Drum de ocolire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ocolitoarea B 14 de la Winnenden cu Tunelul Lautenbach, Germania

Un drum de ocolire sau ocolitor este un drum care are scopul de a elibera o locație de un trafic rutier aglomerat, în special de traficul de distanțe lungi sau de traficul de tranzit și are rolul de a îmbunătăți fluxul de trafic.

Drumurile ocolitoare sunt fie amenajate în formă de inel, fie trec pe lângă centrul orașului, ocolindu-i pe o parte. În acest din urmă caz, ele sunt adesea denumite în funcție de direcția în care rulează (de exemplu, ocolire nord/ocolire est etc.).

Alternative posibile de ocolire[modificare | modificare sursă]

Există o serie de alternative pentru a reduce congestionarea traficului în orașe și în jurul lor. Acestea includ măsuri de reducere a zgomotului din traficul rutier (de exemplu, pereți de protecție împotriva zgomotului, ferestre izolate fonic), mutarea traficului și calmarea traficului. Interdicțiile de trecere a camioanelor pot fi utilizate pe rutele pe care traficul de camioane trece prin afara orașelor.

Adesea când un drum este în lucru sau se efectuează lucrări de canalizare sau de alt gen de construcții, trebuiesc ocolite aceste zone pe drumuri de ocolire[1]. Aceste ocoliri sunt marcate prin panouri de ocolire bine vizibile atât ziua cât și noaptea.

Indicatoare de ocolire în diferite țări[modificare | modificare sursă]

Indicatoarele de ocolire pot presemnaliza traseul de evitare a localitatii sau traseul de urmat în cazul unei restrictii de circulatie.[2]

Indicatoare de ocolire din diferite țări europene:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Indicatoare rutiere în România”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Indicatoare de orientare în România
  3. ^ Direcția de urmat în cazul devierii circulației (în România)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Drum de ocolire la Wikimedia Commons