Discuție Categorie:Artă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Categoriile din Wiki ro legate de arta sunt inexacte.[modificare sursă]

"arta" inseamna orice, de la film si literatura pana la pictura. Deci e nevoie de o redenumire a termenului, in "arte plastice". In general, in limba romana, si in mediile universitare de arta se folosesc termeni la plural, atunci cand o categorie include mai multe subcategorii: Arte plastice: includ pictura, sculptura, artele decorative, etc. Artele decorative includ: arta textila, arta ceramicii, a sticlei, etc.

Deci daca avem categoria "arta" si ea nu include de ex. si "film" sau altele, e cazul sa o transformam in "arte plastice". Artele plastice sunt numite similar si in alte limbi: bildende Kunst / bildende Künste (germana) visual arts (engleza) arts plastiques (mai nou, anglicizate: arts visuels) (franceza)

etc.

indemn administratorii wiki.ro sa se documenteze si in afara internetului, care in limba romana e foarte sarac in ale artelor traditionale. Acest lucru ar evita ca sa "americanizam" excesiv un domeniu care isi are propriul vocabular, si propria istorie romaneasca. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Horia mar (discuție • contribuții).

da, de acord. Asta e si intentia mea. Insa inainte de a redistribui, ar trebui facut un mic studiu despre denumirile corecte si actualizate din domeniu, dar cu respectarea traditiei termenilor romanesti. Cred ca ar fi nevoie de o "harta" a artelor, cu toate clasificarile necesare. Pana una-alta, am constatat ca clasificarile sunt putin incurcate si neclare. Sa vedem cand voi avea timp de lucrul asta. In rest, voi face cu placere corecturi altor propuneri, daca ele vor exista. --Horia mar (discuție) 7 noiembrie 2011 18:27 (EET)[răspunde]
Un punct de pornire acceptabil. --GEO (discuție) 27 noiembrie 2011 12:19 (EET)[răspunde]