Discuție Utilizator:Andynomite
Adăugare subiectBun venit!
[modificare sursă]Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veți avea multe nedumeriri și întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem și ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsați aici) pe care vă recomandăm s-o citiți. De asemenea puteți să ne întrebați la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greșeli, suntem aici pentru a vă ajuta.
În ce domenii ați dori să contribuiți? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveți o pasiune aparte. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Andynomite) în care să vă prezentați pe scurt dacă doriți.
Ca să vă semnați simplu — doar în paginile de discuții, nu și în articole — scrieți la sfârșitul mesajului patru tilde ~~~~ și Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură și dată.
Sperăm să contribuiți cu plăcere la acest proiect! --Venator 13 iulie 2007 17:43 (EEST)
Hans Günther Aach
[modificare sursă]Bună. Persoana în cauză nu mi-a spus și nu-mi spune nimic, nici după ce am introdus numele ca termen de căutare pe Google. Numele nu a dat nici o adresa referitoare la acest domn și nu știu dacă în acest context este întradevăr de interes enciclopedic. Nu întrevăd posibiliatea ca biografia, așa cum este cerută de enciclopedie, să treacă peste stadiul de ciot. Sorry, ași fi vrut să ajut, dar nu văd nici o modalitate de a o face.--Karin 13 iulie 2007 20:21 (EEST)
Atunci am să scot semnul de "ciot" și o să las ce-am scris. Merită măcar pomenit. --Andynomite 13 iulie 2007 20:48 (EEST)
Wikipedist
[modificare sursă]Vă rog să-mi spuneți dacă dumneavoastră sînteți anonimul care a făcut această modificare. Mulțumesc și scuze pentru deranj. — AdiJapan ☎ 14 iulie 2007 09:43 (EEST)
- Da, eu am făcut modificarea (uitasem să mă autentific). Voi avea mai multă grijă altă dată. Mulțumesc pentru înțelegere. --Andynomite 14 iulie 2007 10:39 (EEST)
- Mulțumesc. — AdiJapan ☎ 14 iulie 2007 11:06 (EEST)
Pepin
[modificare sursă]Ba da, trebuie aleasă o formă dintre cele care apar cel mai frecvent în lucrările de specialitate românești, iar de la celelalte variante se pot face redirecturi. În introducerea articolului trebuie menționate și celelalte variante: românești secundare (dacă există) și cele originare. — AdiJapan ☎ 14 iulie 2007 11:06 (EEST)
Aachen
[modificare sursă]Am găsit două adrese care rezolvă problema, mai ales cea din en.wiki este de interes http://en.wikipedia.org/wiki/Palatine_Chapel_in_Aachen. „The Palatine Chapel in Aachen is the chapel of Charlemagne's palace, now part of Aachen Cathedral.” De aici sunt trimiteri către caterală.Din câte am înțeles prin analogie cu http://de.wikipedia.org/wiki/Aachener_Dom este ceea ce în germnaă este numită „1.2 Das karolingische Oktogon (Pfalzkapelle)” parte integrantă din catedrală după cum se poate deduce din de.wiki care explică istoria construcției. --Karin 14 iulie 2007 12:20 (EEST)
Articole cu date necunoscute
[modificare sursă]Sunt unele articole din domenii diferite care conțin în prezent unele date necunoscute la nivelul actual de cunoștințe științifice - am luat exemplul din wikipedia germană și am înființat un „format: ?” - Sper că va fi acceptat și de ceilalți wikipediști --P-7 ✍ - 31 august 2007 11:52 (EEST)
Re
[modificare sursă]1. Ai auzit de DOOM? Dacă nu ți-aș sugera să-l folosești cât mai des.
2.http://ro.wikipedia.org/wiki/Elemente_problematice_ale_limbii_rom%C3%A2ne#Cuvinte_.C5.9Fi_expresii_scrise_sau_pronun.C5.A3ate_gre.C5.9Fit
3. Dex-ul ăla online are valoare 0. --Gmb. 4 septembrie 2007 13:16 (EEST)
Arhivare
[modificare sursă]Salut! Nu mi-e clar cum "Creați o pagină nouă în spațiul de discuții." Aș face arhivarea dar explicația e prea vagă prentru mine.--Miehs 4 septembrie 2007 14:11 (EEST)
Cred că i-am dat de cap. Mulțumesc.--Miehs 4 septembrie 2007 15:17 (EEST)
Re
[modificare sursă]Dacă ești nou pe aici de ce te-ai băgat la „sfătuit” și la întâmpinat alți utilizatori, cum vei putea să-i ajuți pe cei cărora le urezi bunvenit? [1] și aici ai pus un diagnostic fără a avea vreo experiență în wiki, citez „Eu aș zice că ultima variantă este cea mai potrivită.” Dacă ești nou într-un loc învață regulile locului, întrebă în stânga dreapta, iar apoi când ai oarece experiență pune diagnostic și oferă sfaturi ... cam asta e tot, dar aceste aspecte sunt valabile și în lumea reală, nu cred că trebuie să stau eu să-i explic așa ceva unui individ. Succes și nu mă mai bate la cap cu astfel de polemici, nu am răbdarea necesară să scriu zeci de rânduri, wikipedia este o encicloepdie, nu un loc de joacă sau forum. Numai bine.-- Pixi discuție 4 septembrie 2007 20:34 (EEST)
Imagini
[modificare sursă]Salut. Ai trimis la Wikipedia cîteva imagini și ai făcut niște greșeli. Iată-le:
- La Imagine:Cooperation.jpg ai spus de unde ai luat fișierul, dar acolo se găsește doar o versiune de rezoluție mică. Trebuia indicat locul originalului. De asemenea, mult mai grav, ai spus că poza este în domeniul public, însă la situl respectiv scrie „Copyright (c) 2005”, deci ceva nu e în regulă. „Domeniu public” este situația juridică a unei lucrări prin care aceasta poate fi folosită absolut liber de către oricine, în orice scop, fără să dea socoteală nimănui. De exemplu scrisoarea lui Neacșu de la Cîmpulung este în domeniul public, pentru că nimeni nu are drepturi de autor asupra ei. La fel orice lucrare al cărei autor a murit de cel puțin 75 de ani.
- Imagine:A1.jpg și Imagine:A2.jpg au titluri total nesugestive.
- La Imagine:Gnome User Speech.svg ai indicat sursa, dar imaginea nu se află acolo. De asemenea, fiind o imagine protejată de drepturi de autor o putem prelua numai ca „utilizare cinstită” și o putem folosi numai în articole, anume numai acolo unde are legătură directă cu subiectul. În nici un caz n-o putem folosi în paginile utilizatorilor, așa cum apare ea în invitațiile la IRC.
- La Imagine:Bătălia de la Salamina.jpg situația drepturilor de autor este incertă. Situl respectiv spune ©Damen, 2004, fără să facă nici o remarcă specială referitoare la poze, deci trebuie să presupunem că imaginea aceea este și ea protejată.
- Aceeași problemă la Imagine:Amonit.jpg.
Detalii despre aceste chestiuni găsești la Wikipedia:Imagini și Wikipedia:Drepturi de autor.
În plus te-aș ruga și eu să intervii în discuții sau în corectarea paginilor numai acolo unde ești sigur că ți-e cunoscut subiectul, altfel riști, cu toată buna intenție pe care văd că o ai, să-i induci în eroare pe ceilalți utilizatori. — AdiJapan ☎ 5 septembrie 2007 11:33 (EEST)
- Iată ce trebuie făcut:
- La imaginile cu drepturile de autor neclare trebuie să mergi la sursă și să vezi dacă găsești o notă prin care imaginile respective sînt oferite sub o licență liberă (GNU, Creative Commons) sau eliberate în domeniul public, ori dacă nu cumva persoana care le-a realizat a murit de mai mult de 75 de ani. În aceste cazuri completezi la pagina imaginii informațiile respective. Dacă nu găsești nici o astfel de informație sau dacă găsești o notă de genul „Copyright © Icsulescu 2005” înseamnă că imaginile sînt protejate de lege și fișierele de la noi trebuie șterse. Fac excepție imaginile care sînt foarte importante pentru anumite articole și pe care nu putem nicicum să le înlocuim cu imagini echivalente libere, caz în care aplicăm conceptul de utilizare cinstită.
- La imaginile unde sursa nu este precizată corect (fie imaginea nu se găsește acolo, fie imaginea care se găsește nu este identică cu cea de la noi) trebuie corectată sursa.
- La imaginile trimise sub titluri nesugestive (A1.jpg, A2.jpg) trebuie să trimiți fișierele din nou, de data asta cu titluri explicite (de exemplu „Utilizator Andynomite 1”) și să pui la imaginile vechi eticheta {{șterge|Am retrimis imaginea cu titlul cutare.}} pentru ca un administrator să le șteargă. Din păcate imaginile nu se pot muta ușor ca articolele.
- Dacă nu te descurci mai întreabă-mă. Succes!
- O mică observație: eu mi-am permis să renunț la pluralul de politețe față de tine pentru că am văzut pe pagina ta de utilizator că ești elev, dar ție ți-aș recomanda să te adresezi politicos tuturor celor pe care nu-i cunoști. La Wikipedia --- proiect de enciclopedie, nu? --- majoritatea utilizatorilor sînt oameni în toată firea, unii în vîrstă, și nu cred că le face plăcere să fie luați la per tu de un puști. Este valabil și pentru invitațiile la IRC. — AdiJapan ☎ 5 septembrie 2007 15:17 (EEST)
Mutare
[modificare sursă]Mutarea unui articol se face folosind butonul de mutare (aflat în dreapta butonului pentru istoric). Pagina cu numele vechi al articolului se va redirecționa automat către cea nouă. Prin ceea ce ați făcut se pierde întregul istoric al paginii inițiale. Cu alte cuvinte, ați greșit.--Gmb. 6 septembrie 2007 17:55 (EEST)
Mulțumesc pentru explicație; am reținut. --Andynomite 6 septembrie 2007 17:58 (EEST)
- Citiți aici.--Gmb. 6 septembrie 2007 18:00 (EEST)
Sursa și drepturile de autor ale imaginii Bătălia de la Salamina.jpg
[modificare sursă]Ați trimis la Wikipedia fișierul Bătălia de la Salamina.jpg, care nu este însoțit de datele obligatorii — sursa imaginii și licența sub care este disponibilă — sau la care aceste date sunt incomplete ori greșite. În această situație drepturile de autor sunt neclare. Dacă dumneavoastră ați creat imaginea, precizați acest lucru; în caz contrar trebuie să menționați sursa ei (adresa sitului de internet, datele cărții etc.) și să justificați folosirea fișierului la Wikipedia. Găsiți o listă a indicațiilor de drepturi de autor la pagina Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini. Dacă nu veți furniza informațiile necesare în decurs de o săptămână, imaginea va fi ștearsă fără alte avertizări prealabile. |
Mai pe scurt, trebuie indicată licența, folosind una din această listă. --Alex:D|Mesaje 10 septembrie 2007 13:03 (EEST)
Geto-daci
[modificare sursă]Salut, am vazut ca lucrezi la articolul desper civilizatia geto-daca. Uite un site util [2]. Succes. Plinul cel tanar 8 noiembrie 2007 12:11 (EET)
Mulțumesc. :)--Andynomite 8 noiembrie 2007 12:26 (EET)
Multumesc pentru tip, --Babyblue8 8 noiembrie 2007 12:49 (EET)
Nu am șters degeaba
[modificare sursă]Am văzut avertizarea dvs. pe pagina mea de discuție și vreau să vă spun că eu într-adevăr am șters niște legături externe de pe o pagină dar am făcut-o doar pentru că nu are sens să oferim prea multe legături externe în articole. Altfel scade informația articolului. -- Petru Dimitriu lasă-mi un mesaj 22 decembrie 2007 16:52 (EET)
Arhivare
[modificare sursă]Da, aveam de gând să o arhivez, dar o voi face la sfârșitul anului, pentru a avea în aceeași arhivă toate discuțiile din 2007. Sărbători fericite și ție. --Mocu 23 decembrie 2007 19:19 (EET)
Sărbători fericite
[modificare sursă]Sărbători fericite ție și celor dragi și un an nou așa cum ți-l dorești. -- Sebi 世美 23 decembrie 2007 23:17 (EET)
- Permiteți-mi să vă felicit cu ocazia frumoasei sărbători ce vine – Crăciunul – și să vă doresc să vi se împlinească toate lucrurile pe care le doriți împlinite! Cu wikirespect, Gikü 24 decembrie 2007 14:05 (EET)
Urări
[modificare sursă]Își doresc un Crăciun Fericit și un An Nou plin de bucurii, ție și tuturor celor care îți sunt dragi. --R O A M A T A mesaj 24 decembrie 2007 17:34 (EET)
Legătură
[modificare sursă]Salut,
Cred că ar fi o idee bună dacă vei scrie în semnătură „{{Click || image=Barnstar-rotating.gif | link=Discuție Utilizator:Andynomite | width=20px | height=20px }}” în loc de „[[:Imagine:Barnstar-rotating.gif]]”. Va apărea o legătură către pagina ta de discuții și astfel celorlalți utilizatori le va fi mai ușor să-ți răspundă. Oricum, e doar o idee. Cele bune. + Gikü 26 decembrie 2007 10:00 (EET)
Vandalia Films
[modificare sursă]Nu am scris eu nimic in articolul ala!
Cutie națională
[modificare sursă]Am adăgat și o secțiune pentru Cupa Regională (continentală). Vedeți pe pagina formatului utilizarea. Rad Urs Mesaj 6 ianuarie 2008 16:52 (EET)
- Mai sunt 3 naționale de actualizat. Pe care le vrei (sau o vrei) ca să nu ne incurcăm :) ? Rad Urs Mesaj 6 ianuarie 2008 18:31 (EET)
Proiect
[modificare sursă]Am preluat formatul de la un alt proiect care avea secțiunea Statistici (în curs de editate). Rad Urs Mesaj 10 ianuarie 2008 22:54 (EET)
Salut
[modificare sursă]Am pus robotul să repare și să uniformizaze formatele pentru echipe naționale de fotbal. Poți să le folosești pe astea când vrei. Adică în loc de {{LTU}}, folosește Lituania({{LTUf}}) care trimite la articolul despre echipa națională. Nici eu nu le-am folosit în ultimul timp (uitasem că există :) ). Rad Urs Mesaj 18 ianuarie 2008 21:11 (EET)
- Păi asta repar acum, legătura aia cu Naționala. Rad Urs Mesaj 18 ianuarie 2008 21:24 (EET)
Bătălia de la Austerlitz
[modificare sursă]Salut! Am văzut vă ați șters în întregime articolul Bătălia de la Austerlitz. Prin 2006 am muncit de-am tradus o bună parte din el. Mi s-a părut interesant și bine scris. Ce vi s-a părut inacceptabil la articol?--Miehs 2 februarie 2008 23:08 (EET)
- Apreciez faptul că mă îndemnați să traduc. Dar după ce am tradus o bună bucată, pe care ați șters-o, sincer că nu-mi vine să mai fac trabă de pomană. Sunt curios cum va fi când va șterge altcineva traducerea dumneavoastră, pe motive similare.
- Iată ce traducesem eu (recuperat din textul șters, peste 17.500 de caractere):
Campania din 1805
[modificare sursă]După anii de pace relativă 1803 și 1804, în luna aprilie 1805, Marea Britanie și Rusia au semnat o înțelegere pentru a elibera Olanda și Elveția. Austria s-a alăturat Alianței după ce Genova a fost anexată și Napoleon a devenit rege al Italiei. Napoleon pregătea invadarea Angliei, pentru care a strâns la Boulogne trupe cu un efectiv de 150.000 de militari.
Având în vedere amenințătoarea superioritate a forțelor Marii Britanii, Rusiei și Austriei, Napoleon a luat hotărârea să nimicească marile puteri, una câte una. Lipsa de coordonare între membrii coaliției i-a oferit o ocazie ideală: Austria și Rusia nu și-au coordonat planurile de marș, astfel că austriecii au înaintat rapid spre Bavaria. Prima lovitură împotriva austriecilor a căzut ca un fulger la Ulm (25 septembrie - 20 octombrie 1805), unde generalul Karl Mack von Leiberich a fost nevoit să capituleze împreună cu toată armata sa, de 70.000 de militari. În felul acesta, Napoleon avea drumul liber spre Viena. După câteva lupte de hărțuială, de-a lungul Dunării, Napoleon a reușit să cucerească Viena, pe 13 noiembrie. Napoleon i-a urmărit pe rușii care se retrăgeau în direcție Brno, în dorința de a-i obliga la o bătălie decisivă, înainte de a putea face joncțiunea cu restul forțelor inamice. Napoleon voia să evite cu orice preț intrarea în război a Prusiei. De aceea, mimând cu succes o stare de slăbiciune, a reușit să atragă trupele Rusiei și ale Austriei în ceea ce este cunoscut sub denumirea de Bătălia de la Austerlitz.
Bătălia
[modificare sursă]Câmpul de luptă
[modificare sursă]Ordinul de zi al lui Napoleon, adresat soldaților săi după bătălie
[modificare sursă]- Soldați, sunt mulțumit de voi.
- În ziua bătăliei de la Austerlitz ați dovedit tot ce așteptam de la vitejia voastră; v-ați împodobit vulturii cu o glorie nemuritoare. O armată de 100.000 de oameni, comandată de împărații Rusiei și ai Austriei a fost tăiată sau împrăștiată în mai puțin de patru ore. Cei ce au scăpat de fierul armelor voastre, s-au înecat în lac. Patruzeci de drapele, stindardele gărzii imperiale a Rusiei, 120 de tunuri, 20 de generali și mai mult de 30.000 de prizonieri sunt rezultatul acestei zile, ce va rămâne celebră pe veci. Acea infanterie, atât de lăudată, superioară numeric, nu a putut rezista la șocul vostru; de acum nu mai aveți inamici de care să vă temeți. Astfel, în două luni, această a treia coaliție a fost învinsă și dizolvată. Pacea nu poate fi departe; dar cum i-am promis poporului meu, înainte de a trece Rinul, nu voi încheia decât o pace care ne oferă garanții și care asigură despăgubiri aliaților noștri.
- Soldați, atunci când poporul francez mi-a pus pe cap coroana imperială, ma-am bizuit pe voi pentru a-i păstra strălucirea glorioasă, singura care îi poate conferi un preț în ochii mei. Dar, în aceeași clipă, dușmanii noștri se gândeau să o distrugă și să o înjosească! Și această coroană de fier, cucerită cu sângele atâtor francezi, au vrut să mă oblige să o pun pe capul dușmanilor noștri celor mai cruzi! Proiecte temerare și nesăbuite pe care, în chiar ziua aniversării încoronării Împăratului vostru, le-ați anihilat și redus la tăcere! I-ați învățat că este mai ușor să ne înfrunte și să ne amenințe decât să ne învingă.
- Soldați, atunci când vor fi înfăptuite toate cele necesare pentru fericirea și prosperitatea patriei noastre, vă voi aduce înapoi în Franța; acolo veți fi obiectul celor mai alese dovezi de bunăvoință din partea mea. Poporul meu vă va revedea cu bucurie, și va fi suficient să spuneți Am luat parte la bătălia de la Austerlitz pentru ca să vi se răspundă: iată un viteaz!.
Versiunea originală în limba franceză:
- Soldats, je suis content de vous.
În Bătălia de la Austerlitz, cunoscută și ca Dreikaiserschlacht, "Bătălia celor trei împărați", Napoléon Bonaparte a învins la 2 decembrie 1805 în apropiere de orașul Austerlitz (în cehă Slavkov) din Moravia, astăzi Republica Cehă, trupele austriece și rusești ale împăraților Franz al II-lea și Alexandru I. Bătălia se numește "a celor trei împărați" în ciuda faptului că doar Napoleon și Alexandru I au fost prezenți în persoană, Franz al II-lea lipsind.
Planurile tactice
[modificare sursă]Aliații și-au coordonat planurile în satul Krenowitz, unde se își stabiliseră Cartierul General atât țarul Rusiei Alexandru I., cât și împăratul Franz II. (Francisc II). În ciuda superiorității lor numerice și a slăbiciunii simulate cu dibăcie de Napoleon, împăratul Franz II. și generalul Mhail Ilarionovici Cutuzov ezitau să ordone un atac, deoarece încă așteptau întăriri. În schimb, țarul Alexandru I., susținut de nobilii săi impulsivi și de generalul și Șef al Statului Major austriac von Weyrother, s-a hotărât să atace. Generalul von Weyrother, care era familiarizat cu terenul din zonă, a întocmit planurile de atac, pe care le-a prezentat pe 2 decembrie 1805, la orele 01:00 generalilor adunați în acest scop. Mulți dintre generali nu au fost în stare să se concentreze la o asemenea oră târzie, ba chiar se spune că generalul Cutuzov ar fi ațipit. Comunicarea deficitară și planurile discutabile au reprezentat unele din cauzele problemelor apărute mai târziu.
Planul celor 85.700 de Aliați prevedea un atac asupra ambelor flancuri ale francezilor, timp în care Aliații, comandați de generalul von Weyrother, urmau să se împartă în șapte subunități (coloane). Cei 13.000 de militari de sub comanda generalului locotenent Piotr Ivanovici Bagration, sprijiniți de 4.600 de cavaleriști (coloana a 5-a), aflați sub comanda Feldmarschall-ului Johann I. Josef Liechtenstein (care era, în același timp și comandant nemijlocit al militarilor austrieci din compunerea forței aliate) urmau să atace în flancul drept forțele franceze, pe drumul care leagă localitățile Brno și Olmütz.
Lovitura principală a Aliaților, din flancul stâng, cu 59.300 de militari, avea ca obiectiv să taie liniile de aprovizionare ale lui Napoleon, dinspre Viena, și să-l împingă înapoi, în direcția Brno. Avangarda cavaleriei austriece, sub comanda Feldmarschall-ului Michael von Kienmayer, cu un efectiv de 5.100 de militari, avea misiunea să deschidă calea Coloanei 1, cu un efectiv de 8.500 de militari, sub comanda generalului-locotenent Dmitri Sergheievici Dohturov, pentru a putea cuceri satul Tellnitz. Coloana a 2-a, cu un efectiv de 11.700 de militari, sub comanda generalului-locotenent francez Alexandre Andrault de Langeron, aflat în exil și intrat în slujba rușilor, urma să cucerească satul Sokolnitz, aflat ceva mai la nord, sprijinit fiind de Coloana a 3-a, cu un efectiv de 10.000 de militari, sub comanda lui Przybyszewski. Comandantul acestor trei coloane rusești era generalul de infanterie Friedrich Wilhelm von Buxhöwden. Coloana a 4-a, cu un efectiv de 23.000 de militari, sub comanda generalului-locotenent Mihail Andreievici Miloradovici, urma să lovească în centru, pentru a securiza atacurile desfășurate cu succes de cele trei coloane. Garda rușilor, cu un efectiv de 8.500 de militari, sub comanda Marelui Duce Constantin, fratele țarului, era păstrată în rezervă la nord de Cartierul general, lângă Krenowitz.
Napoleon a transmis planurile sale, strategic defensiv și tactic defensiv-ofensiv, generalilor săi pe 1 decembrie, 1805, la orele 20:30. Armata sa cu un efectiv de 73.100 de militari trebuia, în prima fază, să ocupe poziții defensive, concentrate pe flancul stâng (care corespunde cu flancul drept al rușilor). Linia frontului era apărată de Corpul V cu un efectiv de 19.200 de militari, sub comanda mareșalului Jean Lannes, sprijinit de mareșalul Joachim Murat cu rezerva sa de cavalerie, cu un efectiv de 5.600 de militari; înapoia lor se aflau Corpul I, cu un efectiv de 13.000 de militari, sub comanda mareșalului Jean-Baptiste Bernadotte, cei 5.700 grenadieri ai lui Nicolas-Charles Oudinot și garda Imperială, cu un efectiv de 5.500 de militari, comandată de mareșalul Jean Baptiste Bessières.
Flancul drept era compus numai din Corpul IV, cu un efectiv de 23.600 de militari, sub comanda mareșalului Nicolas-Jean de Dieu Soult. Și în flancul drept, Napoleon și-a concentrat forțele spre stânga, masând ambele divizii St. Hilaire și Dominique Joseph Vandamme lângă satul Puntowitz, dând numai Diviziei Legrand, sprijinită de Brigada de cavalerie ușoară Margaron, misiunea de a apăra pozițiile Tellnitz și Sokolnitz, amenințate de lovitura principală a rușilor. Dar Napoleon știa că elemente din Corpul III, cu un efectiv de 6.600 de militari, sub comanda mareșalului Louis-Nicolas Davout, urmau să sosească în zonă în zori, venind din Viena, după un marș forțat, în care au parcurs 120 de kilometri în 50 de ore. De îndată ce flancul său drept avea să fie asigurat, Napoleon plănuia să atace înălțimea Pratzen, cu ambele divizii masate acolo, cu scopul de a împărți în două forțele inamicului.
Desfășurarea luptei
[modificare sursă]Sud: pe 2 decembrie 1805, orele 07:00, avangarda condusă de Kienmayer a început atacul asupra localității Tellnitz, care fusese apărată cu eroism de Divizia Legrand. Când, la ora 08:00, a fost aruncată în luptă Coloana 1, sub comanda lui Dohturov, francezii au fost obligați să se evacueze din Tellnitz. La ora 08:30 satul Sokolnitz a fost atacat de Coloana 2 sub comanda lui Langeron, sprijinită de Coloana 3 sub comanda lui Przybyszewski; în ciuda unui contraatac reușit al forțelor de rezervă, comandate de Davout, pe la ora 09:00 ambele sate căzuseră în mâna Aliaților. Dar aliații au plătit scump acest succes: Divizia Legrand și forțele Corpului III au oprit trei coloane rusești și avangarda lui Kienmayer (aproximativ două treimi din atacul principal al rușilor).
Centru: În calea atacului principal al lui Napoleon nu se găsea decât Coloana 4, sub comanda lui Kollowrat și a lui Miloradovici, care nu aveau nici o informație despre situația celorlalte coloane. Napoleaon l-a întrebat pe mareșalul Nicolas-Jean de Dieu Soul de cât timp au nevoie diviziile sale pentru a cuceri dealul Pratzen. "De mai puțin de douăzeci de minute", i-a răspuns Soult. "Atunci să mai așteptăm un sfert de oră", a decis împăratul. Pe la orele 09:00 s-a risipit ceața și a început să strălucească soarele (le beau soleil d'Austerlitz). Divizia St. Hilaire a cucerit satul Pratzen și început să urce spre vârful dealului. Divizia Dominique Joseph Vandamme a întâlnit în partea stângă o rezistență organizată în satul Jirschowitz. Pe la orele 09:30 francezii au cucerit dealul. Surpriza Aliaților a fost completă. Comandantul suprem al forțelor Cutuzov tocmai însoțea Coloana 4, aflată sub comanda lui Kollowrat și a lui Miloradovici, când a observat francezii în centru. A ordonat coloanei să se întoarcă și să-i alunge pe francezi. Coloana 2, aflată sub comanda lui Alexandre Andrault de Langeron a trimis ca întărire Brigada lui Kamensky. Până la orele 12:00 s-a dus o luptă înverșunată între cele două părți, pentru a cuceri dealul Pratzen, moment în care francezii au învins. Napoleon a ordonat Diviziilor St. Hilaire și Dominique Joseph Vandamme să se îndrepte spre sud, și să atace coloanele rusești rămase.
În felul acesta, Napoleon a expus flancurile ambelor divizii rezervei rusești, constând din garda comandată de Marele Duce Constantin. Cavaleria de gardă rusească a nimicit rapid batalionul francez trimis în această breșă. În această situație, napoleon a trimis Cavaleria de gardă, comandată de colonelul Morland, să-i oprească pe ruși. Morland a căzut în luptă, iar încercarea a eșuat. Abia intervenția generalului Rapp, unul din oamenii de încredere ai lui Napoleon, în fruntea unei unități de cavalerie de elită formată din mameluci, a fost încununată de succes. În tabloul pictat de Gérard este reprezentat tocmai momentul în care se anunță succesul acestui atac. Prin ruperea gărzii rusești, Diviziile St. Hilaire și Vandamme au putut să continue atacurile asupra celor trei coloane rusești, care au fost împinse în frontul Corpului III, aflat sub comanda mareșalului Davout.
Nord: În nord, pe drumul dintre Brno și Olmütz, erau amplasate trupele rusești conduse de Piotr Ivanovici Bagration, sprijinite de cavaleria lui Johann I. Josef Liechtenstein, față în față cu trupele franceze din Corpul V (19.200 militari) comandate de Jean Lannes, sprijinite de rezerva de cavalerie a lui Joachim Murat. În jurul orelor 09:00, Bagration a pornit atacul împotriva Diviziilor Suchet și Caffarelli. A încercat, fără succes, să înconjure flancul stâng al francezilor. La sud de pozițiile lui Bagration, cavaleria comandată de Liechtenstein și Murat duceau lupte grele, sprijinite de unități ale Corpului I (13.000 de militari), sub comanda lui Jean-Baptiste Bernadotte. Când Bagration a recunoscut că nu poate rupe rezistența francezilor, a început să-și extragă unitățile și a ordonat o retragere ordonată.
Retragerea: Bătălia a fost decisivă, retragerea Aliaților a fost generală și curând a început să semene cu o fugă dezordonată. Toți s-au înghesuit pe un dig îngust între două iazuri; cei care au îndrăznit să se aventureze pe gheața subțire s-au înecat, deoarece gheața a cedat sub greutatea lor. Austriecii au avut pierderi de 4.000 de morți, rușii de 11.000 de morți. Francezii au strâns peste 12.000 de prizonieri de război. Dar și ei au suferit pierderi de 1.2902 morți și 6.9432 răniți. Francezii se făleau cu capturarea a 180 de tunuri și a tuturor bagajelor Aliaților. Bronzul din tunurile capturate a fost folosit pentru a turna "Coloana de la Austerlitz", înaltă de 44 m, amplasată în Paris, în Place Vendôme.
- 1: Datele statistice din această epocă trebuie preluate cu prudență. În funcție de sursă, ele variază cu +/- 1.000 oameni. Aceste date se bazează pe lucrarea lui David Chandler.
- 2: Jean Sénéchal: Austerlitz: La grande manoeuvre. În Revue du Souvenir Napoléonien, 1995.
După bătălie
[modificare sursă]Pe 3 decembrie 1805, Napoleon și-a mutat Cartierul General la castelul Slavkov din Austerlitz. Pe 4 decembrie s-a întâlnit la Násedlovice cu împăratul Francisc II și pe 6 decembrie a încheit armistițiul de la Austerlitz, cu condiția ca rușii să se retragă imediat. Campania s-a încheiat pe 26 decembrie prin Pacea de la Pojon (germ. Pressburg, magh. Pozsony, în slovacă până în 1919 Prešporok, în prezent Bratislava, capitala Slovaciei), prin care Sfântul Imperiu Roman a primit lovitura de grație, iar Franței i s-a recunoscut suveranitatea asupra următoarelor teritorii: Istria și Dalmația.
Bătălia de la Austerlitz văzută de un soldat, cavalerul Blanche
[modificare sursă]- Împăratul stătea nemișcat. În jurul său, ofițerii săi din Statul major. El ridica mâna, și primul venea să primească ordine de la el, și la fel următorii, pe rând. Spre mijlocul zilei, pe când bătălia era în toi, a coborât de pe cal și a cerut să se întindă pe jos o pătură. "Bătălia este câștigată", a spus el, și s-a culcat. În timp ce bătălia continua, el a adormit.
Ordinul de zi al lui Napoleon, adresat soldaților săi după bătălie
[modificare sursă]Referințe culturale
[modificare sursă]- În romanul Război și pace, Lev Tolstoi face o descriere extensivă a acestei bătălii.
- Austerlitz este titlul unui roman de W.G. Sebald, în ciuda faptului că romanul tratează nunai tangențial bătăliile duse de Napoleon.
- La Paris denumirile Gare d'Austerlitz [Gara Austerlitz], și Quai d'Austerlitz [Cheiul Austerlitz] amintesc de bătălie. Vestitul Arc de Triomphe [Arc de triumf] din Paris a fost ridicat în 1806 spre a aminti de glorioasele victorii.
- Nava cu abur Austerlitz, din dotarea marinei Franței, a fost botezată astfel pentru a aminti de această bătălie.
Trivia
[modificare sursă]- Bătălia de la Austerlitz a intrat în istorie sub denumirea de " Bătălia celor trei împărați". Eronat! În realitate la bătălie au fost prezenți și au luat parte numai doi împărați, Napoleon și țarul Alexandru I al Rusiei. Împăratul Sfântului Imperiu Roman de națiune germană Franz II, nu era prezent.
- Dealul păcii (Mohyla míru în limba cehă) a fost ridicat pe locul câmpului de luptă în anii 1909–1912. Are o înălțime de 26 m, este pătrat, și are patru statui de femei, car simbolizează Franța, Austria, Rusia și Moravia. În interior se găsește o capelă cu un mausoleu ce adăpostește un osuar al celor căzuți în luptă.
- Studenții Academiei Militare École Spéciale Militaire de Saint-Cyr, se numesc cu câte o literă a cuvântului "Austerlitz" fiecare din cele 10 luni de instrucție (de exemplu S pentru decembrie). La fiecare al doilea "S" se organizează o festivitate.
Proiect:Astronomie
[modificare sursă]Incepi tu proictul,te ajut mai apoi eu. Scuze pentru aseara,am avut musafiri...--Marius.deaconu 3 februarie 2008 14:15 (EET)
Proiect:Astronomie
[modificare sursă]Te invit sa iti indrepti atentia in scrierea de articole in domeniul Astronomiei. Acceseaza in acest sens proiectul meu.Multumesc anticipat,--Marius.deaconu 3 februarie 2008 20:21 (EET)
Telescopul spațial Hubble - articol de calitate?
[modificare sursă]Te rog sa iti exprimi parerea in legatura cu articolul meu (propus spre articol de calitate). Cu prietenie,--Marius.deaconu 5 februarie 2008 20:53 (EET)
Within Temptation - articol de calitate?
[modificare sursă]Te rog sa iti exprimi parerea in legatura cu articolul meu (propus spre articol de calitate). Cu prietenie---- Lucian 13 februarie 2008 19:20 (EET)
Substituire
[modificare sursă]Mesajele de avertizare se introduc prin substituire, nu prin transcludere. Pe românește, asta înseamnă să scrii de exemplu
{{subst:previzualizare|România}} ~~~~
în loc de
{{previzualizare|România}} ~~~~
A doua variantă are cel puțin două dezavantaje:
- La fiecare modificare a paginii Format:Previzualizare serverul se chinuie să actualizeze toate paginile unde e introdus formatul.
- Cînd cineva vrea să adauge un nou mesaj la pagina respectivă adesea apasă pe „modifică” la ultima secțiune și astfel în loc să modifice pagina aceea ajunge să modifice formatul. Se întîmplă foarte des, mi se întîmplă și mie și uneori nici nu observ. Deci, te rog insistent să nu uiți subst.
În varianta cu subst conținutul formatului este adus în pagină și rămîne deconectat de pagina formatului.
Noroace. // GikÜ vorbe fapte / de unde vin / luni, 21 aprilie 2008, 01:25 (ora României și RM)
Reuniunea Wikipediștilor
[modificare sursă]Bună seara! Pe 17 mai 2008 se organizează o nouă întâlnire a wikipediștilor. Ești invitat să participi. Pe curând!--FeodorBezuhov | Discuție 25 aprilie 2008 22:37 (EEST)
Felicitare
[modificare sursă]Bună. Vă urez un Paște Fericit! Goldenphoenix2007 26 aprilie 2008 17:20 (EEST)
Re: Wikia Romania
[modificare sursă]Dacă menționăm sursa eu zic că se poate. Te aștept cu plăcere să o scriem împreună. Eventual zi-mi contul și îți dau și admin. Ținem legătura! -- Firilăcroco Mesaj 17 mai 2008 20:57 (EEST)
Wikiproiect „Revoluția franceză și primul imperiu”
[modificare sursă]Dragă Andynomite, vreau să demarez un wikiproiect pe tema de mai sus. Știu că ești interesat de Napoleon, mai știu că te implici deja într-un alt wikiproiect. Ești dispus să te implici și în acesta? Proiectul ar avea foarte mare nevoie de cineva pasionat, ca tine. Mai știi wikipediști interesați de temă? Vezi discuția de la cafenea--Alexandru Demian 27 iunie 2008 21:42 (EEST)
- Sunt foarte bucuros ca te intereseaza!!I'll keep in touch.--Alexandru Demian 22 iulie 2008 21:56 (EEST)
Sursa și drepturile de autor ale imaginii Amonit.jpg
[modificare sursă]
Găsiți o listă a indicațiilor de drepturi de autor la pagina Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini. Dacă nu veți furniza informațiile necesare în decurs de o săptămână, imaginea va fi ștearsă fără alte avertizări prealabile. |
--Urzică (discuție) 3 august 2008 16:39 (EEST)
Legiunea de onoare
[modificare sursă]Îți mulțumesc pentru premiu!! Am fost foarte mișcat de gest și apreciez simbolistica desărvârșită pe care ai ales-o.--Alexandru Demian (discuție) 9 august 2008 23:59 (EEST)
Ajutor
[modificare sursă]Dacă ai niște timp liber și nu te ocupi cu altceva, am o rugăminte. — nu te poți uita un pic peste asta și să o corectezi unde este nevoie? Sunt singurul din proiect care nu are near-native lvl la engleză și sigur am făcut greșeli. Dacă nu, nu este nicio problemă, o să rog pe altcineva din proiect :-) Mulțumesc anticipat. Daniel Mesaj 28 august 2008 12:25 (EEST)
- Da, e mai bine așa, în plus vreau să îl pun și la concursul de scriere, să primesc și niște păreri despre el. Mulțumesc încă o dată. Daniel Mesaj 28 august 2008 13:04 (EEST)
Aruncă te rog o privire asupra acestei pagini. O seară plăcută. Daniel Mesaj 30 august 2008 23:09 (EEST)
Evaluare
[modificare sursă]Ești invitat să începi să evaluezi articolele de la WP:NAB, folosind {{subst:ListăAB}} (instrucțiuni în pagina formatului). O zi bună, Daniel Mesaj 31 august 2008 15:38 (EEST)
Semnătură
[modificare sursă]Am o rugăminte. Semnăturile care conțin imagini (mai ales cele cu imagini animate) nu sînt recomandate, pentru că îngreunează încărcarea și afișarea paginilor de discuții, incomodează citirea lor și dau unora o cale de a vandaliza o multe pagini dintr-un foc. Te rog deci să-ți creezi o semnătură care să nu conțină imagini. Mai multe detalii găsești la Ajutor:Semnătura personală#Limitări sau mai bine în engleză la en:Wikipedia:Signatures#Images. De asemenea te-aș sfătui să nu folosești prea multe culori, iar dacă trebuie neapărat să scrii cu litere galbene pe fond alb, măcar alege o nuanță închisă de galben încît să se poată totuși citi ceva. Toate cele bune. — AdiJapan 1 septembrie 2008 07:26 (EEST)
AB
[modificare sursă]Am avut o singură obiecție când am evaluat Războaiele napoleoniene, legată de o imagine încărcată de tine. Verifică recenzia și referatul din pagina de discuție și după ce rezolvi cu imaginea, lasă acolo un mesaj în acest sens și articolul va fi primul articol bun. Daniel Mesaj 2 septembrie 2008 13:40 (EEST)
Data
[modificare sursă]Când mai modifici statusul unui articol nominalizat actualizează și data din formatul de pe pagina de discuții, ca să se știe când trec cele 7 zile. Daniel Mesaj 10 septembrie 2008 10:45 (EEST)
Previzualizare
[modificare sursă]Nu mi-am dat seama. Scuze. Am luat la cunoștință. --Exaulter (discuție) 6 octombrie 2008 11:02 (EEST)
Sărbători fericite!
[modificare sursă]P.S: Sărbători fericite! Lucian |
- Mulțumesc frumos pentru urări. Fie ca Anul Nou să fie o punte spre ceva mai bun, mai luminos, să îți dăruiască sănătate, pace în suflet și prosperitate pentru tine și familia ta. La mulți ani! Daniel Mesaj Un An Nou fericit și prosper! 1 ianuarie 2009 12:31 (EET)
Ștergere legătură externă
[modificare sursă]Pot întreba care e motivul ștergerii legăturii externe din unele pagini referitoare la castrele romane?
La mulți ani! Saturnian (discuție)
Thanks
[modificare sursă]Îți mulțumesc pentru urări. Fie ca noul an să îți aducă fericire, gânduri bune, spor în toate! La mulți ani și sănătate! - Lucian C 2 ianuarie 2009 19:14 (EET)
- Dragă Andy, îți mulțumesc pentru urări și îți doresc un excelent an 2009, cu multe împliniri și bucurii! --Alex Demian (discuție) 3 ianuarie 2009 14:15 (EET)
Premiu
[modificare sursă]Ai primit un premiu! Vezi pagina de utilizator.--Alex Demian (discuție) 25 ianuarie 2009 13:24 (EET)
Concurs de scriere
[modificare sursă]Salut, dragă Andynomite, Uite-te te rog aici. Ce zici? Te tentează? ;-) eu mă gândesc să scriu un articol despre Războiul celei de-a cincea coaliții. Cu bine, --Alex Demian (discuție) 26 februarie 2009 01:27 (EET)
Format:Boxe
[modificare sursă]Bună ziua, Andynomite. Aveți un mesaj nou Discuție Format:Boxe--P-7 ✍ 20 martie 2009 07:39 (EET) - semnătură...? |
Sărbători fericite
[modificare sursă]HRISTOS A ÎNVIAT! Lucian |
București, iunie 2009?
[modificare sursă]Salut. Am propus o întâlnire a comunității (n.a. – cei care pot participa) pentru undeva în luna iunie, în București. În situația în care ai onora o astfel de întâlnire, te invit să îți exprimi opinia la Wikipedia:Întâlniri/București4. Numai bine. --Rebel 22 aprilie 2009 00:33 (EEST)
Cutie campanie războiul iberic
[modificare sursă]Salut, ai putea să faci niște cutii de campanie pe ani, similare celor de la en.wiki? Pe marți!--Alex Demian (discuție) 2 august 2009 00:04 (EEST)
Imagini de la Commons Reply
[modificare sursă]Salut. Am folosit imaginile din sursa indicata. Ce fac cu celelalte, postate de mine? Le pot sterge? Sau le sterge altcineva? Cum se procedeaza? P.S. Am dat add la adresa de messenger oferita pe pagina ta si nu am primit de 3 zile nici accept, nici reject. Daca nu o mai folosesti, iti sugerez sa o stergi.
Toate bune!--Roxanalungana (discuție) 6 septembrie 2009 23:34 (EEST)
Conflictul de editare
[modificare sursă]OK, recunosc că n-am stat să citesc toate prostiile alea, am salvat direct. Am să fiu atent pe viitor, mulțumesc pt. sfat (mai durează și până mă obișnuiesc cu Wikipedia). Mersi de felicitare!--Grognard (discuție) 9 septembrie 2009 22:27 (EEST)
Articol cu subiect similar
[modificare sursă]Vezi:http://fr.wikipedia.org/wiki/Karl_Fedorovich_Baggovut inclusiv articol in rusa. Deci, anulez... Alexander Tendler (discuție) 14 septembrie 2009 22:13 (EEST)
Propunere AC
[modificare sursă]Salut. Dacă ai timp, exprimă-ți opinia față de Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Iod. Mulțumesc anticipat. Goldenphoenix2007 (discuție) 4 octombrie 2009 09:58 (EEST)
Sărbători Fericite!
[modificare sursă]P.S: Sărbători fericite! Ervin |
Fie ca toate visele pe care le făurești în aceste zile magice de Sărbătoare să se împlinescă, iar drumul străbătut pentru realizarea lor să-ți aducă bucurie în inimă, iar în casă, fericire și belșug. |
Echipele din Anglia
[modificare sursă]Va informez ca avem probleme cu jucatorii si paginile echipelor din Premier League(Anglia). Singura pagina de calitate din echipele din Premier League este Aston Villa.Multumesc. Dragonulteo (discuție) 9 februarie 2010 11:02 (EET)
Întâlnire, 27 martie 2010
[modificare sursă]Salut. În întâlnirea ce se prefigurează la finalul lui martie aș dori să finalizăm procedura de înființare a Asociației Wikimedia România. În acest sens m-aș bucura să-ți exprimi punctele de vedere cât privește subiectele discutate la Wikipedia:Întâlniri/București5. Toate bune. --Rebel 23 februarie 2010 09:58 (EET)
Problemă privind drepturile de autor ale fișierului Arutela.jpg
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului Arutela.jpg. Acestuia, însă, îi lipsesc informațiile privind drepturile de autor. Wikipedia ia foarte în serios problemele drepturilor de autor. Fișierul va fi șters în curând, dacă nu se pot determina sursa fișierului și licența sub care este disponibil. Dacă știți aceste informații, atunci vă rugăm să adăugați o etichetă corespunzătoare în pagina de descriere a imaginii (atenție - reîncărcarea imaginii nu duce la modificarea paginii ei de descriere).
Dacă ați încărcat și alte fișiere, asigurați-vă că ați specificat corect licența și sursa. Puteți găsi o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră aici.
Dacă aveți întrebări, le puteți adresa la Cafenea. Vă mulțumim pentru colaborare. —Andreidiscuție 6 iunie 2011 19:10 (EEST)
Explicația utilizării cinstite pentru fișierul Hobbit cover.jpg
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat fișierul Hobbit cover.jpg. Am observat că pagina sa de descriere specifică faptul că este folosit în conformitate cu utilizarea cinstită a materialelor protejate dar nu se arată deloc de ce utilizarea sa constituie utilizare cinstită conform politicii și în ce articol poate fi folosit astfel. Vă rugăm, mergeți la pagina de descriere a fişierului și modificați-o incluzând o explicație a utilizării cinstite.
Dacă ați încărcat și alte fișiere cu utilizare cinstită, vă rugăm să verificați dacă ați completat și explicațiile privind utilizarea cinstită. Găsiți o listă de pagini de descriere pentru fișiere, pagini editate de dumneavoastră urmărind legătura „contribuții” (aflată în partea de sus a oricărei pagini Wikipedia după ce v-ați autentificat), și alegând "Fișier" din meniu. Orice fișier care nu este sub licență liberă și care nu are o asemenea explicație va fi șters în decurs de o săptămână, conform politicii privind materialele protejate. Dacă aveți întrebări, ni le puteți adresa la Cafenea. Vă mulțumim. —Andreidiscuţie 25 august 2011 16:48 (EEST)
Invitație
[modificare sursă]Vă rog, transmiteți mai departe, pentru a putea aduna interesați pentru proiect.
--Alex17nico (discuție) 3 decembrie 2011 20:25 (EET)
Propunerea de ștergere rapidă pentru Valeria
[modificare sursă]Dacă acesta este primul articol pe care l-ați creat, s-ar putea să doriți să recitiți îndrumarea pentru începători.
La pagina Valeria s-a pus o etichetă prin care se cere ștergerea sa rapidă de la Wikipedia. Aceasta s-a făcut conform criteriului A1 de ştergere rapidă, deoarece este un articol foarte scurt care oferă cititorului context insuficient. Vă rugăm să vedeți Wikipedia:Ciot pentru standardul minimal pentru articole scurte. Vă rugăm să observați că articolele trebuie să aibă subiecte notabile și să prezinte referințe din surse de încredere care confirmă conținutul informativ al articolului.
Dacă sunteți de părere că această notificare a fost plasată eronat, puteți contesta ștergerea în pagina de discuții a articolului. Puteți vizita aici pagina respectivă de discuții, în care puteți da motivele, dar țineți cont că odată etichetată astfel, pagina va fi ștearsă în curând dacă eticheta este corectă. Vă rugăm să nu scoateți dumneavoastră eticheta, dar nu ezitați să adăugați informații în pagină în cazul în care considerați că astfel ea ar putea fi adusă în conformitate cu politicile și îndrumările Wikipediei. Dacă pagina va fi ștearsă, puteți contacta un administrator dacă doriți să obțineți o copie a paginii șterse prin e-mail sau în spațiul dumneavoastră de utilizator. Bătrânul (discuție) 10 octombrie 2013 15:09 (EEST)
Problemă cu sursa fișierului Middle-earth.jpg
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat Fişier:Middle-earth.jpg. Am observat că pagina de descriere a fișierului nu specifică în acest moment cine a creat conținutul, și astfel situația drepturilor de autor este neclară. Dacă nu ați creat dumneavoastră acest fișier, va trebui să specificați cine deține drepturile de autor. Dacă l-ați obținut de pe un website, atunci este suficient de regulă un link spre site-ul de unde a fost luată imaginea, împreună cu condițiile complete de utilizare a conținutului acelui site. Dacă însă deținătorul drepturilor de autor este altul decât proprietarul site-ului, acesta trebuie specificat și el în mod clar.
Dacă ați mai încărcat și alte fișiere, verificați dacă ați specificat și sursa și licența acestora. Puteți găsi o listă a fișierelor încărcate de dumneavoastră aici. Fișierele a căror sursă și licență nu sunt specificate vor fi șterse în decurs de o săptămână de la marcarea lor, conform politicii de ștergere. De asemenea, fișierul va fi șters dacă este sub incidența drepturilor de autor și sub o licenţă restrictivă. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumesc. // Gikü vorbe fapte (TW) 20 mai 2014 00:54 (EEST)
Explicația utilizării cinstite pentru fișierul LotR romana.jpg
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat fișierul LotR romana.jpg. Am observat că pagina sa de descriere specifică faptul că este folosit în conformitate cu utilizarea cinstită a materialelor protejate dar nu se arată deloc de ce utilizarea sa constituie utilizare cinstită conform politicii și în ce articol poate fi folosit astfel. Vă rugăm, mergeți la pagina de descriere a fişierului și modificați-o incluzând o explicație a utilizării cinstite.
Dacă ați încărcat și alte fișiere cu utilizare cinstită, vă rugăm să verificați dacă ați completat și explicațiile privind utilizarea cinstită. Găsiți o listă de pagini de descriere pentru fișiere, pagini editate de dumneavoastră urmărind legătura „contribuții” (aflată în partea de sus a oricărei pagini Wikipedia după ce v-ați autentificat), și alegând "Fișier" din meniu. Orice fișier care nu este sub licență liberă și care nu are o asemenea explicație va fi șters în decurs de o săptămână, conform politicii privind materialele protejate. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim.. // Gikü vorbe fapte (TW) 28 mai 2014 00:08 (EEST)
Explicația utilizării cinstite pentru fișierul LotR book1968.png
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat fișierul LotR book1968.png. Am observat că pagina sa de descriere specifică faptul că este folosit în conformitate cu utilizarea cinstită a materialelor protejate dar nu se arată deloc de ce utilizarea sa constituie utilizare cinstită conform politicii și în ce articol poate fi folosit astfel. Vă rugăm, mergeți la pagina de descriere a fişierului și modificați-o incluzând o explicație a utilizării cinstite.
Dacă ați încărcat și alte fișiere cu utilizare cinstită, vă rugăm să verificați dacă ați completat și explicațiile privind utilizarea cinstită. Găsiți o listă de pagini de descriere pentru fișiere, pagini editate de dumneavoastră urmărind legătura „contribuții” (aflată în partea de sus a oricărei pagini Wikipedia după ce v-ați autentificat), și alegând "Fișier" din meniu. Orice fișier care nu este sub licență liberă și care nu are o asemenea explicație va fi șters în decurs de o săptămână, conform politicii privind materialele protejate. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim.. // Gikü vorbe fapte (TW) 28 mai 2014 00:08 (EEST)
Explicația utilizării cinstite pentru fișierul Gnome User Speech.svg
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat fișierul Gnome User Speech.svg. Am observat că pagina sa de descriere specifică faptul că este folosit în conformitate cu utilizarea cinstită a materialelor protejate dar nu se arată deloc de ce utilizarea sa constituie utilizare cinstită conform politicii și în ce articol poate fi folosit astfel. Vă rugăm, mergeți la pagina de descriere a fişierului și modificați-o incluzând o explicație a utilizării cinstite.
Dacă ați încărcat și alte fișiere cu utilizare cinstită, vă rugăm să verificați dacă ați completat și explicațiile privind utilizarea cinstită. Găsiți o listă de pagini de descriere pentru fișiere, pagini editate de dumneavoastră urmărind legătura „contribuții” (aflată în partea de sus a oricărei pagini Wikipedia după ce v-ați autentificat), și alegând "Fișier" din meniu. Orice fișier care nu este sub licență liberă și care nu are o asemenea explicație va fi șters în decurs de o săptămână, conform politicii privind materialele protejate. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim.. // Gikü vorbe fapte (TW) 17 iunie 2014 19:51 (EEST)
Explicația utilizării cinstite pentru fișierul La victoire est a nous.ogg
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat fișierul La victoire est a nous.ogg. Am observat că pagina sa de descriere specifică faptul că este folosit în conformitate cu utilizarea cinstită a materialelor protejate dar nu se arată deloc de ce utilizarea sa constituie utilizare cinstită conform politicii și în ce articol poate fi folosit astfel. Vă rugăm, mergeți la pagina de descriere a fişierului și modificați-o incluzând o explicație a utilizării cinstite.
Dacă ați încărcat și alte fișiere cu utilizare cinstită, vă rugăm să verificați dacă ați completat și explicațiile privind utilizarea cinstită. Găsiți o listă de pagini de descriere pentru fișiere, pagini editate de dumneavoastră urmărind legătura „contribuții” (aflată în partea de sus a oricărei pagini Wikipedia după ce v-ați autentificat), și alegând "Fișier" din meniu. Orice fișier care nu este sub licență liberă și care nu are o asemenea explicație va fi șters în decurs de o săptămână, conform politicii privind materialele protejate. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim.. // Gikü vorbe fapte (TW) 26 decembrie 2014 21:05 (EET)
Problemă privind drepturile de autor ale fișierului FK Vetra.gif
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului FK Vetra.gif. Acestuia, însă, îi lipsesc informațiile privind drepturile de autor. Wikipedia ia foarte în serios problemele drepturilor de autor. Fișierul va fi șters în curând, dacă nu se pot determina sursa fișierului și licența sub care este disponibil. Dacă știți aceste informații, atunci vă rugăm să adăugați o etichetă corespunzătoare în pagina de descriere a imaginii (atenție - reîncărcarea imaginii nu duce la modificarea paginii ei de descriere).
Dacă ați încărcat și alte fișiere, asigurați-vă că ați specificat corect licența și sursa. Puteți găsi o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră aici.
Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Vă mulțumim pentru colaborare. // Gikü vorbe fapte (TW) 27 decembrie 2014 16:00 (EET)
Problemă privind drepturile de autor ale fișierului Fbk kaunas.gif
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului Fbk kaunas.gif. Acestuia, însă, îi lipsesc informațiile privind drepturile de autor. Wikipedia ia foarte în serios problemele drepturilor de autor. Fișierul va fi șters în curând, dacă nu se pot determina sursa fișierului și licența sub care este disponibil. Dacă știți aceste informații, atunci vă rugăm să adăugați o etichetă corespunzătoare în pagina de descriere a imaginii (atenție - reîncărcarea imaginii nu duce la modificarea paginii ei de descriere).
Dacă ați încărcat și alte fișiere, asigurați-vă că ați specificat corect licența și sursa. Puteți găsi o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră aici.
Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Vă mulțumim pentru colaborare. // Gikü vorbe fapte (TW) 27 decembrie 2014 16:02 (EET)
Problemă privind drepturile de autor ale fișierului Lbgjakarta.gif
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului Lbgjakarta.gif. Acestuia, însă, îi lipsesc informațiile privind drepturile de autor. Wikipedia ia foarte în serios problemele drepturilor de autor. Fișierul va fi șters în curând, dacă nu se pot determina sursa fișierului și licența sub care este disponibil. Dacă știți aceste informații, atunci vă rugăm să adăugați o etichetă corespunzătoare în pagina de descriere a imaginii (atenție - reîncărcarea imaginii nu duce la modificarea paginii ei de descriere).
Dacă ați încărcat și alte fișiere, asigurați-vă că ați specificat corect licența și sursa. Puteți găsi o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră aici.
Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Vă mulțumim pentru colaborare. // Gikü vorbe fapte (TW) 28 decembrie 2014 19:53 (EET)
IRC ro.wikipedia
[modificare sursă]Incerc sa ma conectez la IRC dar imi zice: Cannot join�26 �#ro.wikipedia �(Channel is invite only). ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ioana cis (discuție • contribuții).
Probleme cu sursa și licența fișierului Lahore Emblem.jpg
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului Lahore Emblem.jpg. Am observat, însă, că pagina sa de descriere nu specifică actualmente cine a creat conținutul, astfel încât situația drepturilor de autor este neclară. Dacă nu ați creat dumneavoastră conținutul acestui fișier, va trebui să specificați cine deține drepturile de autor. Dacă l-ați obținut de pe un website, atunci ar fi necesar un link la acel website, împreună cu o specificare a termenilor de utilizare a conținutului său. Dacă, însă, deținătorul dreptului de autor este altul decât editorul site-ului, atunci trebuie specificat dreptul de autor al primului.
Pe lângă adăugarea sursei, este nevoie să știm și termenii de utilizare sub care este publicat fișierul. Aceasta se face, de regulă, prin adăugarea unei etichete corespunzătoare. Dacă dumneavoastră ați creat conținutul (imaginea, filmul, clipul audio), atunci puteți folosi eticheta {{GFDL}} pentru a-l publica sub GFDL. Dacă credeți că fișierul respectă criteriile în vigoare pentru utilizarea de materiale protejate, folosiți o etichetă cum ar fi {{utilizare cinstită în|numele articolului}} sau o alta din pagina WP:FDAI.
Dacă ați încărcat și alte fișiere, vă rugăm să vă asigurați că ați specificat sursa și licența și pentru ele. Găsiți o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră în jurnalul dumneavoastră de upload. Fișierele fără sursă sau licență pot fi șterse la o săptămână după etichetare. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim. // Gikü vorbe fapte (TW) 10 martie 2015 21:49 (EET)
Probleme cu sursa și licența fișierului Seoul emblem.png
[modificare sursă]Vă mulțumesc pentru încărcarea fișierului Seoul emblem.png. Am observat, însă, că pagina sa de descriere nu specifică actualmente cine a creat conținutul, astfel încât situația drepturilor de autor este neclară. Dacă nu ați creat dumneavoastră conținutul acestui fișier, va trebui să specificați cine deține drepturile de autor. Dacă l-ați obținut de pe un website, atunci ar fi necesar un link la acel website, împreună cu o specificare a termenilor de utilizare a conținutului său. Dacă, însă, deținătorul dreptului de autor este altul decât editorul site-ului, atunci trebuie specificat dreptul de autor al primului.
Pe lângă adăugarea sursei, este nevoie să știm și termenii de utilizare sub care este publicat fișierul. Aceasta se face, de regulă, prin adăugarea unei etichete corespunzătoare. Dacă dumneavoastră ați creat conținutul (imaginea, filmul, clipul audio), atunci puteți folosi eticheta {{GFDL}} pentru a-l publica sub GFDL. Dacă credeți că fișierul respectă criteriile în vigoare pentru utilizarea de materiale protejate, folosiți o etichetă cum ar fi {{utilizare cinstită în|numele articolului}} sau o alta din pagina WP:FDAI.
Dacă ați încărcat și alte fișiere, vă rugăm să vă asigurați că ați specificat sursa și licența și pentru ele. Găsiți o listă de fișiere încărcate de dumneavoastră în jurnalul dumneavoastră de upload. Fișierele fără sursă sau licență pot fi șterse la o săptămână după etichetare. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim. // Gikü vorbe fapte (TW) 10 martie 2015 21:50 (EET)
Propunere pentru ștergere a paginii Cristian Luca
[modificare sursă]Are loc o discuție al cărei scop este de a vedea dacă articolul Cristian Luca creat de dumneavoastră poate fi păstrat în enciclopedia noastră în conformitate cu politicile proiectului sau urmează să fie șters.
Articolul va fi analizat și discutat în pagina Wikipedia:Pagini de șters/Cristian Luca până se va ajunge la un consens, toată lumea fiind binevenită să participe la discuție. În propunere se face referire la politicile și îndrumările relevante. Discuția se concentrează pe referințele bibliografice de calitate și pe politicile și îndrumările noastre.
Articolul poate fi în continuare modificat pe durata discuției, în special în scopul îmbunătățirii lui pentru a trata problemele ridicate. Vă rugăm, însă, să nu înlăturați formatul {{șterge}} din antetul articolului. Strainu (دسستي) 28 august 2015 11:09 (EEST)
Fișier neliber orfan Fișier:Real Zaragoza.png
[modificare sursă]Vă mulțumim pentru că ați încărcat Fișier:Real Zaragoza.png. Pagina sa de descriere arată că nu este un fișier liber și că poate fi utilizat la Wikipedia doar în conformitate cu o justificare a utilizării cinstite. Fișierul nu este însă utilizat în niciun articol de la Wikipedia. Dacă imaginea a fost anterior într-un articol, vă rog să mergeți la el și să vedeți de ce a fost înlăturată. O puteți adăuga la loc, explicând de ce credeți că mai este utilă. Țineți însă cont că fișierele pentru care există posibilitatea creării unui înlocuitor liber nu sunt acceptabile pentru utilizare cinstită la Wikipedia (vedeți politica pentru fișiere nelibere).
Orice fișiere nelibere neutilizate în vreun articol se șterg după șapte zile, conform criteriilor de ştergere rapidă. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Mulțumim. // Gikü vorbe fapte 13 aprilie 2018 12:39 (EEST)