Dreptul de a deține și purta arme în Statele Unite ale Americii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dreptul de a deține și purta arme în Statele Unite este un drept fundamental⁠(d)[1][2][3] protejat de al Doilea Amendament – parte a Cartei Drepturilor – din Constituția Statelor Unite și de majoritatea constituțiilor⁠(d) statelor americane.[4] Al doilea amendament precizează că:

O miliție bine rânduită fiind necesară pentru siguranța unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi îngrădit.[5][6][7]

În Statele Unite – țară cu un sistem de drept comundreptul de a deține și purta arme a fost recunoscut înainte de redactarea unei constituții naționale.[8] Când coloniștii⁠(d) din cele treisprezece colonii nord-americane s-au opus britanicilor în timpul Revoluției americane, aceștia au citat Declarația drepturilor din 1689 drept model.

Declarația drepturilor din 1689[modificare | modificare sursă]

Abordarea americană a dreptului de a deține și purta arme a fost influențată de o lege a Parlamentului⁠(d) englez, intitulată "Declarația drepturilor din 1689".

Declarația drepturilor nu a formulat vreun drept nou de a deține arme, ci a anulat legi ale regelui romano-catolic Iacob al II-lea al Angliei care a dezarmat forțat populația de credință protestantă și, în același timp, a înarmat catolicii. Prin această decizie, regele a încălcat legislația englezească și drepturi individuale. Declarația menționa că protestanții pot să poarte arme pentru propria siguranță, conform legii. De asemenea, s-a stabilit că reglementarea dreptului de a purta arme este realizată de parlament și nu de monarh.[9]

Juristul britanic William Blackstone⁠(d) scria, în secolul al XVIII-lea, că dreptul de a deține arme suplimentează „dreptul natural la rezistență și autoconservare”, dar recunoaște că dreptul depinde de circumstanțe și de lege.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Supreme Court affirms fundamental right to bear arms”. 
  2. ^ „Justices Extend Firearm Rights in 5-to-4 Ruling”. The New York Times. . 
  3. ^ „Second Amendment”. LII / Legal Information Institute. 
  4. ^ Volokh, Eugene. „State Constitutional Rights to Keep and Bear Arms”. UCLA Law School. Accesat în . 
  5. ^ Avramescu, Cătălin (2010). Constituția Statelor Unite ale Americii. Humanitas. p. 243.
  6. ^ „Second Amendment”. law.cornell.edu. Accesat în . A well regulated militia, being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms, shall not be infringed. 
  7. ^ Young, David E., The Founders' View of the Right to Bear Arms, p. 222.
  8. ^ McAffee, Thomas B.; Quinlan, Michael J. (). „Bringing Forward The Right To Keep And Bear Arms: Do Text, History, or Precedent Stand In The Way?”. Scholarly Works. Paper 512. 
  9. ^ „1688 c.2 1 Will. and Mar. Sess. 2”. Statutelaw.gov.uk. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]