Discuție Utilizator:Kataadj

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Sperăm că va fi o colaborare cât mai frumoasă și că veți profita de șederea dumneavoastră aici.
Wikipedia în română este o enciclopedie cu conținut liber care a luat naștere în iulie 2003. De atunci s-au stabilit o serie de principii definite de comunitate. Vă rugăm să vă rezervați ceva timp pentru a lua la cunoștință câteva dintre acestea înainte de a începe editarea pe Wikipedia.
Cum să creați un articol
Pas cu pas, cu ajutorul asistentului nostru.
Politicile Wikipediei
Standarde și norme adoptate de către comunitate.
Întrebări frecvente
Anumite întrebări frecvent adresate de către utilizatorii începători.
Cei cinci piloni ai Wikipediei
Principiile de bază ale proiectului.
Ajutor
Manualul general al Wikipediei.
Aflați cum să editați pagini
Ghid de modificare a paginilor wiki
.
Ghid
Învățați cum să editați pas cu pas.
Ilustrare
Trimiteți fișiere și ilustrați articole.
Pagina de teste
Locul destinat experimentelor.
Solicitați asistență
Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași.
Cafenea
Informații și discuții despre Wikipedia.
Wikizare rapidă
O privire de ansamblu a modului în care se folosește codul wiki.

Aceasta este pagina dumneavoastră de discuție, unde puteți primi mesaje de la alți wikipediști. Pentru a lăsa un mesaj unui alt wikipedist scrieți-i pe pagina sa de discuție; altfel, acesta nu va fi notificat. La sfârșitul mesajului trebuie să vă semnați tastând ~~~~ sau prin apăsarea butonului „creion” așa cum reiese din imaginea alăturată. Luați aminte că în articole nu se pune semnătura.

Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Kataadj) în care vă puteți organiza activitatea la Wikipedia și în care puteți să vă prezentați pe dumneavoastră ca wikipedist, dar nu înainte de a citi regulile aferente paginii de utilizator; evitați să scrieți în pagina dumneavoastră CV-uri sau informații fără legătură cu Wikipedia.

Rețineți faptul că editările în conflict de interese contravin principiilor Wikipedia și că editările în articole pe subiecte în care aveți un interes pecuniar sunt supuse unor restricții suplimentare.


-- Comunitatea utilizatorilor 25 februarie 2016 13:10 (EET)

■ Pagina creată a fost ștearsă sau va fi ștearsă imediat[modificare sursă]

Bine ați venit la Wikipedia. Pagina Progresul Gătaia, creată recent de dumneavoastră, nu este în conformitate cu politicile Wikipedia și a fost ștearsă.

Pentru alte încercări vă rugăm să folosiți cutia cu nisip. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim! Vedeți Wikipedia:Notabilitate. Mihai (discuție) 25 februarie 2016 18:41 (EET)[răspunde]

■ Pagina creată a fost ștearsă sau va fi ștearsă imediat[modificare sursă]

Bine ați venit la Wikipedia. Pagina Pobeda Dudeștii Vechi, creată recent de dumneavoastră, nu este în conformitate cu politicile Wikipedia și a fost ștearsă.

Pentru alte încercări vă rugăm să folosiți cutia cu nisip. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim! Mihai (discuție) 25 februarie 2016 18:49 (EET)[răspunde]

Câteva probleme în articolele despre obiectivele istorice[modificare sursă]

Bună ziua,
Articolele despre obiectivele istorice scrise de dvs. au câteva probleme. Nu vreau să le semnalez direct în articole, prefer să vă spun dvs.

În general, folosirea unei singure surse este de evitat. Dacă articolul conține exact ce apare în paginile Heritage Of Timișoara, ei ar putea spune că li se violează drepturile de autor. Ar trebui menționate și alte surse.

Titlul articolelor este cel cu denumirea cea mai cunoscută, nu toate. De exemplu, la Palatul Ferencz Pruschinovsky ați pus titlul „Palatul Ferencz Pruschinovsky (Casa Adler)”. Este adevărat că obiectivele nu au aparținut la câte o singură persoană, ci au trecut prin mai multe mâini. Unul a cumpărat lotul, posibil altul a obținut autorizația de construcție, posibil altul a construit, altul a fost beneficiarul, altul a fost deținătorul pe termen lung, altul pe termen scurt etc. În general titlul articolului trebuie să fie denumirea din actele oficiale (cadastru). În plus, d-na Annie Hammer și-a depănat amintirile. Chiar dacă ele au fost publicate, nu este deloc sigur că Palatul Ferencz Pruschinovsky a aparținut mult timp familiei Adler, aceștia puteau fi cunoștințe ale d-nei, care doar locuiau acolo, de aia ea numea așa casa. Amintirile cuiva nu au aceeași valoare documentară ca actele oficiale, respectiv cercetările organizației Prin Banat, de care aparține Heritage Of Timișoara. În opinia mea, denumirile menționate de d-na Hammer pot fi menționate în articol precizând că sunt amintirile ei, nu denumiri oficiale. Nu este cazul ca aceste denumiri să apară nici în titlurile articolelor, nici în infocasete.

Altă problemă este tonul articolelor. Wikipedia este o enciclopedie, nu un site de reclamă comercială a caselor de turism, așa că termenii laudativi nu sunt agreați (vedeți manualul de stil). În articolul Palatul Ferencz Pruschinovsky am semnalat aceste cazuri cu formatul „judecată de valoare”. Wikipedia consideră judecăți de valoare practic toate epitetele. O judecată de valoare nu poate fi făcută de utilizatori, ci, cel mult poate fi citată o judecată de valoare făcută de o sursă. Deci, trebuie să citați sursa fiecărei judecăți de valoare, sau, în caz contrar, s-o eliminați.

Vă rog să treceți prin toate articolele inițiate de dvs. și să rezolvați aceste probleme, căci apar în toate. Dacă aș face eu, ați putea avea impresia că am ceva cu dvs. sau cu articolele, ceea ce nu este cazul. Însă Wikipedia are regulile ei. Turbojet  15 iunie 2023 11:52 (EEST)[răspunde]

Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru observațiile dvs. referitoare la articolele pe care le-am scris și apreciez că ați ales să-mi spuneți aceste aspecte direct, deși nu aș avea nicio problemă ca acestea să fie semnalate în articole, pentru că sunt conștient că mai trebuie să adun experiență în scrierea acestora.
Știu că este, în general, o regula de bază documentarea din mai multe surse, însă, în cazul de față, nu prea am găsit altele. Am încercat, pe cât posibil, reconstruirea textelor unde am găsit doar o sursă, încât sa nu preiau text direct din surse.
Referitor la titlul articolelor, am încercat să le preiau exact cum apar ele denumite în pagina Listei monumentelor existentă pe Wikipedia. De exemplu: în Ansamblul urban „Fabric” (II) din Timișoara, la poziția 13, apare „Palatul Ferencz Pruschinovsky (Casa Adler)”; eu m-am gândit că e posibil ca unele persoane să cunoască respectiva clădire ca Palatul Pruschinovsky, iar altele drept Casa Adler (precum Piața Alexandru Mocioni din Timișoara, care încă este cunoscută ca Piața Küttl de către unele persoane), dar, pe viitor, voi alege denumirea cea mai populară ale acestora.
Voi încerca să abordez toate aceste probleme menționate în articolele mele. Vă mulțumesc că mi le-ați adus în atenție și sper că nu am cauzat nicio neplăcere. Kataadj (discuție) 15 iunie 2023 15:19 (EEST)[răspunde]
Apreciez. Sper să colaborăm bine. Eu n-am mai avut timp să scriu articolele acelea înainte de TM 2023, dar nici acum nu este târziu. Cu „Casa Adler” este o greșeală a mea în lista monumentelor, o să o repar acolo.
Încă o explicație: la referințe, ghilimelele din forma <ref name="text">, respectiv <ref name="text"/> semnalează parserului că ce urmează după „name” este un șir de caractere. Câtă vreme în șir nu apare vreun spațiu, parserul nu se încurcă dacă nu există ghilimelele. Dacă de exemplu avem <ref name=Ion>, este exact același lucru cu <ref name="Ion"> iar parserul le consideră pe ambele același lucru. Însă dacă avem <ref name=Ion Ionescu>, parserul nu înțelege că este vorba de șirul „Ion Ionescu”, cerde că sunt două nume, „Ion” și „Ionescu” și nu se descurcă așa că trebuie să i se semnaleze că acela este un singur șir, prin forma <ref name="Ion Ionescu">. Altă formă ok este <ref name=Ion_Ionescu> Deci, adăugarea ghilimelelor la numele formate dintr-un singur cuvânt rămâne fără efect.
O altă chestiune este numele referințelor de forma ":0", ":1", folosite la wikipedia în limba engleză. Acestea se folosesc la liste de referințe plasate la finalul articolelor manevrate cu anumite formate specializate. Acele formate nu sunt încă importate aici (și nici nu sunt necesare), astfel că aici aceste forme complet neintuitive n-au niciun avantaj aici. --Turbojet  15 iunie 2023 16:06 (EEST)[răspunde]

Palatul Stefan Elstner[modificare sursă]

Sunt două palate cu acest nume, alăturate. De aia era anul. Cum aveți de gând să le deosebiți? Turbojet  16 iunie 2023 16:25 (EEST)[răspunde]

Îmi pare rău, nu știam ca mai există o clădire cu nume identic🤦.
Am modificat. Multumesc! Kataadj (discuție) 16 iunie 2023 16:41 (EEST)[răspunde]
Ok. Pe viitor vă rog să aveți încredere în mine (vedeți în istoricul articolelor), eu am și documentație „pe hârtie”, inclusiv despre cele două palate Elstner. Doar că acum sunt ocupat cu proiectul de matematică, așa că este foarte bine că dvs. scrieți acele articole. Când găsesc timp și este cazul, o să adaug ce mai am. --Turbojet  16 iunie 2023 16:51 (EEST)[răspunde]

Vă salut. Nu sunt timișorean, dar am citit în articolul Podul Traian din Timișoara că a fost cunoscut anterior ca Podul Decebal. Cum se face însă că în Wikipedia germană există două articole diferite: Podul Traian (Timișoara) și Podul Decebal (Timișoara), ca și cum ar fi vorba despre două poduri diferite? Donarius (discuție) 7 iulie 2023 11:12 (EEST)[răspunde]

@Turbojet: Cum e corect? Ca la noi sau ca la ei? --Donarius (discuție) 7 iulie 2023 11:15 (EEST)[răspunde]
Situația este cea descrisă la Canalul Bega#Poduri. Există și Podul Traian, și Podul Decebal, care sunt diferite. Înainte de 2016 numele podurilor erau puse fără vreo logică. Podul Mihai Viteazul nu era în dreptul bd. Mihai Viteazul, Podul Tinereții nu era în dreptul bd. Tinereții (nu mai există denumirile „Tinereții”), Podul Andrei Șaguna nu era în dreptul bd. Andrei Șaguna. În 2016 primarul de atunci, Nicolae Robu, a insistat ca podurile să fie redenumite astfel ca numele podului să corespundă, pe cât posibil, cu numele străzii în dreptul căruia se află. Consiliul local a fost de acord și s-a dat o HCL de redenumire.
Bineînțeles, Marius Mioc a protestat vehement, căci el, în cărțile lui, vorbea despre un pod pe care revoluționarii... iar acum, după schimbări, lumea n-ar mai înțelege unde au avut loc evenimentele descrise. În afară de asta, lumea asimilează foarte greu orice denumire nouă. Și acum lumea vorbește despre Piața Küttl (denumirea din secolul al XIX-lea) sau Piața Sinaia (denumirea dinainte de 1989) în loc de Piața Mocioni, denumirea actuală. La fel despre Piața Lahovary în loc de Piața Bălcescu etc. La poduri e la fel, unii mai folosesc denumiri foarte vechi, austro-ungare, de genul „Podul Episcopilor” (denumirea maghiară Püspök híd) (actualul Pod Mihai Viteazul), „Podul Ancora” (denumirea în maghiară Horgony híd) (actualul Pod General Ioan Dragalina) etc.
Denumirile articolelor de la de.wp sunt cele dinainte de 2016, așa cum le știau cei care au plecat și nu sunt la curent cu HCL din 2016. Acest HCL nu a fost revocat, așa că... de aia eu nu mă ocup de podurile din Timișoara la care le-a fost schimbat numele, ca să nu trebuiască să dau explicații. Însă dvs. vă spun care este situația. Dvs. cum credeți că este mai bine, titlul articolelor despre poduri să fie cel din HCL, sau denumirea anterioară? Sigur că în articolele despre poduri trebuie explicată succesiunea denumirilor pentru fiecare. --Turbojet  7 iulie 2023 12:06 (EEST)[răspunde]
@Turbojet: Am înțeles acum. Dacă mă întrebați pe mine, eu aș merge pe denumirile actuale, cu precizările menționate deja de dvs., altfel riscăm să încurcăm și mai mult o situație deja încurcată. În plus, Wikipedia nu e numai pentru localnici, ci și pentru turiști, care s-ar orienta mai greu atunci când vor trebui să caute o denumire veche. --Donarius (discuție) 7 iulie 2023 12:33 (EEST)[răspunde]

Ghilimele în parametrul name[modificare sursă]

Nu este nevoie să adăugați întotdeuna ghilimele la argumentul parametrului name= din note. Parserul (interpretorul codului Mediawiki) se așteaptă ca după „nume=” să apară un șir, care nu începe cu o cifră. Un singur cuvânt este automat considerat șir. Dacâ însă apare un spațiu (blanc), parserul consideră că șirul se termină unde apare spațiul. Pentru a-i semnala că, de exemplu, șirul este alfa beta, nu doar alfa, se pune name="alfa beta". În toate celelalte cazuri, cum ar fi X6775 sau oriepowip_yuyu45 (cu spațiu concatenat), ghilimelele sunt inutile. Parserul recunoaște și echivalența formelor name=nume cu name="nume", nu se încurcă, chiar dacă nu se modifică peste tot, deoarece tot șiruri neîntrerupte sunt. Turbojet  27 februarie 2024 10:27 (EET)[răspunde]

Ok, mulțumesc, o să încerc sa fiu atent la asta. Probabil că apar astfel de mici erori mai mult la traduceri, pentru că folosesc, în general, editorul vizual și, probabil, anumite lucruri nu se preiau corect. Kataadj (discuție) 27 februarie 2024 15:19 (EET)[răspunde]