Discuție Fișier:Biled, Casa 377 (1).jpg

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fără titlu[modificare sursă]

Locuinta din imagine este propuetatea mea personala si a fost fotografiata fara stirea meaAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mihaidicomano (discuție • contribuții).

Poza fara aprobarea propietarului Mihaidicomano (discuție) 19 iunie 2022 12:52 (EEST)[răspunde]

De ce ar fi fost nevoie de aprobarea dvs.? Vi s-a încălcat vreun drept? --Donarius (discuție) 19 iunie 2022 13:05 (EEST) P.S. @Turbojet:[răspunde]
Legislația din România nu prevede necesitatea unor aprobări ale proprietarilor construcțiilor cu privire la fotografiere dacă fotografia este efectuată de pe domeniul public (adică nu din terenul deținut de proprietar). Asta permite, necondiționat, oricărei persoane, de exemplu un turist, să fotografieze orice vede, el fiind în domeniul public.
Pentru clădiri și opere de artă aprobarea este necesară doar la publicarea fotografiei dacă perioada de protecție a drepturilor de autor ale creatorului și ale fotografului nu au expirat.
În cazul de față, drepturile de autor în calitate de creator aparțin arhitectului clădirii, 70 de ani de la decesul său. Pentru o casă clădită în 1909 este foarte probabil ca arhitectul să fi decedat înainte de anul 1952. Oricum, doar moștenitorii arhitectului pot ridica obiecții.
Drepturile de autor asupra fotografiei aparțin fotografului, deci mie. Ca fotograf am dreptul să licențiez fotografia cum doresc.
Pe scurt: un proprietar nu poate împiedica sau condiționa fotografierea proprietății sale de către un fotograf aflat pe domeniul public la nivelul solului (adică având picioarele pe sol, chiar urcat pe o piatră sau pe deal — n-a fost cazul aici — și ținând aparatul de fotografiat în mână ridicat cel mult cât poate deasupra capului; adică fotograful nu este urcat pe un dispozitiv: scară, mașină, și nici nu folosește o tijă prelungitoare care ridică aparatul de fotografiat). Precizările din paranteză nu apar în legislația română, dar sunt uzuale în Europa. Menționez că am martori care pot confirma că îndeplineam condițiile enumerate în legislație și paranteză. --Turbojet  20 iunie 2022 09:14 (EEST)[răspunde]
PS: În unele legislații (Franța, Italia, Grecia) pentru publicare (nu pentru fotografierea în sine) este nevoie de aprobarea organismelor care se ocupă de patrimoniu sau, după caz, a proprietarului, dar în România nu este cazul. --Turbojet  20 iunie 2022 09:30 (EEST)[răspunde]