Domenico Michiel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Domenico Michiel
Date personale
Născutsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
Decedat1129 Modificați la Wikidata
Veneția, Republica Veneția Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMănăstirea San Giorgio Maggiore Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiVeneția[1] Modificați la Wikidata
Blazonul dogelui Domenico Michiel

Domenico Michiel (Domenico Michele) (n. ? - d. 1130) a fost un doge al Veneției între 1117 și 1130, provenind din familia Michiel.

A condus o campanie împotriva împăratului bizantin Ioan al II-lea Comnenul, ca urmare a refuzului acestuia de a reînnoi privilegiile acordate negustorilor venețieni de pe cuprinsul Imperiului. Campania a constat în asedierea insulei Corfu, însă, ca urmare a rezistenței locuitorilor, coroborată cu apelurile venite din partea cruciaților din Regatul Ierusalimului, flota venețiană, în frunte cu dogele însuși, a luat calea Siriei și a Palestinei, unde a contribuit decisiv la ocuparea fortărețelor Tyr, Accra și Jaffa (Cruciada venețiană). De asemenea, în anul 1123 a semnat "Pactum Warmundi" cu patriarhul de Ierusalim, Gormond de Picquigny, prin care, în schimbul sprijinului naval, negustorii venețieni primeau numeroase privilegii în Regatul Ierusalimului. Pe drumul de întoarcere, armada venețiană a întreprins o incursiune devastatoare asupra insulelor din Marea Egee, aflate în posesia Bizanțului (Rodos, Chios, Samos, Lemnos etc.) și a Cefaloniei, obligându-l pe împăratul de la Constantinopol să satisfacă solicitările comerciale ale Veneției, a readus sub ascultare orașele răzvrătite de pe coasta dalmată (Zara, Spalato, Sibenico etc.), pentru a reveni în triumf la Veneția. Inscripția de pe mormântul său specifică: terror Graecorum...et laus Venetorum.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Șerban Marin, A Precedent to the Fourth Crusade. The anti-Byzantine Campaign of Doge Domenico Michiel in 1122-1126 according to the Venetian Chronicles, "Annuario. Istituto Romeno di cultura e ricerca umanistica di Venezia", 6-7 (2004-2005), p. 239-266; versiunea în limba română: Un precedent al Cruciadei a patra. Campania antibizantină a dogelui Domenico Michiel din 1122-1126 în reprezentarea cronisticii venețiene, "Studii și Materiale de Istorie Medie", 24 (2006), p. 151-180.
  1. ^ „Domenico Michiel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în