Drepturile (atributele) persoanei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Drepturile persoanei (Personality rights, Droits de la personnalite, Diritti della persona), Atribute ale personalității (Atributos de la personalidad), in cadrul științei numită Drept, reprezintă acele proprietăți sau caracteristici ale identității proprii ale persoanelor juridice (fizice si/sau morale) , ca titular cu/de drepturi.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

 • Sunt inerente: le avem doar pentru simplul fapt că știința numita Drept considera individul uman a fi persoană încă de la stadiul sau de embrion.
 • Sunt unice: nu e posibil sa aibă cineva mai mult de un atribut, de același ordin.
 • Sunt inalienabile: fiind în afara oricărei forme de tranzacționare comercială, neputând fi transmise prin intermediul nici unui fel de act⁠(d) sau de tranzacție juridică⁠(d).[1]
 • Sunt imprescriptibile: nici nu se achiziționează și nici nu se pierd prin naturala trecere a timpului.[2]
 • Sunt ne-refuzabile (unrenounceable): nici titularii acestor atribute neputând renunța la ele în mod unilateral, nici autoritatea publică nu poate stabili vreo sancțiune anume care ar implica eliminarea vreunuia din aceste atribute.[1]
 • Sunt in-embargabile (nu li se pot pune, în nici un fel de formă, embargou)

Drepturi (atribute) ale personalității[modificare | modificare sursă]

 • Nume: La persoanele fizice individuale (naturale) numele acestora reiese dintr-un ansamblu de litere (pe de o parte) și de personalitate proprie (pe de o altă parte) care servesc pentru a identifica și a individualiza acea persoană. În ce privește conceptul "persoană juridică", numele acesteia reiese dintr-o  "rațiune socială de a fi" sau reiese din documentația ce a permis constituirea acelei juridice entități (reiese din denumirea ei).
 • Capacitate (Capacitatea sau, popular vorbind, "meseria"): Reprezintă aptitudinea conceptului persoană de a fi subiect activ sau de a fi subiect pasiv, în cadrul inter-relaționărilor juridice. Se impune ca neapărat necesară  distingerea (pe de o parte) între capacitate, ca . . . capacitate juridică⁠(d) sau, ca "capacitate de drept" (capacitate imprescriptibilă, imuabilă, inalienabilă, și de ordine publică); și (pe de altă parte și în același timp), capacitatea de a acționa, sau de exercitare concretă a specificelor drepturi, capacitate de a acționa care poate fi limitată, parțială și variabilă. De obicei, legile stabilesc cazurile în care o persoană poate fi incapacitată⁠(d) prin decizie juridică prin intermediul vreunei decizii judiciare atunci când nu se poate auto-guverna din cauza de persistenta a vreunei boli de caracter psihic sau de caracter fizic.
La persoanele juridice, capacitatea de a fi subiecte de drepturi și de obligații se determină prin chiar domeniul obiectului său social, și neapărat, se exercită prin intermediul reprezentării sale printr-o persoană juridică individuală, atât prin intermediul reprezentării judiciare și al reprezentării extrajudiciare.
 • Domiciliul (Adresa): La persoanele fizice individuale se referă la locul de rezidență al individului. La persoanele juridice de locul fizic unde își au domiciliul fiscal.
 • Naționalitate: naționalitatea reprezintă legătura juridică pe care o are o persoană cu unul sau mai multe determinate State.
 • Patrimoniu⁠(d): In ce privește persoanele fizice individuale patrimoniul reprezinta un ansamblu de drepturi și de obligații care sunt susceptibile de a fi evaluate din punct de vedere economic. În ce privește persoanele juridice (individuale sau colective) în plus, sunt mijloacele care le permit să își urmărească si sa isi îndeplinească scopurile economice urmarite. Patrimoniul poate fi pecuniar sau moral
 • Starea civilă (corect spus Statusul de civil): Atribut exclusiv al persoanelor fizice individuale (nu și al persoanelor juridice) consistă, în special, în situația persoanelor în raport cu ceea ce privește conceptul familie, in ce privește relația persoanelor în raportul lor cu conceptul Societatea și/sau in ce privește relațiile juridice in raportul sau cu conceptul Stat.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Medina Pabón, p. 575.
 2. ^ Medina Pabón, p. 576.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]