeu

Concepții generale
Agnosticism · Apateism · Ateism · Deism
Henoteism · Monolatrism · Monoteism · Politeism
Panenteism · Panteism · Teism · Transteism


Concepții specifice
Creator · Arhitect · Demiurg · Diavol
Susținător · Domn · Tatăl · Monadă
Unitate · Ființă supremă · Totul
Personal · Unitar · Dualism · Trinitate
în religiile abrahamice
(Credința Bahá'í, Creștinism, Islam, Iudaism)
în Ayyavazhi · în Budism · în Hinduism
în Jainism · în Sikhism · în Zoroastrianism


Atribute
Eternitate  · Existența · Gen
Nume (Dumnezeu· Omnibenevolență
Omnipotență · Omniprezență · Omnisciență


Experiența și practicile
Soartă · Rugăciune · Credință · Revelație
Fideism · Gnosis · Metafizică
Misticism · Ermetism · Ezoterism


Subiecte conexe

Isus din Nazaret · Filosofie · Religie · Ontologie
Dumnezeu complex · Neuroteologie
Dilema din Eutyphron · Problema răului
Dumnezeu în artă
Texte religioase


Având în vedere că timpul lui Buddha, infirmării existența unui creator a fost văzut ca un punct cheie în diferențierea budist din statele non-opinii budist. Budismului, de obicei este considerat o religie, dar este de asemenea descrisă de obicei ca o " filosofie "spirituală , pentru că, în general, nu dispune de o religie care cinsteste creatorul absolut lui Dumnezeu. Abordarea unui budist este empirică și se bazează pe experiența. În cele Patru Adevaruri Nobile, Buddha a analizat problema suferinței, ca și a constatat ca fiind rădăcina tuturor problemelor și a prescris o metodă de a risipi suferinta. El a învățat că, prin introspecție în natura de existență și înțelepciunea lui "nu-sine" sau "altruism" (anatta) toate fiintele sensibile urmând calea nobil opt ori poate risipi ignoranța și, prin aceasta suferinta. Prin urmare Budismul nu balama pe conceptul de un Dumnezeu Creator, ci asupra practicii personale de etică, meditație, și înțelepciune. Filozofia budistă poate fi, de asemenea, în contrast cu idei hinduse a unui Self final, definiția care variază între secte.

Cu toate acestea, în unele tradiții budiste, venerare a lui Buddha ca profesor de Dharma este semnificativ și o parte importantă a dezvoltării spirituale. În timp ce în funcție de Pali budismului, Buddha a fost respins fiind îndumnezeit, în unele fluxuri de Mahayana budismului, Gautama Buddha este venerat ca "o divinitate atotputernică dotata cu numeroase atribute supranaturale și calitățile" și un număr de budist scripturi tantrice promulga noțiunea de Buddha ca "Primordial Domnului", ca temelie omniprezentă și eternă a tot ceea ce există.

Supranaturalul în budism[modificare | modificare sursă]

În timp ce multe tradiții budiste nu neagă existența unor ființe supranaturale (de exemplu, deva, din care multe sunt discutate în scriptură budistă), el nu atribuie puteri, în sensul tipic de Vest, pentru crearea, salvare sau de judecata, pentru a "zeilor". Ele sunt considerate ca având puterea de a afecta evenimentele lumești, în același fel de mult ca oamenii și animalele au puterea de a face acest lucru. Așa cum oamenii pot afecta lumea mai mult de animale, devașii pot afecta lumea mai mult de oameni. În timp ce zeii pot fi mai puternici decât oamenii, nici unul dintre ei nu sunt absoluți (neîntrecuți). Cel mai important dintre zei, ca om, suferă, de asemenea, în Samsara, ciclul în curs de desfășurare al morții și al renașterii ulterioare. Zeii nu au atins Nirvana, și sunt încă supuse emoții, inclusiv gelozia, furia, iluzii, durere, etc... Astfel, din moment ce un Buddha arată calea spre Nirvana, un Buddha este numit "profesorul a zeilor și oamenilor" (Skt : Sasta Deva-manuṣyāṇaṃ). Potrivit Canon Pali zeii au puteri de a afecta numai în măsura în sfera lor de influență sau de control le permite. În acest sens, prin urmare, acestea nu sunt mai aproape de Nirvana mare de oameni și nu mai înțelept, în sensul final. Un dialog între regele Pasenadi Kosala, Vidudabha său general și Buddha cel istoric a scoate la iveală o mulțime de lucruri despre poziție relativ mai slabă de zei în budism.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Fozdar, Jamshed K. () [1973]. The God of Buddha. Ariccia (RM), Italy: Casa Editrice Bahá'í Srl. ISBN 88-7214-031-5. OL 24300363M. 
  • Goswami, Amit, The Self-Aware Universe, Tarcher, 1995 reprint, softcover, ISBN 0-87477-798-4
  • Hodge, Stephen (tr.) (). The Maha-Vairocana-Abhisambodhi Tantra. London, UK: Routledge Curzon. 
  • Norbu, C. (). The Supreme Source. New York, USA: Snow Lion Publications.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)
  • Sokei-an, 1998, Zen Pivots, Weatherhill, New York, Tokyo.
  • Wallis, Glenn, The Buddha Counsels a Theist: A Reading of the Tevijjasutta (Dighanikaya 13), Religion 38 (2008):54-67.
  • Yamamoto, Kosho (tr.) (august 1999). The Mahayana Mahaparinirvana Sutra. London, UK: Nirvana Publications.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]