Discuție:Vlăhița

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Istoria unui document datat 25 septembrie 1301[modificare sursă]

Povestea "cnezatului olahfalu"
  • Hermann Gusztáv Mihály: „Villa nostra olachalis”

(Egy hamis oklevél utóéletérõl) vezi [1] ErdKo Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Erdelyi kopo (discuție • contribuții).

Rezumate traduse în română

Cine-l contesta pe Lisseanu[modificare sursă]

Un document din 1301 atestă existența unui duce român Ursu, în zona Vlăhiței (localitate numită în vechime Villa Olachalis). Ursu și românii primesc înlesniri de la regele Ungariei la plata unor impozite. De altfel și numele localității atestă prezența românilor în această regiune. Documentul a fost contestat de o parte a istoricilor unguri.

Istoricii români G. Popa Lisseanu, I. S. Pușcariu, S. Opreanu, Elie Campeanu, Stefan Manciulea, au susținut existența unui ducat sau cnezat românesc în zona Vlahița-Odorhei.


Cel care-l contesta pe Lisseanu este un naționalist extremist.Eurocentral (discuție) 26 ianuarie 2014 09:29 (EET)[răspunde]

Karácsonyi este un istoric iredentist care a scris o lucrare în care arată pretențiile Ungariei asupra teritoriilor pierdute după primul război mondial. Pretindea că slavii găsiți de unguri la navalirea din Panonia nu au nicio legătură cu slovacii sau cehii. Despre români a scris că au venit din sudul Italiei si ca au aparut in Transilvania dupa navalirea tătarilor din 1240. Despre sârbi a scris că nu au existat în spatiul de astazi etc.

Prin falsurile debitate Karacsonyi a ajuns să nu mai fie credibil, ajungând un extremist iredentist. Opinia lui despre documentul cu ducele român al Vlăhiței se înscrie în propaganda antiromânească prezentată in pretentiile teritoriale.

Szabó M. Aladár a confirmat justețea interpretării lui Lisseanu asupra documentului istoric si al ducatului românesc al Vlăhiței Eurocentral (discuție) 26 ianuarie 2014 09:45 (EET)[răspunde]

TON NEPOTRIVIT!![modificare sursă]

Afirmațiile Cel care-l contesta pe Lisseanu este un naționalist extremist, Karácsonyi este un istoric iredentist extremist iredentist nu are ce căuta într-un text sau discutii cu pretenții enciclopedice. Vă rog citiți mai atent studiul despre "cronica" falsificată...nu numai prima pagina. De ex: În 1952, în colectia Documente privind istoria României se fac în sfârșit corecþiile de rigoare, documentul fiind calificat drept fals,dar chiar si dupã aceastã datã vor exista autori, care în lucrãri pretins stiintifice (unele editate chiar sub egida Academiei de stiinte a R.S.R.) vor continua sã-l citeze ca autentic. in. Villa nostra olachalis (Despre efectele întârziate ale unui document fals)(Hermann Gusztáv Mihály) ErdKo 27 ianuarie 2014 22:31 (EET)

Karacsony chiar daca era academician este iredentist in conceptia europenilor intrucat dorea modificarea frontierelor ! Este acuzat nu numai de sârbi, români și slovaci dar și de alți europeni. Eurocentral (discuție) 28 ianuarie 2014 23:40 (EET)[răspunde]

Dovada iredentismului lui Karacsony[modificare sursă]

Karacsonyi falsifica istoria vecinilor și pretinde teritorii.

De aici rezulta lipsa de credibilitate a acestui pseudoistoric !

http://scans.library.utoronto.ca/pdf/2/20/historicalrighto00karauoft/historicalrighto00karauoft.pdf

Multi istorici din Ungaria se ocupa cu falsificarea istoriei:

Cititi in presă: Istoricul american de origine româna Randolph Braham, un supravietuitor al Holocaustului, a anuntat duminica faptul ca va înapoia Guvernului conservator ungar al lui Viktor Orban o distinctie, în semn de protest fata de o „falsificare continua a istoriei"

Cititi in presă laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, un supravietuitor la Holocaustului, a înapoiat în 2012 o decoratie ungara.

Legionarul Sextil Puscariu[modificare sursă]

Dl. Eurocentral! Cand Karacsonyi era „iredentist”, Sextil Puscariu era „fascist”-legionar in Garda de Fier. Atunci de ce folositi ca sursa?? Vezi [2] ErdKo 2 februarie 2014 15:39 (EET) Daca stii sa citesti vezi ca nu apare la bibliografie Eurocentral (discuție) 5 februarie 2014 16:14 (EET)[răspunde]