Discuție:Vot uninominal

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Imi pare rau, dar descrierea ta a votului uninominal nu este tocmai exacta.

De exemplu, STV (Single Transferrable Vote) este tot un tip de vot uninominal, dar este proportional.

De asemenea, "majoritar" implica majoritate, adica 50%+1, ceea ce FPTP (First Past The Post) din Marea Britanie nu necesita. Ar fi mai bine daca ai folosi termenii "pluralist" (pt. a descrie sistemul din Marea Britanie), si "majoritar" cu un tur de scrutin (ca in senatul australian) si cu mai multe tururi de scrutin (ca in Franta). Lucrurile ar fi mult mai clare in acest caz. (De exemplu, ce inseamna "majoritar relativ"? Ori ai 50%+1 si deci majoritate, or nu. Ce e aia "majoritate relativa"?) Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 204.239.2.193 (discuție • contribuții).

Ati putea sa explicati mai clar termenul. Am citit de vreo trei ori si tot nu am inteles exact ce este votul uninominal. Please! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de )66.56.181.252 (discuție • contribuții).

Pentru că este o temă dezbătută în prezent, aș vrea să avem câteva pagini dedicate tipurilor de vot uninominal, structurate, ba chiar o analiză a celor propuse în România. Cum Wikipedia în engleză e un loc în care am încredere că găsesc majoritatea apectelor legate de un subiect controversat sau puțin cunoscut (de ex. Who killed the electric car, 9/11, 2004 US presidential election controversy), aș vrea să fie la fel și cea în limba română. Din păcate nu pot scrie eu articolele pentru că nu mă pricep. Rog wikipedienii pricepuți să colaboreze la niște articole complete. --Alecsescu 16 noiembrie 2007 23:03 (EET)[răspunde]

Trebuie verificat daca nu s-a plagiat pagina de la infopolitic.ro Rares 19 noiembrie 2007 16:03 (EET)[răspunde]

Eticheta "copyvio", introdusă de Anclation (pentru poaragraful: "Scrutinul uninominal înseamnă... calitate de primă preferință"), a fost scoasă de un anonim la 21 februarie 2007. GEO msg 19 noiembrie 2007 20:42 (EET)[răspunde]

acestă pagină este greșită[modificare sursă]

Votul uninominal este denumirea populară a sistemului de vot utilizat în România în alegerile parlamentare din 2008 și 2012, care era un sistem de vot mixt (parțial majoritar, parțial proporțional). ”Uninominal” se referă la competiția electorală în colegii uninominale. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Duorina (discuție • contribuții).