Discuție Utilizator:Hubby56

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție Utilizator:Nboyku)

en:User_talk:Nicolae-boicu fr:Discussion_utilisateur:Nicolae-boicu


Rugăminte : întrucât mi s-a solicitat să păstrez stiva de mesaje, vă rog să adăugați noile mesaje în partea de sus, pentru a fi mai ușor accesibile. Vă mulțumesc.


Topologie : traducere braid theory[modificare sursă]

Cum s-ar traduce acest termen englezesc? Teoria cosițelor/șuvițelor?--84.232.141.36 (discuție) 19 februarie 2012 12:35 (EET)[răspunde]

Bună, mă uitam peste articolul ”teoria corzilor” din fizică, unde se folosește ”corzi” în introducere, apoi se continuă cu ”stringuri”. În cazul de față, ”braiduri” este exagerat. Un braid, două braiduri. Mai există și șnururile, dar acestea au conotația de simplitate, ”a merge șnur, uns”.
Uitându-mă peste desenele din articolele în alte limbi, pare că ar merge împletituri - noduri - fire pentru braids - knots - strings. -Nicolae-boicu (discuție) 20 februarie 2012 15:09 (EET)[răspunde]

Rationamente geometrice sintetice : conice[modificare sursă]

Cele două segmente albastre au lungimi egale și definesc hiperbola ca locul punctelor egal depărtate de focar și de dreapta directoare.

Se pot demonstra sintetic proprietati referitor la constructii geometrice cu conice?--84.232.141.36 (discuție) 3 februarie 2012 20:05 (EET)[răspunde]

Bună întrebare !!! Unde sunt limitele geometriei simple/sintetice ? am aruncat o privire peste articolele despre hiperbolă... rezultă că sistemele de coordonate au apărut încă de la tăticul conicelor, Apoloniu din Perga. Una din timiteri ajunge aici : http://mathdl.maa.org/mathDL/46/?pa=content&sa=viewDocument&nodeId=196&bodyId=204 ; EM și ML sunt coordonate get-beget, doar că nu le zice carteziene ! Ar trebui văzut dacă măcar proprietățile de focalizare ale conicelor pot fi abordate simplu. (Adică, să se construiască tangente la conice)
Am adăugat desenul de la hiperbola anglofonă : Cum poate rezulta că tangenta la hiperbolă ( o dreaptă care atinge hiperbola într-un singur punct ) este aceeași cu bisectoarea unhiului format de segmentele albastre ?
Și răspuns : un alt punct de pe bisectoarea (roz) nu mai este egal depărtat de focar și de dreapta directoare. Așadar bisectoarea considerată este tangentă la hiperbolă.
În concluzie, DA, pot fi abordate simplu/sintetic chestiuni legate de conice.

Dpdv al didacticii geometriei este detestabil ca elipsa si celelalte conice in afara de cerc nu sunt prezentate si sintetic in manuale preuniversitare.--84.232.141.36 (discuție) 4 februarie 2012 17:28 (EET)[răspunde]

1 − 2 + 3 − 4 + · · ·[modificare sursă]

Articolul 1 − 2 + 3 − 4 + · · · este propus la AB. Văd că vă pricepeți la matematică, așa că vă rog să verificați articolul 1 − 2 + 3 − 4 + · · ·, poate are greșeli de traducere. Mulțumesc.— Ionutzmovie discută 29 ianuarie 2012 01:47 (EET)[răspunde]

Bună Ionuț, traducerea aceea este o aberație. În principal trebuie urmărită varianta francofonă, ”Serii alternate de numere întregi” și pus ceva în câteva paragrafe, lăsând cititorului românofon placerea de a urmări în alte limbi de largă circulație explicații mai detaliate.
Nu înțeleg... undeva mai sus citeam că traducerile automate nu sunt permise...
Uite, cam așa ceva :

Văzută ca o sumă de numere în corpul complex complet, seria este convergentă, și are suma infinit.

Dacă însă nu sunt văzute ca numere compleze, șirul sumelor parțiale 1, -1, 2, -2, 3, -3, ... este divergent întrucât are două puncte de acumulare, +infinit și -infinit.

Ca serie divergentă, întrucât are două puncte de acumulare, rezultatului i se poate atribui orice interpretare euristică, cum ar fi suma, produsul, media aritmetică, geometrică sau cea armonică, pe măsura imaginației matematicianului alocat.

Ca serie formală, independent de convergență sau divergență, seria este produsul Cauchy a unei alte serii divergente cu ea însăși, (1-1+1_1...) la pătrat, ceea ce, fără a i se atribui o sumă, are sens riguros matematic.

ADAOS O revizuire serioasă a articolului presupune cel puțin verificarea tuturor formulelor propuse pentru o simplă modificare a termenilor, de pildă, 1-3+3-4+5-6..., adică schimbat al doilea termen din -2 în -3, și evaluat ”suma” propusă de către autorii citați.

Am copiat discuția de aici la Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/1 − 2 + 3 − 4 + · · ·, unde articolul va fi observat iar comunitatea va putea participa la corectarea sa. Vă invit, cât vă permite timpul, să faceți chiar dumneavoastră corectărilede rigoare.— Ionutzmovie discută 31 ianuarie 2012 00:27 (EET)[răspunde]
Stimate Ionuț, articolul care v-a intrat în colimator a fost în mod mecanic tradus în multe limbi. Articolul poate fi superinteresant, în măsură în care ar urmări biografic istoria seriei considerate. Seriile divergente au produs discuții între matematicieni, de-a lungul timpului, de unde și comentariile lui Abel.
Există o parte bună, anume că că cineva a început (după 5 ani) revizuirea traducerii francofone. Nu aveți răbdare să vedem ce mai rămâne din articolul francofon după revizuire ? Personal nu am la îndemână nimic bibliografic referitor la serii alternate divergente.
Ionuț, svp, aruncați o privire pe articol, căci am început să adaug și să corectez. E mai bine sau se duce de râpă ?
M-am uitat și este mult mai bine. Vă rog să vă exprimați acordul sau dezacordul aici pentru acordarea sau neacordarea statutului.— Ionutzmovie discută 1 februarie 2012 00:33 (EET)[răspunde]
Nu este deloc urgent, dezbaterile pot ține mai mult de o lună.— Ionutzmovie discută 1 februarie 2012 12:38 (EET)[răspunde]

Articolele mai ales despre subiecte complexe din discipline stiințifice trebuie să aibă un context/explicare ușor de ințeles de un nespecialist, ca de exemplu la permutare.--79.119.215.194 (discuție) 17 ianuarie 2012 15:32 (EET)[răspunde]

Bună ziua. Să știți că, în mod normal, apelez la amici rugându-i să-mi spună dacă înțeleg ceva din cele ce scriu. Așadar intervenția dvs. asupra paragrafului introductiv este binevenită :) este practic imposibil de eliminat ”ordinea liniară” din introducere, pentru că este la fel de fundamentală ca și intuiția direcțiilor stânga-dreapta.

Pagini noi[modificare sursă]

Vă rog ca, atunci când creați pagini noi, să vă asigurați că ele conțin măcar minimul pentru un ciot, o definiție, o categorie și o punere în context. Nu avem de ce păstra paginile goale; ele doar derutează, făcând să apară legături albastre în loc de legături roșii spre pagini care nu conțin nimic. —Andreidiscuţie 16 ianuarie 2012 19:13 (EET)[răspunde]

Mulțumesc, am să copiez pentru început formatul de ciot de matematică deja folosit.

Teoria grafurilor[modificare sursă]

Care este nivelul dv de interes referitor la teoria grafurilor ca domeniu matematic?--86.125.185.228 (discuție) 12 ianuarie 2012 21:36 (EET)[răspunde]

Interesul meu este de a trage o linie clară între infrastructură și structură.

spre exemplu, graful lui Chvatal are o mulțime de proprietăți remarcabile în ceea ce privește structura.

De asemenea, are un grup foarte redus de automorfisme, D8, același cu cel al unui pătrat.
Însă între proprietățile de structură și grupul de automorfisme, mai există un nivel intermediar, care apare în momentul în care cineva ar dori să eticheteze nodurile grafului.
În cazul de față, structura combinatorică / containerul (sau cum doriți să îî spuneți) este ceva mai mult decât D4, pentru că D4 este un grup 8/8 și nu un grup de permutări 8/(8+4)
Așadar sunt interesat să completez ceea ce se spune despre grafuri în Wikipedia cu descrierea combinatorică a infrastructurii/speciei/containerului. Am adăugat pentru exemplificare un capitol la Specii de numere
Ecuația combinatorică descrie ceea ce rămâne după etichetarea unui nod, adică a unui singur nod de tip X sau nod de tip Y.
Un exemplu de specie multisort poate fi un cub, care are 26 de elemente : 8 vîrfuri, 12 muchii și 6 fețe. Sunt 24 de rotații care transportă vârfuri în vârfuri, muchii în muchii și fețe în fețe. Avem așadar trei sorturi de obiecte permutate de un același grup abstract. Văzut ca grup de permutări, avem un grup de grad 26 = 8+12+6 și ordin 24, care însă nu permută ”tranzitiv” obiectele : spre exemplu, un vârf nu va fi transportat într-o muchie (sau într-o față).

Domeniul matematicii[modificare sursă]

Domnule Nicolae Boicu, sunt încântat să cunosc o persoană pasionată de acest domeniu, cam neatractiv pentru mulți. Deocamdată am mai încetinit ritmul lucrului la Wikipedia. Tocmai am întocmit o Math_Wiki la care lucrez intens și sper că nu va fi inutil. Sunt doar un amator în matematică și la această wikia am mai multă libertate. Ulterior, ce e mai valoros de aici voi transfera cu mare plăcere la Wikipedia. Vă salut și vă urez spor la lucru! Nicolae Coman (discuție) 10 ianuarie 2012 08:07 (EET)[răspunde]

d. Nicolae Coman, un articol de matematică în Wikipedia, pentru o limbă de circulație restrânsă, cum ar fi limba română, ar trebui să fie el însuși restrâns, ocazie cu care liceeanul sau studentul se poate informa și despre subiect într-o limbă de mare circulație.
Aceasta nu înseamnă ca utilizatorul de matematică să nu aibe acces rapid la o documentație detaliată liberă , pentru simplul fapt că documentația nu este redactată în limba română.

Vă spun deci, succes în proiectul dvs., adică vă urez ca efortul dvs. să se concretizeze într-o enciclopedie localizată de matematică, care să fie imediat accesibilă la ==Pentru detalii, vezi și== în Wikipedia.

Cuprinsul apare automat dacă pe pagină sunt mai mult de trei secțiuni. Deci dacă renunțați la ștergeri... :) -- Victor Blacus (discuție) 9 ianuarie 2012 13:09 (EET)[răspunde]

) :) :) mulțumesc Nicolae-boicu (discuție)

Probleme legate de permisiunile fișierului Numarul cardinal 3.png[modificare sursă]

Image Copyright problem
Image Copyright problem

Vă mulțumim pentru că ați încărcat Fişier:Numarul cardinal 3.png. Am observat că, deși ați aplicat o etichetă validă privind drepturile de autor, nu există nicio dovadă că autorul fișierului ar fi acceptat publicarea sub această licență.

Dacă acest fișier este în întregime creat de dumneavoastră, dar l-ați publicat anterior în altă parte, vă rugăm să faceți una din următoarele;

  • adăugați o notă prin care permiteți reutilizarea fișierului sub GFDL sau sub o altă licență liberă pe site-ul unde l-ați publicat; sau
  • Trimiteți un e-mail de la o adresă asociată cu publicația originală la info-rowikipedia.org, prin care declarați că materialul vă aparține și intenționați să-l publicați sub o licență liberă. Aveți un exemplu de astfel de mesaj aici.

Dacă fișierul nu este în întregime creat de dumneavoastră, puteți să rugați acea persoană să efectueze unul din cei doi pași descriși mai sus, dau dacă proprietarul imaginii și-a dat deja permisiunea printr-un e-mail adresat dumneavoastră, vă rugăm să trimiteți acest e-mail la adresa info-rowikipedia.org.

Dacă considerați că acest fișier respectă criteriile privind utilizarea cinstită, folosiți o etichetă ca {{utilizare cinstită în|Articol}} sau una din etichetele de aici, și adăugați o explicaţie prin care justificați utilizarea imaginii în articolul în care doriți să o includeți. Vedeți Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini pentru lista completă de etichete pentru drepturile de autor pe care le puteți folosi.

Dacă ați încărcat și alte fișiere, verificați că ați furnizat, pentru fiecare, dovezi că deținătorii drepturilor de autor au acceptat să-și publice lucrările sub lincența indicată. Aveți o listă cu fișierele încărcate de dumneavoastră la această legătură. Imaginile fără dovezi ale permisiunilor pot fi șterse la o săptămână de la etichetare. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Vă mulțumesc. Răzvan Socol mesaj 8 ianuarie 2012 13:14 (EET)[răspunde]

Spre deosebire de celelalte imagini încărcate de dvs (Fișier:Linia mediana a unui trapez.png, etc), acestă imagine nu pare a fi creată de dvs (a fost scanată după un manual de școală generală, care a fost creat de altcineva). De asemenea, imaginile de acolo sunt ceva mai complexe decât formele geometrice simple din imaginile anterioare (care nu sunt protejate de drepturi de autor). Deși sună caraghios, desenele cu acei puișori sunt o operă protejată de legea dreptului de autor și nu pot fi reproduse decât cu acordul autorilor manualului, respectiv al editurii. Răzvan Socol mesaj 8 ianuarie 2012 13:18 (EET)[răspunde]
Bună Rsocol,

Am trimis cele ce mi-ați scris către editură, și aștept un răspuns. Deocamdată am obținut acceptul verbal de a publica pagina.

OK, am vorbit cu editura. avem două variante
  • Sunt liber să public reproducerea paginii 19, dar imaginea să nu fie reprodusă mai departe, ca de exemplu să fie pusă pe un pachet de țigări etc.
  • Este acceptabilă și varianta utilizării cinstite.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Nicolae-boicu (discuție • contribuții).
Ambele sunt totuna. Prima nu este o licențiere liberă și deci nu intră sub incidența Wiki. Utilizarea cinstită e singura opțiune. —Andreidiscuţie 9 ianuarie 2012 10:35 (EET)[răspunde]

Mesaje din pagina de discuții[modificare sursă]

Vă rog să nu vă mai ștergeți mesajele din pagina de discuții, pentru că sunt necesare pentru a vedea istoricul a ceea ce s-a discutat. Doar formatele de răspuns ({{mesaj}}) se șterg, restul doar se arhivează dacă este prea mult. Unii dintre noi acceptăm ștergerea mesajelor de avertizare (ca semn că au fost luate la cunoștință), dar mesajele scrise de utilizatori trebuie păstrate în așa fel încât să fie ușor de accesat. Vedeți WP:PD pentru alte detalii despre paginile de discuții și cum se folosesc ele. —Andreidiscuţie 8 ianuarie 2012 23:42 (EET)[răspunde]

OK, se poate însă să adăugați noile mesaje în partea de sus a ”cearceafului” care se va forma ? Nicolae-boicu (discuție) 9 ianuarie 2012 00:17 (EET)[răspunde]
Stimate Andrei, puteți explicita, când spuneți ”unii dintre noi”, cine sunt unii și cine sunt noi ?
Discuția dacă se pot sau nu șterge mesajele de avertizare a fost una fără un rezultat clar. Mai sus, noi înseamnă comunitatea wikipediștilor în ansamblu. Acei unii mă include și pe mine printre alții; sunt însă câțiva, nu mai știu exact care, care s-au opus în acea discuție, și care vor să se păstreze și mesajele. O să caut prin arhiva cafenelei să vă dau un link către ea.
Practica generală e ca mesajele noi să fie jos, deci dacă doriți altfel e bine să lăsați un mesaj în acest în partea de sus a paginii, să fie văzut permanent de oricine dorește să vă adauge un mesaj. —Andreidiscuţie 9 ianuarie 2012 10:33 (EET)[răspunde]
Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2008/august#.C8.98tergerea_paginii_de_discu.C8.9Bii_utilizator - o scurtă discuție în 2008
Wikipedia:Reclamații/Arhivă/2011#Despre_.C8.99tergerea_avertismentelor - discuție mai recentă, fără vreun aparent rezultat: ștergerea mesajelor de avertizare e o zonă gri, dar dv. nu aveți așa ceva (cel mult cel despre imaginea respectivă, dar pe marginea lui există acum o discuție și chiar și el e bine să fie păstrat în cele din urmă în arhive). —Andreidiscuţie 9 ianuarie 2012 10:47 (EET)[răspunde]

Încărcarea fișierelor[modificare sursă]

Cum spuneam, e mai bine să încărcați fișierele la Commons. Acolo sunteți mai bine îndrumat și e mai greu să uitați informații. La cele pe care le-ați încărcat aici lipsesc datele privind proveniența și licențierea lor. —Andreidiscuţie 3 ianuarie 2012 18:25 (EET)[răspunde]

Ce anume înțelegeți prin liber? Pentru că definiția de lucru a acestei noțiuni în raport cu drepturile de autor nu este suficient de explicită. Puteți folosi unul din formatele de la WP:FDAI. —Andreidiscuţie 4 ianuarie 2012 15:06 (EET)[răspunde]

Mulțumesc, am găsit formatul {{DP-inapt}} potrivit cu noțiunea mea personală de ”liber”.

Bibliografie generală[modificare sursă]

  • Carmichael, Robert D. (), Introduction to the Theory of Groups of finite order, Boston, New York: Ginn & company 
  • Scott, William Raymond (), Group Theory, Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall, Inc. 
  • Polya, G.; Read, R. C. (), Combinatorial Enumeration of Groups, Graphs and Chemical Compounds, New York, Berlin Heidelberg: Springer-Verlag 
  • Dixon, John D.; Mortimer, Brian (), Permutation Groups, Graduate Texts in Mathematics, 163, Berlin, New York: Springer-Verlag, MR 1409812 
  • Stanley, Richard P. (1997, 1999), Enumerative Combinatorics, 1, 2, Cambridge, New York, Melbourne, Cape Town: Cambridge University Press  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  • Dummit, David S.; Foote, Richard M. (), Abstract algebra (ed. 3rd), New York: John Wiley & Sons 
  • Bender, Edward A.; Williamson, S. Gill (), Foundations of Combinatorics with Applications, Mineola, New York: Dover Publications 
  • Graham, R.L.; Groetschel, M.; Lovász, L. (), Handbook of Combinatorics, 1, 2, Amsterdam, Cambridge: Elsevier (North-Holland), MIT Press 
  • Jacobson, Nathan (), Basic algebra, 1 (ed. 2nd), New York: W.H.Freeman & Company 

Legături utile[modificare sursă]

Culegeri de probleme[modificare sursă]

  • Ioan Tomescu, Probleme de combinatorică și teoria grafurilor, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1981

de creat categorie

Propunere pentru ștergere a paginii Fișier:Numărul cardinal 3.png[modificare sursă]

Are loc o discuție al cărei scop este de a vedea dacă articolul Fișier:Numărul cardinal 3.png creat de dumneavoastră poate fi păstrat în enciclopedia noastră în conformitate cu politicile proiectului sau urmează să fie șters.

Articolul va fi analizat și discutat în pagina Wikipedia:Pagini de șters/Fișier:Numărul cardinal 3.png până se ajunge la un consens, toată lumea fiind binevenită să participe la discuție. În propunere, se face referire la politicile și îndrumările relevante. Discuția se concentrează pe referințele bibliografice de calitate și pe politicile și îndrumările noastre.

Articolul poate fi în continuare modificat pe durata discuției, în special în scopul îmbunătățirii lui pentru a trata problemele ridicate. Vă rugăm, însă, să nu înlăturați formatul {{șterge}} din antetul articolului. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW) 19 februarie 2015 23:36 (EET)[răspunde]

Are loc o discuție al cărei scop este de a vedea dacă articolul Lucrări de referință în limba română, creat de dumneavoastră, poate fi păstrat în enciclopedia noastră în conformitate cu politicile proiectului.

Nu vă alarmați, articolul nu a fost încă șters. El va fi analizat și discutat în pagina Wikipedia:Pagini de șters/Lucrări de referință în limba română până se va ajunge la un consens. În propunere se face referire la problemele identificate în cadrul articolului. Este important să participați la această discuție, concentrându-vă pe identificarea și rezolvarea problemelor menționate de participanți. Dacă aveți nevoie de ajutor, consultați pagina cu proceduri de salvare a unui articol. Cele mai dese probleme țin de numărul sau calitatea surselor, de aceea vă punem la dispoziție anumite sfaturi pentru a găsi surse de încredere.

Articolul poate fi în continuare modificat pe durata discuției, în special în scopul îmbunătățirii lui pentru a trata problemele ridicate. Vă rugăm, însă, să nu înlăturați formatul {{șterge}} din antetul articolului și să nu-l redenumiți înainte de finalizarea discuției și ajungerea la un consens pe tema titlului. //  Gikü  vorbe  fapte  16 februarie 2022 12:28 (EET)[răspunde]

Nu am de ce sa ma ALARMEZ domnule, nu vin turcii.
De asemenea, nu este de loc evident de ce este important sa particip la rezolvarea problemelor dumneavoastra.
Va urez asadar consens rapid si o zi buna. Hubby56 (discuție) 16 februarie 2022 12:38 (EET)[răspunde]

■ Nu ștergeți[modificare sursă]

Vă rugăm să nu ștergeți în mod nejustificat conținutul paginilor de la Wikipedia. Când ștergeți un text, vă rugăm să specificați motivul în sumarul modificării și discutați modificările ce ar putea fi controversate pe pagina de discuții a articolului. Dacă ați greșit, nu vă faceți probleme, pagina a fost restaurată. De asemenea:

  • Dacă pagina este o arhivă, vă rugăm să o lăsați nemodificată.
  • Dacă pagina este un duplicat, vă rugăm să o redirecționați către pagina potrivită.
  • Dacă pagina a fost vandalizată, vă rugăm să o readuceți la ultima versiune valabilă.
  • Dacă găsiți greșeli, vă rugăm să le corectați.

Pentru teste, folosiți pagina personală de teste. Informații despre cum puteți contribui la Wikipedia găsiți la pagina de bun venit. Vă mulțumim! Paginile de discuții nu se șterg. Victor Blacus (discuție) 24 februarie 2022 13:32 (EET)[răspunde]

Nu șterge nimeni în mod nejustificat cum ar putea reieși din mesajul dvs.
Dacă am contribuit acum 10 ani a fost ca să indic bibliografie de prestigiu, care bibliografie de fapt singura intrare care aduce informație.
Nu mai este cazul. Nu aveți așadar de ce să îmi mulțumiți.
Vă rog de asemenea să încetați exercițiul dvs. de lecturare.
Wikipedia nu mă mai reprezintă din momentul în care, cu multă obrăznicie, dvs. și colegii ați luat în derâdere poziții ale unor instituții de prestigiu cum ar fi MIT sau AMS. Hubby56 (discuție) 24 februarie 2022 17:23 (EET)[răspunde]