Discuție Utilizator:Gheorghios

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulţumim că v-aţi înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veţi avea multe nedumeriri şi întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem şi ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsaţi aici) pe care vă recomandăm s-o citiţi. De asemenea puteţi să ne întrebaţi la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greşeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii aţi dori să contribuiţi? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveţi o pasiune aparte. Aveţi la dispoziţie propria pagină de utilizator (vedeţi sus de tot unde scrie Gheorghios) în care să vă prezentaţi pe scurt dacă doriţi.

Ca să vă semnaţi simplu — doar în paginile de discuţii, nu şi în articole — scrieţi la sfârşitul mesajului patru tilde ~~~~ şi Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură şi dată.

Sperăm să contribuiţi cu plăcere la acest proiect! 8 iulie 2008 15:05 (EEST)

Articolul pe care l-aţi creat nu este în conformitate cu politica Wikipedia şi s-ar putea să fie şters. Wikipedia nu este un dicţionar. Pentru asta există Wikţionarul. Însă, conţinutul poate fi mutat la Wikţionar, şi articolul de aici, şters. O zi bună,  Daniel  Mesaj  11 iulie 2008 14:42 (EEST)[răspunde]

Puţin despre Wikipedia[modificare sursă]

Bună ziua. Aş vrea să vă spun că Wikipedia nu este un forum de discuţii. Nici o pagină de aici, nici măcar dintre cele numite „de discuţii”, nu are ca scop discuţia în sine, aşa cum se întîmplă cam la toate forumurile de pe internet. Aici fiecare pagină are un scop precis care se subordonează scopului general al proiectului --- acela de a scrie o enciclopedie ---, iar comentariile care nu respectă subiectul paginii riscă oricînd să fie şterse. Mai multe detalii găsiţi la

În istoria proiectului au existat două pagini unde se permiteau discuţiile de orice fel: Cafeneaua, care de aproape doi ani nu mai găzduieşte decît discuţii legate de proiect, şi Trivia, care a fost un experiment nereuşit şi acum s-a transformat în „Oracol”, adică o pagină de întrebări şi răspunsuri pe subiecte enciclopedice.

Pentru cei obişnuiţi cu discuţia de dragul discuţiei ştiu că este o adaptare dificilă, dar vă rog să faceţi un mic efort.

Toate cele bune. — AdiJapan 18 iulie 2008 07:24 (EEST)[răspunde]

Încă puţin[modificare sursă]

Wikipedia cere imperios folosirea diacriticelor, dar nu împiedică pe nimeni să le scrie de la tastatură, dimpotrivă, de la tastatură îi încurajăm pe toţi s-o facă. Aveţi instalată tastatura românească şi nu puteţi s-o folosiţi la Wikipedia? Mă mir, nu s-a mai plîns nimeni niciodată de asta. Butoanele cu diacritice de la caseta de editare sînt doar un moft, pentru cei care n-au tastatura românească şi vor totuşi să scrie cîteva cuvinte. Dar majoritatea contribuitorilor scriu diacriticele de la tastatură --- doar nu credeţi că m-aş chinui să butonez cu mausul toate articolele şi comentariile!

Detalii tehnice despre cum să vă configuraţi tastatura (valabile nu numai la Wikipedia, ci în orice alte situaţii) găsiţi la Wikipedia:Diacritice.

Funcţia de căutare este destinată şi cititorilor, nu doar contribuitorilor. Cum românii sînt foarte leneşi în a intra în rînd cu lumea în privinţa scrisului cu diacritice, avem o serie de redirecturi scrise fără diacritice, special pentru a-i ajuta. De exemplu, pagina Bucuresti trimite automat la Bucureşti. Într-o lume normală n-ar trebui să fie nevoie de aşa ceva, dar o facem pentru cititori.

Aţi mai avut cîteva întrebări:

  • Pe pagina principală este o legătură spre Wikţionar, vedeţi jos de tot.
  • În mod normal nu este nevoie de mai multe autentificări. Se întîmplă, dar rar, ca la o actualizare a softului să fim cu toţii deconectaţi şi să fie nevoie de o nouă autentificare. Totuşi, vedeţi că pentru a intra pe un alt proiect Wikimedia (de exemplu la Wikţionar) este nevoie de o autentificare separată. Pentru a evita asta va trebui să vă globalizaţi contul. Am verificat şi contul Gheorghios nu există decît la ro.wp şi la ro:wikt, deci nu aveţi probleme cu suprapunerile. (Globalizarea se face dacă nu mă înşel de la preferinţe.)
  • Nu ştiu de ce combinaţie de taste vorbiţi. În trei ani nu mi s-a întîmplat nici măcar o dată să pierd un text la Wikipedia pentru că am apăsat greşit nişte taste.

Îmi pare rău că aţi avut probleme la primele contacte cu Wikipedia. Ne străduim să facem adaptarea noilor utilizatori cît mai uşoară. Dacă credeţi că am putea face mai mult vă rog să ne spuneţi.

Şi o rugăminte: atunci cînd nu vă descurcaţi cu ceva, puneţi întrebările la Cafenea. Şi în general v-aş ruga să respectaţi subiectul paginilor în care scrieţi.

Toate cele bune. — AdiJapan 18 iulie 2008 12:45 (EEST)[răspunde]

Cat despre mai multe autentificari intr-o singura sesiune, vedeti Meta:Help:Unified login. Si se poate foarte bine sa se foloseasca diacritice in casuta de cautare, nu stiu exact la ce va referiti. diego_pmc 18 iulie 2008 14:16 (EEST)[răspunde]
Mai explicit: la Wikipedia:Oracol se pun întrebări pe subiecte enciclopedice. Nu vă dau exemple, înţelegeţi singur, chestii din istorie, chimie, matematică etc. De aceea vi se tot şterg întrebările. În schimb, pentru a întreba despre Wikipedia, inclusiv chestiunile cu diacriticele sau cu autentificarea, scrieţi la Wikipedia:Cafenea. — AdiJapan 18 iulie 2008 15:06 (EEST)[răspunde]

Patul lui Procust[modificare sursă]

Atunci cînd două subiecte distincte au acelaşi nume, ele trebuie puse în articole separate. Pentru aceasta se procedează aşa cum este explicat la Wikipedia:Dezambiguizare. Regula de bază este ca fiecare articol să aibă un subiect şi unul singur. — AdiJapan 26 iulie 2008 17:46 (EEST)[răspunde]