Discuție:Picior (anatomie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Modificarea titlului e greșită, conform dex PICIÓR, picioare, s. n. 1. Fiecare dintre cele două membre inferioare ale corpului omenesc, de la șold până la vârful degetelor, și fiecare dintre membrele celorlalte viețuitoare, care servesc la susținerea corpului și la deplasarea în spațiu respectiv LÁBĂ, labe, s. f. 1. Parte a piciorului de la gleznă în jos la animalele patrupede și la om; partea piciorului pe care calcă păsările (palmipede); p. gener. picior (al unor animale). De ce trebuie să ne ferim de cuvinte de tip labă? Nu poți echivala cuvintele picior cu laba piciorului așa cum este dată în prezentare.--Bogdan29roman (discuție) 19 aprilie 2012 12:23 (EEST)

Picior[modificare sursă]

Dicutie transferata de pe pagina de discutii a utilizatorului Victor Blacus.

Eu am dorit ștergerea paginii Laba piciorului pentru a putea redenumi articolul Picior (anatomie) și nu m-am priceput altfel. Denumirea actuală fiind greșită, articolul se referă la laba piciorului și nu la întreg membrul inferior. Conform dex PICIÓR, picioare, s. n. 1. Fiecare dintre cele două membre inferioare ale corpului omenesc, de la șold până la vârful degetelor, și fiecare dintre membrele celorlalte viețuitoare, care servesc la susținerea corpului și la deplasarea în spațiu respectiv LÁBĂ, labe, s. f. 1. Parte a piciorului de la gleznă în jos la animalele patrupede și la om; partea piciorului pe care calcă păsările (palmipede); p. gener. picior (al unor animale).--Bogdan29roman (discuție) 19 aprilie 2012 12:43 (EEST)

Nu sunt de acord cu aceasta modificare. Denumirea nu este gresita ! Articolul trateaza despre structura anatomica umana care, în toata literatura de specialitate, este numita picior.
În Dictionar Medical Roman scrie:
PICIOR, s. n. / pied, s. m. / foot. NA: pes, pedis. [Lot. peti-olus = picwruf.} Portiunea distala a membrului inferior la primate; serveste la statiunea bipeda si la mers.
De asemenea, exista o pagina de dezabiguizare Picior (dezambiguizare) unde scrie:
Picior (anatomie) în biologie și medicină reprezintă partea terminală a fiecaruia din cele două membre inferioare ale corpului omenesc (considerate de la șold și până în vârful degetelor). Acest termen mai poate desemna și oricare din cele 4 membre ale patrupedelor, 6 ale insectelor sau 8 ale păianjenilor sau scorpionilor, folosite atât la susținerea corpului animalului cât și deplasarea acestuia. În limbajul popular piciorul uman este desemnat cel mai frecvent prin termenul de laba piciorului.--Pocor (discuție) 19 aprilie 2012 13:43 (EEST)
Mai bine de două saptămâni fără reactie la mesaj. Cine nu este împotrivă este de acord. --Pocor (discuție) 9 mai 2012 14:04 (EEST)