Ducati Monster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Monstrul (informal numit și Il Mostro în Italiană) este o motocicletă concepută de Miguel Angel Galluzzi și produsă de Ducati Motor Holding în Bolonia, Italia începând cu anul 1993. Este o motocicletă naked, caracterizată prin expunerea cadrului și a motorului. Utilizarea deliberată a cadrului spalier la Ducati Monster ca și parte integrală a design-ului acestuia, este utilă atât pentru aspectul estetic cât și pentru eficiența structurală. În 2005, vânzările de Monster au reprezentat mai mult de jumătate din vânzările la nivel mondial Ducati. Pe motocicletele Ducati au folosit aproape exclusiv motoare 90° V-Twin, pe care ei le numesc L-Twin, cu supape desmodromic, și cadru din oțel tubular, caracteristici proiectate de Fabio Taglioni (1920 - 2001).

Linia de motociclete Monster a avut numeroase variante de-a lungul anilor, de la nivelul de intrare cu motoare de 400cc până la motoare de 130 CP cu multivalve, versiuni de motoare de superbike racite cu apă. Simplitatea elementară a Monstrului, l-a făcut o platforma favorită pentru constructorii de motociclete personalizate, prezentat la concursuri, cum ar fi Monster Challenge. Motocicletele Monster au reprezentat, în cele din urmă, două treimi sau mai mult din producția Ducati.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Design și concept[modificare | modificare sursă]

Monster a început ca un exercițiu de stil în anul 1992. Conceptul Monster a fost unul la care Galluzzi se gândea de ceva vreme, și a fost nevoie de timp pentru a convinge conducerea Ducati și Cagiva să-l construiască. Directorul tehnic de la Ducati, Massimo Bordi, a lăsat design-ul pe mâinile lui Galluzzi, în timp ce el s-a ocupat ca modelul să îndeplinească ceea ce își doreau ei de la noile motociclete. Brodi a declarat că i-a cerut lui Galluzzi „ceva ce poartă amprenta Ducati, dar care este ușor de condus fără a fi o motocicletă sport. El a venit cu o propunere și m-am gândit, această ar fi motocicletă pe care Marlon Brando ar conduce-o azi în filmul The Wild One!”. Intenția lui Bordi a fost să între pe piața de cruisere, cu o motocicletă ce a fost făcută pentru a fii modificată și eventual să aibă o mulțime de accesorii opționale pe piața produselor de schimb rivalizând astfel gama de piese personalizate disponibile pentru Harley-Davidson. Anterior, Cagiva a încercat să între pe această piață cu o imitație de Harley-Davidson cruiser, și anume, puternicul cromat Ducati Indiana din 1986-1990. Cu o slabă utilizare a supapei desmodromic și motoare L-Twins, cu un cadru plin, nu spalier ca cele ce poartă semnătura Ducati, a mers împotriva forțelor stilistice Ducati. Numai 2138 de exemplare au fost făcute timp de peste 4 ani. Pentru a evita o altă situație jenantă, concurând direct împotriva Harley Davidson cu o imitație banală a cruiser-ului Harley, Monster a apelat la aceeași clienți urbani, cu stil, care voiau motociclete ce puteau face o declarație individualistă, dar a făcut acest lucru cu o motocicletă pe care nu o mai văzuseră înainte, ce avea încă un stil inconfundabil, italian și Ducati.

Deoarece Bordi a vrut ca designerul Galluzzi să mențină costurile de producție scăzute, Monster a avut „piese speciale” umile, nu a fost construit cu piese noi, proiectate cu atenție pentru a funcționa la unison, ci prin amestecarea și potrivirea pieselor deja existente pe alte modele Ducati, începand cu motorul si continuand cu jumatate din cadrul unui Supersport 900, un cadru provenit de la 851 Superbike, si furca de la Supersport 750. Galluzi a conceput un rezervor "muscular" si o caroserie minimalista care produce o imagine vizuala de masa musculara si putere, pe o motocicleta care s-a dovedit a fi surprinaztor de mica si agila pentru motociclistul incepator. Cronicarul Glynn Kerr a descris Monster-ul ca fiind o motocicletă agresivă, „atribuită poziției atacului taurului, cu capul aplecat".

1990[modificare | modificare sursă]

Ducati a introdus trei modele in prima sa generatie de Monster: M600, M750,si M900 (numerele denota dimensiunile motorului). Primul M900 a fost expediat in 1993, M600 expediat in 1994, si in cele din urma M750 a ajuns in 1996. In 1999, pentru a lichida stocul de Monster existent, Ducati a lansat cateva Monsters editie limitata, multe din ele cu diverse niveluri de accesorii, cea mai notabila a fost Orasul Monster, care a venit intr-o culoare unica de albastru, cu serviete din piele din piele, tip saddlebags, si ghidon mai inalt.

Din 1994, un model de deplasare mica, M400, care producea 31 KW (42 CP la 10500 rpm), a fost construit pentru pietele specifice unde taxa de licenta sau de sistem este deosebit de dura la o capacitate mai mare sau la motoare mai puternice. Principala destinatie a lui M400 a fost Italia, Japonia, Singapore si, de asemenea au fost exportate catre tari precum Indonezia, Filipine, Taiwan si Thailanda. M400 a fost bazat pe modelul M600 cu componente de la acelasi motor de baza, dar cu un arbore cotit mai scund si pistoane de diametru mai mic.


2000[modificare | modificare sursă]

Motocicletele au ramas relativ neschimbate pana in anul 2000, atunci cand Ducati a adaugat injectia la modelul M900. Poate mai important, in anul 2001 Ducati a introdus modelul S4 care avea motor Superbike cu racire prin lichide si 4 valve. Alte modificari tehnice in acel an au inclus frane fata cu discuri Brembo semi-plutitoare cu patru pistoane, jante mai usoare Brembo precum si furci inversate de 43 mm Showa. In 2002 a avut loc introducerea modelului S4 Fogarty, editie limitata 300.

In noiembrie 2005 a fost anuntat un top al modelului de gama: Testastretta S4RS. Acest model foloseste motorul de Superbike 999 cu suspensie fata Öhlins si frane radiale pe fata si pe spate. De asemenea, in 2005, Ducati a adaugt Desmodue S2R (motor desmodromic cu doua valve), linie cu familia Monster: stil asemanator cu S4R cu patru supape, dar cu motoare mai simple de 800 cc si 1000 cc, doua valve, pe motocicletele S2R 800 si respectiv S2R 1000. In februarie 2006 a fost anuntat Monster 695. Acesta a inlocuit Monster 620 si a fost introdus in iunie 2006.

Monster 696 a fost anuntat in noiembrie 2007, si lansat oficial la inceputul lunii aprilie 2008, in Barcelona. 696 L-twin prevedea cea mai mare putere/cc cu privire la orice model Ducati cu motor cu racire pe baza de aer. Monster 1100 a fost anuntat in septembrie 2008. Bazat pe Monster 696, vine cu un motor mai mare de 1078cc, etriere radiale de frane, furci mai mari si suspensie mai inalta. In 2009, Ducati a vandut peste 12000 de modele 696, primul lor model cu vanzari de peste 10000 de motociclete intr-un an. Modelul 1100 "S" dispune de suspensie complet ajustabila Öhlins, o paleta de culori diferita si suporturi de disc din aluminiu, reducand astfel greutatea totala cu 1 kg.


2010[modificare | modificare sursă]

În aprilie 2010, a fost anunțat Monster 796, producând un motor pretins de fabrica ce dezvoltă 87 CP (65 kW).

În noiembrie 2010, Ducati a anunțat modelul Monster 1100 Evo, în locul lui Monster 1100 și 1100s. Evacuarea a fost montată sub șa, în extremități, și ambreiajul uscat a fost înlocuit cu unul umed. De asemenea, a existat o schimbare în schemele de vopsire. O altă schimbare majoră este includerea pachetului de siguranța Ducati (DSP), care este inclus în pachetul standard al motocicletei. Acest DSP constă în ABS și Traction Control Ducati.

Din noiembrie 2010, familia Ducati Monster este format din 696, 796 și 1100 Evo.

CULTURĂ[modificare | modificare sursă]

La 21 septembrie 2008, o adunare de Ducati Monster în Hamme-Moerzeke, Belgia, a depășit recordul Guiness pentru "cea mai mare paradă de motociclete de aceeași marcă și tip". Au fost numărate 405 Ducati Monster.