Dumitru Gorodețchi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dumitru Gorodețchi (n. 1940, Basarabia - d. 2013, Nashville, Tennessee, SUA) a fost un astronom de origine basarabeană, doctor în astronomie, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, care a avut preocupări în domeniul cometelor și astronomiei planetare, fost membru ULCT.

Biografie și creația stiintifica[modificare | modificare sursă]

Dumitru Gorodetchi s- a născut că fiu al unui ucrainean basarabean, pe nume Ion Gorodețchi și o româncă basarabeana, cel mai probabil la Chișinău, in ajunul ocupării Basarabiei de către trupele sovietice la 28 iunie 1940. In anul 1941 tatăl său a fost înrolat în Armata Romana, iar mama- sa cu pruncul Dumitru au luat drumul pribegiei prin Romania, cu scopul de a- și găsi rudele, împrăștiate prin tara. După terminarea războiului, in anul 1945, in care tatăl lui Dumitru a murit pe frontul de Est, ambii ( mama și fiul) au fost declarati cetățeni sovietici și forțați să se întoarcă în Basarabia. Dumitru a absolvit școala în RSSM și a urmat studiile la Universitatea din Chișinău, pe care le- a absolvit, ca student al astronomului conferențiar Vitali Grigorevski, specialist in domeniul stelelor variabile și a sateliților artificiali ai Pământului în anii 1957- 1962. După absolvire a plecat conform repartizării sa lucreze la observatorul Astronomic din Alma- Ata ( Kazahstan), unde a avut fericirea sa lucreze cu discipolii academicianului Tihov, cunoscut specialist in domeniul astronomiei planetare, cercetător al planetei Marte, iar printre coautori a fost astronomul Rojkovskii, binecunoscut. Mai târziu, din 1975, s- a retras la Observatorul Astronomic din Kiev, unde a lucrat într-o echipa foarte puternica de astronomi, specializați în fizică și astronomia cometelor, din care făcea parte Clim Ciuriumov și alții. Aici a lucrat până în anul 1988, când a început să se destrame URSS, in acest an hotărând să revină la Chișinău împreună cu soția Liuba și fiul , născut departe de Basarabia, angajandu- se, inițial la firma Astro a d-lui Vasile Cernobai, cunoscut pentru dragostea sa pentru astronomie.

In anul 1994 a susținut teza de doctorat la Universitatea din Odesa in domeniul astronomiei cometelor, după ce Universitatea din Chișinău i- a acordat diploma de conferențiar universitar. Aici a predat cursul de baza de astronomie, iar în anul 1998 a plecat în SUA, la Nashville, împreună cu familia, după ce a câștigat o loterie Green card. A decedat în anul 2013 în circumstanțe necunoscute. Din anul 1994 și până la sfârșitul vieții a fost membru al Societății Europene de astronomie. Cercetările științifice principale ale d-lui Gorodetchi au fost axate pe fizica și astronomia cometelor. A publicat peste 42 de lucrări în aceste domenii cu numele de autor Gorodetskii.

Despre[modificare | modificare sursă]

  • Interviu acordat revistei "Fizica și tehnologiile moderne", Chișinău, 2012
  • Alex Găină, Young astronomers and Astronomy teaching in Moldavia, JENAM - 1998,Abstracts,9- 12 September, 1998, Prague, Czech Republic, p. 323