Sari la conținut

Diviziuni administrative ale Groenlandei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Împărţirea administrativă a Groenlandei după 1.01.2009

Groenlanda este impărțită în 4 municipalități: Kujalleq, Qaasuitsup, Qeqqata și Sermersooq. Partea de nord-est nu este incorporata niciunei comune; este ocupată de Parcul Național al Groenlandei Nordorientale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Împărţirea administrativă a Groenlandeiînainte de 1.01.2009

Pâna la data de 1 ianuarie 2009 Groenlanda a fost împărțită din punct de vedere administrativ în 3 districte (denumite amt): Kitaa/Vestgrønland (Groenlanda de Vest), Tunu/Østgrønland (Groenlanda de Est) și Avannaa/Nordgrønland (Groenlanda de Nord).

Kitaa este compusă din 15 municipalități, Tunu din 2, iar Avannaa din 1. Parcul Național al Groenlandei de Nord-Est se află atât în Groenlanda de Est cât și în cea de Nord, dar nu este parte componentă a niciunei municipalități. Baza aeriană Thule (Pituffik), este o enclavă în municipalitatea Qaanaaq, dar nu aparține acesteia sau unei alte municipalități.

Kitaa (Groenlanda de Vest)[modificare | modificare sursă]

În districtul Kitaa locuiesc cca 90% din locuitorii Groenlandei. Centrul districtului este municipalitatea Nuuk. Municipalitățile sunt (în ordine geografică, de la sud la nord):

Tunu (Groenlanda de Est)[modificare | modificare sursă]

Centrul administrativ al districtului este localitatea Tasiilaq, aflată în municipalitatea Ammassalik. Districtul este compus din:

Avannaa (Groenlanda de Nord)[modificare | modificare sursă]