Sari la conținut

Drapelul Barbadosului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steagul Barbadosului -- Proporțiile steagului - 2:3

Drapelul național al Barbadosului a fost adoptat în mod oficial la 30 noiembrie 1966 prima Zi a Independenței a insulei, atunci când a fost ridicat pentru prima dată de către locotenent Hartley Dottin din Regimentul Barbados.

Se compune dintr-un trei benzi verticale, două benzi de ultramarin, despre care se spune că reprezintă oceanul din jurul țării și cerul, separate printr-o bandă aurie, care reprezintă nisipul. Un cap de trident negru, numit în mod obișnuit tridentul rupt, este centrat pe banda de aur. Simbolul tridentului a fost preluat de pe insigna colonială a Barbadosului, în care tridentul lui Poseidon este prezentat fiind ținut de Britannia. Partea inferioară ruptă simbolizează o ruptură simbolică de statutul său de colonie.[1] Cele trei puncte ale tridentul reprezintă cele trei principii ale democrației: 1) guvern al poporului, 2) guvern pentru oameni și 3) guvernarea realizată de către popor.

Designul drapelului a fost creat de Grantley W. Prescod și a fost ales printr-un concurs deschis organizat de guvernul Barbadosului. S-au primit peste o mie de propuneri.[2]

Codurile de culori din codul de culori din standardul britanic sunt: ultramarin - BCC 148, Aur - BS O/002.[3]

Steaguri istorice

[modificare | modificare sursă]
Steag Perioadă Folosință Descriere
1958–62 Steagul Federației Indiilor de Vest Cunoscut ca „Steagul Soarelui și al Mărilor”[4] -- Un fundal albastru cu patru unde albe orizontale (cele de sus sunt paralele între ele, cele de jos sunt paralele între ele) și un soare portocaliu în centru.
1870–1966 Steagul Coloniei Barbadosului Un steag britanic albastru cu emblema Barbadosului
  1. ^ Flag of Barbados Arhivat în , la Wayback Machine., Ministry of Foreign Affairs (Barbados)
  2. ^ „Government of Barbados National Flag”. Barbados.gov.bb. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ CHAPTER 300A NATIONAL EMBLEMS AND NATIONAL ANTHEM OF BARBADOS (REGULATION), World Intellectual Property Office (WIPO)
  4. ^ Princess Opens New Parliament (1958), YouTube

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

en Barbados pe Flags of the World

Drapele naționale
Listă a drapelelor naționale | Listă a stemelor naționale