Discuție:Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este un subiect de care se ocupă Proiectul România în Primul Război Mondial, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre participarea României la Primul Război Mondial Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
2Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa 2 pe scala de importanță.

In lista aviatorilor decorati cu ordinul Mihai Viteazu apare nominalizat un singur aviator desi in istoria Aviatiei Romane se nominalizeaza persoana lui cpt{pilot) Ion Porfir, ca fiind decorat in anul 1943 cu acest ordin,cl. a III-a, inclusiv cu Virtutea Aeronautica.

-- Józef Piłsudski --[modificare sursă]

După cum rezultă din Anuarul Ordinului Mihai Viteazu din anul 1931 (Ministerul de Răsboiu, Anuarul ofițerilor și drapelelor Armatei Române cărora li s-au conferit ordinul „Mihai Viteazul”, Atelierele grafice „Socec & Co”, București, 1931) Józef Piłsudski nu a fost decorat cu nici una din clasele ordinului, numele său neregăsindu-se în anuar, singurul document oficial care includea toți membrii ordinului din țară și străinătate, vii sau morți.
Informația e vehiculată pe celelalte wiki, probabil prin preluarea de la una la alta, fără ca vreuna din ele să precizeze sursa.
Am făcut modificarea în articol. --Macreanu Iulian (discuție) 3 martie 2016 19:09 (EET)[răspunde]

Comentariu general: Ai însă grijă, căci Carol II și-a bătut joc de lege în cazul altui ordin, Ordinul Ferdinand, pe l-a acordat după bunul plac, încălcând în mod repetat statutul. De notat și relațiile României cu Polonia, și faptul că nu putea să aibă loc vreo vizită sau întâlnire fără ca șefii de stat să se decoreze reciproc. Desigur, nu știu detalii despre acest caz. --Mihai (discuție) 3 martie 2016 19:24 (EET)[răspunde]

Cred că am găsit sursa problemei. Articolul din limba poloneză spune că Piłsudski ar fi primit Ordinul Mihai Viteazul clasele III, II și I pe timpul vizitei din România, din 14-15 septembrei 1922. Citind relatarea vizitei din 14-15 septembrie 1922 de pe site-ul Ambasadei Poloniei rezultă că „Pe perioada sederii la Sinaia, Pilsudski a fost decorat cu Crucea lui Mihai Viteazu de clasa a IV-a si cu Marea Bareta a Ordinului Carol I”.
În același timp, presa română arăta că „Regele va oferi mareșalului Mihai Viteazu sau Carol I”. (Adevărul, 35, nr. 11804, 15 septembrie 1922, p.4)
În final, Ferdinand a ales să îi ofere Ordinul Carol I, fapt reliefat și în articolul din limba polonă.
În concluzie, diferența a fost făcută de o banală greșeală de traducere (un și în loc sau!). Așa se scrie istoria. Pe de altă parte mă bucur că am mai învățat un lucru despre care nu știam. --Macreanu Iulian (discuție) 4 martie 2016 18:56 (EET)[răspunde]