Dolores del Río

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.

Dolores del Río

Dolores Asúnsolo y López Negrete de Martínez del Río, cunoscută ca Dolores del Río, (n. 3 august 1905, Victoria de Durango – d. 11 aprilie 1983, Newport Beach, California) a fost o actriță mexicană.

Dolores del Río s-a născut într-o familie distinsă mexicană. Unul din verii ei a fost actorul Ramon Novarro. După terminarea conservatoriului și școlii de balet din Mexico City a făcut un turneu în Europa, iar în 1925 a debutat în filmul la Joanna produs de studiourile din Hollywood. În anii următori devine o actriță cunoscută pe plan internațional, jucând alături de actori ca Raoul Walsh, Fred Astaire și Ginger Rogers. Dolores del Río era considerată o frumusețe exotică, ea a refuzat la început acceptarea unor roluri în filme sonore. Primul ei rol în filmul sonor "The Bad One" n-a fost încununat de succes, cea ce a făcut ca să nu mai joace câțiva ani. Abia în 1932 a acceptat să joace în filmele muzical de succes "Bird of Paradise" și "Flying Down to Rio". În ciuda accentului străin ea mai jucat în filmul "Flying Down to Rio" în regia lui Orson Welles. Nemulțumită de rolurile oferite se reîntoace în Mexic unde are un suces răsunător ca primadonă în filmele lui Emilio Fernández.

Filmografie selectată[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dolores del Río
  1. ^ a b "Dolores del Río", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ "Dolores del Río", Gemeinsame Normdatei, accesat la 26 aprilie 2014