Drăgănești-Vlașca, Teleorman

44°6′7″N 25°35′46″E (Drăgănești-Vlașca, Teleorman) / 44.10194°N 25.59611°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Drăgănești-Vlașca
—  sat și reședință de comună  —

Drăgănești-Vlașca se află în România
Drăgănești-Vlașca
Drăgănești-Vlașca
Drăgănești-Vlașca (România)
Localizarea satului pe harta României
Drăgănești-Vlașca se află în Județul Teleorman
Drăgănești-Vlașca
Drăgănești-Vlașca
Drăgănești-Vlașca (Județul Teleorman)
Localizarea satului pe harta județului Teleorman
Coordonate: 44°6′7″N 25°35′46″E ({{PAGENAME}}) / 44.10194°N 25.59611°E

Țară România
Județ Teleorman
ComunăDrăgănești-Vlașca


Populație (2021)
 - Total3.088 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal147135

Prezență online

Drăgănești-Vlașca este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Teleorman, Muntenia, România.

Populație[modificare | modificare sursă]

Comuna Drăgănești Vlașca are 4.852 locuitori din care 2.298 bărbați și 2.554 femei.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pe actualul teritoriu al comunei Drăgănești Vlașca se aflau șase sate mici:

Comănești, Pelinei, Cornetu, Hoțoaica și Văceni sau Mustafa și Ciocârlani.

În „Monografiile comunelor rurale din județul Vlașca” de I. Boidescu se arată că Vodă Ghica a organizat satele prin așezarea lor la linie, desființându-le ca titulatură și amplasare, reunind locuitorii pe vatra satului Ciocârlani.

În anul 1771, la Petersbourg , C.M. Roth a publicat o harta a Munteniei care cuprindea munți, ape, păduri, orașe, sate și mănăstiri. Satul Drăgănești apărea cu 170 gospodării și era indicat alături de alte sate din jur: Târnava de Sus, Târnava de Jos, Flamanda, Prunaru, Răsucenii de Sus, Răsucenii de Jos, Comănești și Asan Aga.

În anul 1834 unele documente amintesc așezarea în legătură cu uciderea haiducului Nicolae Groza în pădurea din nordul satului.

Pe harta rusă din anul 1835, este trecut și satul Drăgănești cu 152 gospodării fiind a 26-a localitate din cele 270 așezări omenești din județul Vlașca.

În monografiile locale satul Comoara este prezentat ca o așezare care a luat ființă la 1863, fiind proprietatea Mănăstirii Zlătari. Cercetând istoria satului Comoara putem afirma că unele sate se pierd adânc în istoria de început a evului mediu. Prima mențiune documentară este sub numele de Mircești și datează din 14 mai 1441, când Vlad Dracul, domnitorul Țarii Românești, întărește Mănăstirii Glavacioc la Neajlov, ocina lui Berilă în Butești, ocina lui Micu al lui Bail, iar în Teleorman, mirceștii ocina pe care a dat-o Radu Banul. Cu trecerea timpului satul este amintit tot mai des. La 23 septembrie 1847, Judecătoria de Vlașca, prin sentința pentru reglarea moșiei Mircești față de proprietatea lui Ioan Arion din Călugăru, un sat vecin, precizează că moșia acestuia „e vecină cu moșia Mircești sau Comoara” și asa se va numi până în 1864 când satul va lua denumirea Comoara.

Satul Văceni (Vâlceni sau Vlăceni) a apărut în secolul al XVI-lea, prin hrisovul din 10 decembrie 1536, când Radu Paisie, domnul Țării Românești, întărește Mănăstirii Argeș în Tătărani din Vajiste ocina pe care a ținut-o Gherghina pârcălab, cumpărată de la Coman spătar și de la Cazan. Cazan revendică jumătate din această ocină. În conflictul dintre Cazan și călugării Mănăstirii Argeș domnul numește 12 boieri care să cerceteze cazul, printre aceștia aflându-se Oana din Mircești și Dragnea din Vâlceni. Prin urmare se poate afirma că satul a existat înainte de această dată.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la 1 iunie 1792 se află în hotar cu Mircești, moșia era a lui Panait, căpitan de lefegii. În 1855, o altă moșie (sat) aparținea Mănăstirii Sf. Gheorghe Nou din București. După această dată satul dispare, fiind decimat de ciumă.

În anul 1926, satul s-a reînființat cu țărani din satele Botoroaga și Târnava, care au fost împroprietăriți ca urmare a aplicării reformei agrare din 1921.

Poziționare geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna Drăgănești Vlașca este situată în Câmpia Burnazului, în partea de est a județului Teleorman.

Are în componență 3 sate : Drăgănești Vlașca – reședința comunei, Comoara și Văceni. Satul Drăgănești Vlașca este așezat pe Valea Calnistei, la confluenta cu Valea Alba și Valea lui Tudor, la intersecția drumului european E70 București-Alexandria cu DJ503 Giurgiu-Videle .

Este străbătut de calea ferată Giurgiu – Videle .


Suprafața administrativ teritorială este de 10.324 ha. Din totalul numărului de locuitori, 709 se găsesc în satul Comoara și 316 în satul Văceni.