Domenico Michiel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Domenico Michiel
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Veneția, Republica Veneția Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Dogaressa Alicia[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Republica Veneția Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Blazonul dogelui Domenico Michiel

Domenico Michiel (Domenico Michele) (n. ? — d. 1129) a fost un doge al Veneției între 1117 și 1130, provenind din familia Michiel.

A condus o campanie împotriva împăratului bizantin Ioan al II-lea Comnen, ca urmare a refuzului acestuia de a reînnoi privilegiile acordate negustorilor venețieni de pe cuprinsul Imperiului. Campania a constat în asedierea insulei Corfu, însă, ca urmare a rezistenței locuitorilor, coroborată cu apelurile venite din partea cruciaților din Regatul Ierusalimului, flota venețiană, în frunte cu dogele însuși, a luat calea Siriei și a Palestinei, unde a contribuit decisiv la ocuparea fortărețelor Tyr, Accra și Jaffa (Cruciada venețiană). De asemenea, în anul 1123 a semnat "Pactum Warmundi" cu patriarhul de Ierusalim, Gormond de Picquigny, prin care, în schimbul sprijinului naval, negustorii venețieni primeau numeroase privilegii în Regatul Ierusalimului. Pe drumul de întoarcere, armada venețiană a întreprins o incursiune devastatoare asupra insulelor din Marea Egee, aflate în posesia Bizanțului (Rodos, Chios, Samos, Lemnos etc.) și a Cefaloniei, obligându-l pe împăratul de la Constantinopol să satisfacă solicitările comerciale ale Veneției, a readus sub ascultare orașele răzvrătite de pe coasta dalmată (Zara, Spalato, Sibenico etc.), pentru a reveni în triumf la Veneția. Inscripția de pe mormântul său specifică: terror Graecorum...et laus Venetorum.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Șerban Marin, A Precedent to the Fourth Crusade. The anti-Byzantine Campaign of Doge Domenico Michiel in 1122-1126 according to the Venetian Chronicles, "Annuario. Istituto Romeno di cultura e ricerca umanistica di Venezia", 6-7 (2004-2005), p. 239-266; versiunea în limba română: Un precedent al Cruciadei a patra. Campania antibizantină a dogelui Domenico Michiel din 1122-1126 în reprezentarea cronisticii venețiene, "Studii și Materiale de Istorie Medie", 24 (2006), p. 151-180.