Dolomedes fimbriatus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dolomedes fimbriatus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Familie: Pisauridae
Gen: Dolomedes
Specie: fimbriatus
Nume binomial
Dolomedes fimbriatus
(Walckenaer, 1842)

Dolomedes fimbriatus, numit și păianjen plută, este o specie europeană de păianjeni semiacvatici din familia Pisauridae.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Femelă cu cocon

Dimorfismul sexual se manifestă prin mărimea opistosomii. Lungimea femelei e de 15 - 22 mm, a masculilor 10 - 16 mm. Culoare carapacei prosomei este maro, de obicei, cu benzi laterale longitudinale albicioase sau gălbui. Opistosoma este maro cu părțile laterale de culoare albă. Picioarele sunt scoperite cu peri asemănători cu spinii. La păianjenii tineri picioarele sunt verzui.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Ca și ceilalți păianjeni dolomezi, acesta vânează insecte alergând pe suprafața apei. În caz că observă vreun dușman se ascunde scufundându-se sub apă. El preferă bazinile mici de apă, bălți și mlaștini. Pe lângă insecte, Dolomedes fimbriatus vânează și mormoloci sau pești mici.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Dolomedes fimbriatus printre plante

Împerecherea are loc în lunile mai - iunie. Acuplarea se termină cu mâncarea masculului de către femelă. Femela poate să se împerecheze de două ori pe an, depunând până la 1000 de ouă. Ponta este depusă într-un cocon. Înainte de eclozare, coconul este transportat aproape de ap, fiind anexat de plate și bine păzit. Maturizarea are loc timp de doi ani.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Este una dintre speciile genului Dolomedes răspândite în Europa. Se întâlnește împreună cu Dolomedes plantarius, care se aseamănă mult după aspect.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dolomedes fimbriatus