Discuție:Triunghi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nuvola apps edu mathematics-p.svgArticolul Triunghi este un subiect de care se ocupă Proiectul Matematică, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre matematică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.


Vizibiltate vandalism-obscenitate[modificare sursă]

Ar trebui modificată vizibilitatea textului obscen.--79.116.76.238 (discuție) 20 martie 2011 10:45 (EET)

Rezolvat.--ZOLTAN (discuție) 20 martie 2011 11:02 (EET)

Trigonometrie[modificare sursă]

Am modificat tg90=ctg0=infinit in tg90, ctg0 nu se definesc Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Dragoscri (discuție • contribuții).


Circumscris vs Circumscrie[modificare sursă]

Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 12:03 (EEST)

Scuzati, intradevar am gresit!

Am fost derutat de cuvintul circum, pe care l-am interpretat gresit.

Am gasit definitiile:


Buna ziua

  1. Un cerc circumscrie o figura geometrica, rezulta figura se contine in interiorul cercului.?
  2. Figura continuta in interiorul cercului, se numeste - circumscrisa.?

Multumesc.

Buna ziua

Referitor la: "Triunghi#Centrul cercului circumscris"

Imi cer scuze pentru prima interventie, care a fost calificata drept vandalism. Sint novice pe wikipedia. Astazi am facut contul: 1 septembrie 2014.

Varianta originala

Centrul cercului circumscris[modificare sursă]

Centrul cercului circumscris unui triunghi se află la intersecția celor trei mediatoare (perpendiculare pe mijlocul fiecărei laturi) ale triunghiului respectiv. Centrul cercului circumscris se află în interiorul triunghiului (în cazul triunghiurilor ascuțitunghice) sau în exteriorul triunghiului (în cazul triunghiurilor obtuzunghice). La triunghiurile dreptunghice centrul cercului circumscris se găsește pe ipotenuză, la mijlocul acesteia.

Varianta propusa

Centrul triunghuilui circumscris[modificare sursă]

Centrul cercului unui triunghi circumscris se află la intersecția celor trei mediatoare (perpendiculare pe mijlocul fiecărei laturi) ale triunghiului respectiv. Centrul cercului se află în interiorul triunghiului circumscris (în cazul triunghiurilor ascuțitunghice) sau în exteriorul triunghiului circumscris (în cazul triunghiurilor obtuzunghice). La triunghiurile dreptunghice circumscrise, centrul cercului se găsește pe ipotenuză, la mijlocul acesteia.

Multumesc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Gvitalie (discuție • contribuții).

Modificarea sugerată de dvs. este eronată. Prezentul articol are subiectul triunghi, nu cerc. Un triunghi are un cerc înscris (în interiorul triunghiului), un cerc circumscris (în exteriorul triunghiului) și mai multe cercuri exînscrise (tot în exteriorul triunghiului). A se vedea orice manual de geometrie elementară. --Bătrânul (discuție) 1 septembrie 2014 13:30 (EEST)
Citez (câteva rânduri mai sus): Figura continuta in interiorul cercului, se numeste - circumscrisa. Din care sursă de încredere ați luat această definiție? Eu știu că se numește înscrisă în cerc. Aceeași problemă de terminologie a apărut la Hexagon. -- Victor Blacus (discuție) 1 septembrie 2014 13:48 (EEST)


Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 13:57 (EEST)

Gvitalie (discuție) :

  1. Doar cercul poate circumscrie o figura geometrica?
  2. Figurile inscrise in cerc, se numesc – circumscrise?
  3. Figura din interiorul cercului, se numeste circumscrisa

Aberatie:Patratul circumscrie un triunghi? Patratul nu poate circumscrie, fiindca patratul nu este cerc.?

  • Cercul circumscrie se numeste cind cercul contine alta figura?
  • Figura circumscrisa se numeste figura continuta (inscrisa) in cerc?

Multumesc, dl. Bătrânul --Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 13:57 (EEST)

Nu e nicio aberație, stimate domn. Cel puțin, nu din punct de vedere lingvistic, așa cum sugerați. Verbul „a circumscrie” provine din latinescul circum (=de jur împrejur) și nu din circus (=cerc). În plus, așa cum vi s-a explicat, aceasta este terminologia consacrată. --Pafsanias (discuție) 1 septembrie 2014 14:10 (EEST)
Gvitalie (discuție) : Aceasta practica (eu o consider) eronata, pentru cuvintele "circumscrie si circumscris" a denigrat intr'o confuzie greu de inteles si anevoios de perceput pentru mine, posibil din cauza ca nu cunosc definitiile. Multumesc. --Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 14:18 (EEST)
Nu, nu a „denigrat”. Ea îi poate surprinde doar pe cei neavizați. Dacă ar fi așa cum spuneți, nici „circumvoluție” nu ar trebui acceptat ca un termen corect, pentru că în cele mai multe cazuri nu este „circulară” (iar în unele cazuri este chiar foarte „netedă”). --Pafsanias (discuție) 1 septembrie 2014 14:23 (EEST)
Gvitalie (discuție): to Utilizator:Pafsanias :p "circumvolutia" este rezultatul produsului de "convolutie" --Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 17:09 (EEST)
Vorba lungă ... știți dictonul românesc. Să ne întoarcem la oile noastre: care e sursa de încredere? -- Victor Blacus (discuție) 1 septembrie 2014 14:28 (EEST)
Gvitalie (discuție) : Circumscrie vs Circumscris, proprietate cu referire la cerc, circumferinta? --Gvitalie (discuție) 1 septembrie 2014 16:15 (EEST)

Definitii:

Pentru definiții e necesară o sursă în limba română. Oricum, sursa indicată nu e de încredere. -- Victor Blacus (discuție) 1 septembrie 2014 20:31 (EEST)