Discuție Utilizator:Dinis DM

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veți avea multe nedumeriri și întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem și ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsați aici) pe care vă recomandăm s-o citiți. De asemenea puteți să ne întrebați la Cafenea. Nu vă fie teamă de greșeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii ați dori să contribuiți? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveți o pasiune aparte. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Dinis DM) în care să vă prezentați pe scurt dacă doriți.

Ca să vă semnați simplu — doar în paginile de discuții, nu și în articole — scrieți la sfârșitul mesajului patru tilde ~~~~ și Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură și dată.

Sperăm să contribuiți cu plăcere la acest proiect! Romihaitza MihaitzaBot 12 aprilie 2007 00:07 (EEST)[răspunde]

Răspunsuri[modificare sursă]

Haideți să vă dau eu câteva răspunsuri scurte (poate sunteți nerăbdător să "munciți" alături de noi, ceea ce e foarte bine), iar când Emily va fi online va completa răspunsurile mele. Voi răspunde pe puncte:

  1. Wikipedia este o enciclopedie liberă, puteți edita ce doriți, când doriți, unde doriți. Teoretic nu e nevoie nici de înregistrarea inițială (nici măcar crearea unui cont), dar este bine că ați făcut-o pt a putea să ne spunem pe "nume". În privința curățeniei există un proiect numit Wikipedia:Inițiativa de Curățenie, unde ați putea să vă treceți numele, dar e o acțiune informală. Puteți foarte bine să citiți articolele și unde descoperiți o eroare, greșeală să o remediați (practic așa facem cu toții, când vedem ceva în neregulă, corectăm).
  2. Dacă se întâmplă așa ceva însemană că ați fost într-un conflict de editare, adică cineva a făcut o modificare din momentul în care dvs ați apăsat modifică, pt a edita articolul. Ce puteți face dvs în acest caz? În primul rând nu închideți pagina, apăsați pe back săgeata înapoi a browserului și salvați conținutul la dvs în calculator, asta în cazul în care ați făcut o completare substanțială. Apoi reîncărcați articolul (apăsând refresh buton din browser sau F5 de la tastatură, o altă metodă este să apăsați pe articol lângă discuți și modifică) și lipiți paste textul introdus de dvs și salvat în computer în momentul în care ați ajuns la conflictul de editare.
  3. Există o astfel de marcare: introduceți la începutul articolului {{dezvoltare}}, puteți vedea cum arată apăsând aici format:dezvoltare sau gata introdus în articol Decorațiile României.
  4. În mare ați făcut bine, dar să aveți în vedere că în wikipedia nu există aliniat (lăsați un rând liber între fraze pentru a sublinia existența unui nou paragraf), dacă scrieți cu spațiu (ca la scrierea olografă) apare acea cutie inestetică cu puncte puncte și bară de defilare de jos. Am rezolvat eu această problemă eliminând spațiile de la începutul rândului. (a rezolvat Utilizator:AdiJapan acestă problemă și a introdus și nota de subsol, puteți vedea aceste modificări consultând istoricul articolului istoric)
  5. Nu ați primit răspuns de la serverele wikipedia din motive diverse.
  6. Traducerea integrală a interfeței este în curs.

Pentru alte întrebări tehnice sau nelămuriri contactați un administrator și veți primi răspunsuri în cel mai scurt timp posibil. În privința limbii străine nu vă faceți probleme, nu este o condiție necesară pentru a supraviețui nici în viața reală (încă), nici în wikipedia. Aveți o frază în engleză pe care nu o înțelegeți, întrebați și veți primi un răspuns prompt. Succes. -- Pixi discuție 19 aprilie 2007 09:16 (EEST)[răspunde]

Văd că v-a răspuns Pixi mai sus. Greșeala pe care ați făcut-o la Băcâia, Hunedoara este că ați început fiecare paragraf cu alineat. La Wikipedia alineatul se folosește în alte situații. Cum vă spune și Pixi mai sus, rîndurile trebuie începute de la margine, fără spațiu, iar delimitarea între paragrafe se face lăsînd un rînd liber. Am corectat eu greșeala la articolul despre Băcîia.
Mesajul în engleză pe care îl primiți vine probabil de la programul cu care accesați internetul (Internet Explorer?), nu de la Wikipedia. Interfața noastră este aproape în totalitate tradusă (doar mesajele introduse foarte recent în soft mai apar în engleză, dar și acelea sînt traduse foarte curînd) și am verificat în lista de texte de interfață a Wikipediei: acel mesaj nu apare. Sfatul meu este să folosiți butonul de reîntoarcere (săgeata spre stînga) din programul dumneavoastră pentru a reveni la pagina cu caseta de editare și apoi să încercați din nou salvarea paginii.
Dacă din întîmplare mai este cineva „pe fir” care încearcă să salveze pagina în același timp veți primi un mesaj de avertizare (în limba română), iar textul pe care tocmai l-ați scris nu este pierdut, ci se găsește în josul paginii, într-o a doua casetă de editare.
Îmi pare rău că aveți astfel de probleme. Cel mai probabil ați avut doar ghinion. Fie nu vă merge bine conexiunea la internet (de unde probabil mesajul în engleză), fie ați nimerit un moment cînd serverul Wikipediei era suprasolicitat. Mai încercați, cu răbdare.
Nu e nici o problemă dacă puneți „prea” multe întrebări. Nu sînt prea multe. În legătură cu inițiativa de curățenie văd că ați găsit pe cine trebuia. Presupun că Emily o să vă răspundă cît de curînd. Cînd aveți întrebări vă sfătuiesc să le puneți totuși la Cafenea, unde sînt mai multe șanse să le vadă imediat cineva. Succes (și noroc) mai departe! — AdiJapan  19 aprilie 2007 09:45 (EEST)[răspunde]

Curățenie[modificare sursă]

Bun venit vă urez și eu și mă bucur că doriți să ne dați o mână de ajutor. Wikipedia este un proiect la care oricine poate participa, necondiționat. De aceea, în timp, se adună o mulțime de articole care trebuie corectate, retușate, formatate, dezvoltate (vedeți Categorie:Articole de curățat). Avem încă articole de curățat care au fost marcate în anul 2005 și ne străduim să ajungem cu curățenia măcar la articolele marcate în 2006. Am observat că deja colegii mei v-au trimis răspunsuri cuprinzătoare la întrebări și le mulțumesc pentru promptitudine. În timp veți învăța multe lucruri despre editarea pe Wikipedia, trebuie doar să aveți timp și răbdare. Spor la treabă, --Emily | 19 aprilie 2007 12:03 (EEST)[răspunde]

Vedeți diferențele aici. --Emily | 21 aprilie 2007 18:47 (EEST)[răspunde]

OK, dar ai întrebat: „de ce nu mai apare numele regizorului Anatol Reghintovschi pe genericul serialului "Numai iubirea"?”. Formularea a fost cam ambiguă, trebuia să fie ceva de genul: „De ce nu mai apare numele regizorului Anatol Reghintovschi în cadrul articolului "Numai iubirea"?”. Atunci mi-ași fi dat seama că este vorba de un articol wikipedia. Nu m-am supărat, stai liniștit. --Mocu 21 aprilie 2007 22:26 (EEST)[răspunde]

Nicio problemă[modificare sursă]

Nu, nu prea, la Cafenea nu se poate întreba chiar orice. Acolo scrie clar: „Vă rugăm să alegeți numai subiecte care țin de Wikipedia.”. Dovadă stă și faptul că se șterg destul de des mesaje total aiurea. În ceea ce privește a doua întrebare, Emily sau cine o fi, are dreptate. Nu este de ajuns faptul că știi tu asta, trebuie să fie ceva oficial. Ca sursă poți da, de exemplu, o carte, dar aici nu este cazul. Poți preciza ca sursă un site oficial. Totuși, site-ul respectiv trebuie să fie considerat de încredere, să prezinte informații corecte (nu să fie un forum sau mai știu eu ce). Mă bucur că te-am putut ajuta. Sper ca lucrurile astea să-ți fie de folos. --Mocu 22 aprilie 2007 18:16 (EEST)[răspunde]

În mare sînt de acord cu dumneavoastră. Dar pentru amănunte hai să ne uităm un pic la fapte:

  • Wikipedia este un proiect de scriere a unei enciclopedii --- într-o mică parte proiectul este deja realizat. Deci tot ce se face aici ar trebui să aibă ca scop scrierea acestei enciclopedii. Dacă ne pierdem timpul în discuții despre vreme, fotbal și rețete de mici atunci nu mai scriem enciclopedia. Pentru discuții pe fel de fel de teme, sau fără temă, există numeroase alte situri, mult mai bine echipate decît Wikipedia, care nu a fost concepută ca forum.
  • Cafeneaua este foarte ușor accesibilă. Ca urmare ea ar trebui să servească scopurilor celor mai importante. De aceea cred că acolo trebuie să aibă loc discuțiile de genul „cum pun o imagine într-un articol”, „în ce categorie punem articolele cutare”, „la ce folosește formatul cutare”. Deci, cînd nu știi ceva apeși acolo în stînga sus și pui rapid întrebarea. Pentru discuții neimportante putem avea alte pagini, mai puțin accesibile.

Una peste alta eu sînt de acord să avem un Oracol, loc unde unii întreabă și alții răspund, ca la fr.wp --- observați că nici francezii nu au discuții libere la Bistroul lor ---, numai că, la fel ca la francezi, la Oracol se vor putea discuta numai subiecte enciclopedice. Deci nu apeluri umanitare, nu „cum îmi vindec cîinele de boala cutare”, nu oferte de afaceri etc. Problema este că de acest Oracol trebuie să se ocupe cineva, să-l creeze, să-l întrețină și apoi să răspundă la întrebări. Hai că la întrebări putem contribui toți, dar scrierea unei pagini cere un oarecare efort.

Întrebări despre folosirea calculatorului puteți pune la Cafenea și acum, pentru că obținînd răspunsul puteți lucra mai eficient la Wikipedia, deci este în interesul proiectului.

Iată că nu e o discuție în contradictoriu, vrem amîndoi cam același lucru, doar trebuie să ne înțelegem cum se poate ajunge la rezultat. — AdiJapan  26 aprilie 2007 14:52 (EEST)[răspunde]

Modelul prezentat de Vlad vine cam așa:
1. Oracol - n-avem, dar putem face.
2. Ghilda ghizilor - la Wikipedia:Cafenea.
3. Cartea de oaspeți - Wikipedia:Carte de oaspeți.
4. Raportarea erorilor - Wikipedia:Nereguli, pentru discuții Wikipedia:Cafenea.
5. Wikipedia:Anunțuri - Wikipedia:Anunțuri.
6. Un spațiu ludic - avem o listă de glumițe lăsate de diverși contribuitori: Wikipedia:Perle.
Deci în afară de Oracol și un spațiu ludic nu prea ne lipsește nimic. Pentru relaxare, cum ziceam, există alte situri de internet mai bine echipate. Aici scriem o enciclopedie. — AdiJapan  27 aprilie 2007 12:07 (EEST)[răspunde]