Discuție Wikipedia:WMROMD-Concurs de editare „Delegații Marii Uniri”, 2018

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Participanți[modificare sursă]

Cum poate fi verificată satisfacerea criteriului exclusiv de participare?

„Cine poate scrie articolele.

Concursul e deschis doar utilizatorilor din Universitatea Babeș-Bolyai, înregistrați în cadrul proiectului (faza I sau II)”.

Ce este un „utilizator din Universitatea Babeș-Bolyai”? --Pafsanias (discuție) 20 noiembrie 2018 00:56 (EET)

Dacă anunțarea concursului are loc în data de 19 noiembrie, perioada de punctare nu poate începe la 1 noiembrie. Altfel, se pot naște suspiciuni cu privire la cunoașterea de către unii participanți a concursului înainte de publicarea lui. --Pafsanias (discuție) 20 noiembrie 2018 01:15 (EET)

Mulțumesc pentru îngrijorări și observații, mi le asum eu. Poate nu întotdeauna claritatea exprimării și timpul la dispoziție au fost prietenii mei cei mai buni, dar facem fiecare ce poate și cât poate. Voi încerca pe viitor să fiu mai explicit.
După cum arată și titlul, concursul face parte dintr-un proiect specific, cu caracter limitat al WMROMD și nu este unul cu caracter general, care să implice Wikipedia în limba română, în ansamblul său. Proiectul este unul comun dezvoltat împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, are ca scop crearea și dezvoltare de articole despre deputații Marii Uniri și cuprinde două faze, una desfășurată în perioada mai-iunie și a doua în perioada octombrie-decembrie 2018. Proiectul este unul cu caracter închis, în el fiind angrenați doar studenții dina anii II și II ai respectivei facultăți. Ca și toate celelalte activități din cadrul proiectului și concursul de editare a fost conceput și se adresează exclusiv doar participanților la acest proiect. Concursul a fost anunțat ca atare atât la atelierele de instruire din lunile mai și noiembrie cât și pe paginile interne de coordonare a acestuia, fiind cunoscut de toți participanții. Acum am făcut doar pagina pe Wikipedia.
La urma urmei, ce va rămâne și va conta, vor fi noii editori și articolele create, nu această pagină pur administrativă.
Binențeles că toate aceste lucru nu împiedică pe nimeni să creeze sau să dezvolte articole despre acest subiect, dacă dorește. --Macreanu Iulian (discuție) 20 noiembrie 2018 09:26 (EET)
Vă mulțumesc și eu pentru precizări. E bine ca lucrurile să fie cât se poate de clare pentru toată lumea, de la bun început. Dacă acest concurs cu caracter închis a fost anunțat în cadrul întâlnirii speciale a Cercului de Istorie Modernă din 1 noiembrie, bănuiesc că el a ajuns la cunoștința tuturor potențialilor participanți. Aș sugera ca aceste detalii să fie menționate atât pe pagina administrativă de aici, cât și pe cea de la meta, chiar dacă ele nu contează prea mult. De asemenea, credeți că ar fi utilă publicarea unei liste cu conturile de utilizator participante, pentru a evita intervenția altor utilizatori asupra articolelor înscrise în concurs și a ușura sarcina de punctare a juriului? --Pafsanias (discuție) 20 noiembrie 2018 12:50 (EET)
Proiectul este gestionat cu ajutorul aplicației Dahboard, de la Meta. Este vorba de proiectul Deputatii_Marii_Uniri_(2018). Acest instrument ne permite să urmărim în timp real toate evoluțiile indicatorilor referitori la editori, articole create, text introdus imagini încărcate, nr. de modificări, vizualizări etc. De asemenea el generază automat statisticile relevante, în format .csv. Nu poți intra în proiect decât pe bază de aprobare a înscrierii de către facilitator. Sarcina juriului e chiar mult ușurată. --Macreanu Iulian (discuție) 21 noiembrie 2018 13:07 (EET)
Prin urmare, nu trebuie să ne facem griji nici pentru eventualele acțiuni administrative care ar putea afecta rezultatele concursului? Mă gândesc, de exemplu, la ștergerea sau unificarea unor articole-duplicat: Arthur Artemiu Anderco/Artemiu Arthur Andreco, Dionisie P. Decei/Dionisiu P. Decei, Valer Hetco/Valer Hețco, Andrei Horvat/Andrei Horvath, George Maior (delegat)/George Maior (deputat), Iustin Marșeu/Marșieu Iustin, George Neamțu/Gheorghe Neamțu, etc. --Pafsanias (discuție) 21 noiembrie 2018 14:03 (EET)
Categoric, nicio grijă. Tot ce ține de articole trebuie făcut după regulile Wikipedia (ștergeri, unificări, standardizări, notificări etc.) Scopul e să îi ajutăm să învețe. Nici grupul nu e unul uniform. Sunt studenți: unii scriu de plăcere, alții din obligație, unii sunt mai atenți, alții mai delăsători :) Rugămintea ar fi să nu intervenim momentan (până pe la 1 decembrie) pe articolele de dimensiuni mai mari (peste 6-7000) pe care le editează sau le vor edita pentru a participa la concurs. Dar de notificat ce mai trebuie la ele e ok. --Macreanu Iulian (discuție) 21 noiembrie 2018 14:15 (EET)
„[...] credeți că ar fi utilă publicarea unei liste cu conturile de utilizator participante, pentru a evita intervenția altor utilizatori asupra articolelor înscrise în concurs [...] ?”

--Accipiter Q. Gentilis(D) 21 noiembrie 2018 14:31 (EET)

Am arătat în răspunsul de mai sus că ”nu poți intra în proiect decât pe bază de aprobare a înscrierii de către facilitator”. Care asociază numele real al studentului cu username-le. Facilitatori sunt eu și profesorul Popovici, care își cunoaște studenții. În plus, utilizatorii au fost deja înscriși până la 1 noiembrie. Nu văd cum s-ar putea face practic ca cineva din exterior să participe. Oricum, pentru transparență, pot pune aici undeva lista completă cu userii, într-o zi două, că nu e secretă. --Macreanu Iulian (discuție) 21 noiembrie 2018 14:45 (EET)
Dacă nu folosește la nimic listarea usernameurilor, în ideea de a evita fie intervenții inoportune asupra articolelor, fie "ciocănirea" userilor cu serii de mesaje standard, atunci nu are rost această listare. --Accipiter Q. Gentilis(D) 21 noiembrie 2018 14:49 (EET)
Ar fi oare excesiv să-i rugăm pe membrii juriului să propună ei înșiși (nu neapărat în timp real) măsurile administrative pe care le consideră adecvate? Dincolo de datele statistice asigurate de instrumentele informatice utilizate, există și aspecte legate de corectitudinea informațiilor introduse sau relevanța unor trimiteri bibliografice, care necesită opinia unor utilizatori avizați. --Pafsanias (discuție) 21 noiembrie 2018 16:59 (EET)
În principiu ne-am propus să evaluăm articolele care se califică, în perioada 5-12 decembrie. Pe de altă parte nu trebuie să scăpăm din vedere specificul general al proiectului și mplicit al concursului: de a-i familiariza cu tehnicile de editare de bază pe niște utilizatori fără nicio experiență pe Wikipedia. Din acest motiv nici nu le putem pretinde prea mult, articolele au o structură cât mai simplă și standardizată iar necunoașterea tehnicilor mai avansate, precum și apariția greșelilor de tot felul este inerentă. La această etapă, la acest nivel de expertiză și la timpul disponibil atât putem face. Evident că oricine poate contribui la îmbunătățirea și corectarea articolelor și, personal le sunt recunoscător în avans tuturor care dau o mână de ajutor. Și noi avem și altele pe cap, nu le putem cuprinde pe toate, dar în general am răspuns la toate sesizările și observațiile pe care le-am primit, referitoare la acest tip de activități. După prima etapă am făcut o „periere” a articolelor, în măsura posibilităților o vom face și după aceasta. --Macreanu Iulian (discuție) 21 noiembrie 2018 20:26 (EET)
E în regulă, atunci: facem fiecare ce poate și cât poate. Mi-ar fi plăcut să putem beneficia de nivelul de expertiză în domeniu al organizatorilor și să ne bazăm pe el, ca o garanție pentru corectitudinea informațiilor, dar cred că nimeni nu trebuie să se simtă obligat, nici măcar studenții. Utilizatori mai delăsători avem cu duiumul, însă nu se știe niciodată de unde sare iepurele wikipedic! Le doresc succes participanților la concurs. --Pafsanias (discuție) 21 noiembrie 2018 22:33 (EET)

Duplicate[modificare sursă]

Perioada de punctare a concursului s-a încheiat și începe evaluarea rezultatelor. Între timp, din inițiativa colegului Turbojet, au fost rezolvate cele mai multe din cazurile de articole-duplicat semnalate mai sus. În momentul de față, mai rămân de soluționat următoarele dubluri:

Îi rog pe organizatorii concursului să profite de perioada de jurizare pentru a verifica aceste articole și a recomanda soluția de aplicat în fiecare caz: ștergere, transformare în redirecționare, transfer de text și informații (cu sau fără corecturi), unificare (cu sau fără păstrarea istoricului). Regula generală este că orice articol nou creat pe un subiect deja tratat este șters rapid, dar există și excepții, conform criteriului CȘR A10. Menționez că nu toate articolele de mai sus au fost create în cadrul concursului de către participanți sau membrii juriului. Mulțumesc, --Pafsanias (discuție) 6 decembrie 2018 13:10 (EET) P. S. - De asemenea, aș dori să întreb dacă se consideră oportună avertizarea utilizatorilor și în ce cazuri.

Mulțumesc pentru observații! Era inevitabil să apară astfel de cazuri având în vedere numărul mare de articole și calitatea de începător a editorilor. O să mă uit eu pe ele zilele acestea și o să fac propuneri în consecință pentru fiecare caz. Da, e ok să fie anunțați atunci când apar astfel de cazuri, pentru că muncesc de două ori degeaba. --Macreanu Iulian (discuție) 7 decembrie 2018 09:17 (EET)
Adaug Pompei Farcaș / Pompeiu Fărcaș. //  Gikü  vorbe  fapte  12 decembrie 2018 14:38 (EET)
Adaug Ioan Iosif (preot) / Ioan Iosif Ardelean. //  Gikü  vorbe  fapte  13 decembrie 2018 23:16 (EET)