Dreptatea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dreptatea
Informații generale
ProprietarPartidul Național Țărănesc Creștin Democrat
EditorBiroul de presă al Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat
Data fondării1927
Limbăromână
SediuB-dul Carol I, nr. 24, sector 2, București
ISSN[1]
Prezență online
site web oficial

Dreptatea este un ziar din România cu sediul în București.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Atunci când s-a născut PNȚ, prin fuziunea celor două partide (PNR și ), ziarul de la București al Partidului Țărănesc din Vechiul Regat a devenit oficiosul partidului -„Dreptatea“, în timp ce la Cluj a rămas „Patria“, ziarul Partidului Național din Transilvania.

Apariția ziarului „Dreptatea“ a fost interzisă, ca și partidul, atunci când a fost instaurată dictatura carlista. După anii ‘44, la 23 august, „Dreptatea“ a reapărut ca o publicație de rezistență împotriva comunismului și de apărare a ființei naționale. Programul partidului era în consensul opiniei publice, așa încât ziarul a avut ecou, iar majoritatea celor din clasa politică de atunci capitulaseră sau trecuseră în tabăra puterii. După câteva luni, în 1945, ziarul a fost interzis, iar sediul și tipografia au fost devastate. Abia la începutul anului 1946, în urma presiunilor Occidentului, s-au organizat alegeri, iar ziarul a mai apărut încă o jumătate de an. De la începutul anului 1946 și până la sfârșitul lui 1947, a fost cea mai glorioasă perioadă a ziarului „Dreptatea“.

PNȚ era un partid de rezistență la regimul comunist. Astfel se explică faptul că a obținut la alegerile din 1947 70% din voturi, cu toată persecuția la care fusese supus. Se știe însă că rezultatul alegerilor nu a fost oficializat de regimul comunist, care a desființat apoi PNȚ și a închis liderii acestuia. Au urmat nesfârșiții ani de pușcărie pe care i-au făcut zeci de mii de țărăniști.

22 - 23 decembrie 1989 - Corneliu Coposu anunta printr-un mesaj manifest reintrarea in viata publica a Partidului National Taranesc, devenit ulterior Crestin si Democrat - PNTCD.

Ziarul a reapărut la data de 5 februarie 1990[1], fiind distribuit in toata tara intr-un tiraj de peste 20 de mii de exemplare. Directorul de onoare al publicației era Nicolae Carandino, în timp ce director era Paul Lăzărescu[1]. Printre colaboratorii primului număr se regăseau Adrian Marino, Ion Alexandru, Gabriel Țepelea sau Ilie Costache[1].

2001 - Director interimar al ziarului este Teodor Morariu.

2008 - Echipa care coordonează ziarul este condusă de Nicolae Mardari, analist politic.

2009 - Dreptatea Online - Versiunea neoficiala, directia principala este revenirea la valorile traditionale ale PNTCD, pe linia Maniu-Mihalache-Coposu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c FOCUS: 20 de ani de ziare – între idealismul dat de libertate și afacere, în capitalism, 23 dec 2009, mediafax.ro, accesat la 18 septembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]