Discuție:Recensământul lui Quirinius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Modalități propuse pentru soluționarea dilemei[modificare sursă]

Referitor la informațiile recent adăugate de GratarGratar sub Recensământul lui Quirinius#Modalități propuse pentru soluționarea dilemei, da, asta e ce cred fundamentaliștii creștinii și evanghelicii conservatori, dar în afara acestora, istoricii au respins pe larg astfel de explicații. A se vedea Wikipedia:Părtinirea cercetării academice#Testul CHOPSY. Tgeorgescu (discuție) 2 ianuarie 2018 01:33 (EET)

Serios, printre istoricii Imperiului Roman (care predau de la Ivy Plus la universitățile de stat americane) teza că Luca ar avea dreptate cu privire la recensământ este pur și simplu ridicolă. În afara celor care cred în lipsa de greșeli a Bibliei (fundamentaliștii și evanghelicii conservatori), asta nici măcar nu e o problemă, nici pentru creștini, nici pentru necreștini. Tgeorgescu (discuție) 2 ianuarie 2018 18:24 (EET)

Există vreo sursă contemporană recensământului care să-l menționeze sau el apare doar în relatări ulterioare? --Donarius (discuție) 2 ianuarie 2018 18:26 (EET)
Surse despre care știu sunt Josephus și Evanghelia după Luca, ambele scrise după decenii de la eveniment. Romanii au avut o administrație (hârțogărie) scrisă, dar ea nu s-a păstrat. Se cunoaște lista guvernatorilor romani, iar în ea nu e loc pentru Quirinius (în timpul lui Irod cel Mare). General, poate, guvernator, nu. Tgeorgescu (discuție) 2 ianuarie 2018 18:39 (EET)
Deci subiectul e discutabil, iar toate studiile științifice despre acest subiect sunt doar speculații. Acest Quirinus putea exista sau nu, nimic nu e sigur. --Donarius (discuție) 2 ianuarie 2018 18:52 (EET)
A, credeam ca va referiți la recensământ. Despre Quirinius se știe că a existat din alte surse (a fost un an consul la Roma, în 12 î.e.n.). Vedeți en:Quirinius. Tgeorgescu (discuție) 3 ianuarie 2018 09:57 (EET)

Nu înțeleg fraza „Prin urmare, apostolul Luca ar fi avut un motiv întemeiat de a plasa recensământul din timpul nașterii lui Hristos, care nu a rămas atât de bine întipărit în memoria colectivă, relativ la recensământul care a marcat conștiința iudeilor prin răscoala lui Iuda Galileeanul.”. E confuză, ar trebui rescrisă. --Donarius (discuție) 2 ianuarie 2018 19:25 (EET)

Debunked[modificare sursă]

A se vedea en:Talk:Census of Quirinius/Archive 2#Please consider this source: singura dată pentru care nu se cunoaște guvernatorul Siriei este 12/11 î.Hr., dar atunci Quirinius era consul în Roma, deci nu putea fi el. Primul prefect al provinciei Iudeea a fost Coponius. Tgeorgescu (discuție) 18 iunie 2018 12:13 (EEST)

Surse de încredere[modificare sursă]

Orice carte publicată inițial înaintea secolului XX nu poate fi sursă de încredere. Tgeorgescu (discuție) 22 iulie 2018 19:49 (EEST)

Surse care nu sunt de încredere sunt cele auto-publicate (en:WP:SPS) de către nespecialiști. De asemenea nu se citează doar cotoare de carte, astea nu sunt citări, sunt o bătaie de joc. Tgeorgescu (discuție) 10 august 2018 02:23 (EEST)