Discuție:Orșova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Orşova)
Salt la: Navigare, căutare
Bucharest-Calea-Victoriei-Aerial-View.jpg Articolul Orșova este un subiect de care se ocupă Proiectul Orașele României, proiectul care se ocupă cu întreținerea și dezvoltarea articolelor despre orașele din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
Început Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
Medie Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.
Stock post message.svg De făcut pentru articolul Orșova: modifică  · istoric  · înnoiește


Câteva lucruri pe care le puteți face:

  Regiune istorică[modificare sursă]

  De ce nu vrei sa intelegi, stimate utilizator anonim, că Orșova face parte din provincia istorică Banat, provincie care, ca și provincia istorică Oltenia, azi nu mai există, din punct de vedere administrativ. Orașul și zona înconjurătoare au fost scoase, în faza de organizare a noii impărtiri teritoriale pe județe, in 1968, din județul Caras-Severin si inclusa intr-un municipiu special si artificial creat pentru administrarea zonei Portile de Fier și intr-un judet la fel de special creat, care in faza primului proiect nu exista, Mehedinti. Iata asadar, includerea Orsovei intr-un judet majoritar oltean a fost un act al oficialitatilor comuniste, care, formal se baza pe argumente de natura economica si administrativa, de parca impartirea zonei Lacului de acumulare intre doua judete ar fi creat probleme insurmontabile (sa nu uitam ca intreaga zona este impartita intre doua tari, iar treaba merge inainte...) Daca ai argumente in ceea ce priveste includerea Orsovei in provincia istorica Oltenia impartaseste-le aici, suntem intr-un caz clar de opinii divergente, care in conformitate cu politica Wikipedia, trebuie sa-si gaseasca amandoua locul aici. Pentru mine situatia e clara: astazi Orsova face parte dintr-un judet majoritar oltenesc, Mehedintiul, care cuprinde si un colt din Banatul istoric, iar Orsova a facut parte din acest Banat istoric pana la decizia administrativa din 1968. Te rog sa nu mai stergi referintele apartenentei la provincia istorica Banat, nici eu n-am sters referintele apartenentei la judetul actual Mehedinti, desi s-ar putea ca, in ciuda evidentelor, sa nu recunosc acest lucru, si vom merge tot asa pana cand administratorii se vor satura si ne vor bloca amandurora accesul. O seara buna.--nelu craciun 12 noiembrie 2006 16:36 (EET)

  Sa ne intelegem, Orsova de azi este in regiunea Oltenia, pentru asta nu trebuie sa cauti prea mult ca sa stii, corect? A facut parte si din Dacia Malvensis si din Banatul istoric. Sint deja referiri la acest lucru in istoricul orasului.Cat despre prezent, el este evident. Faptul ca a facut parte din alte regiuni sau a fost si sub stapanirea altor tari sau imperii nu face ca azi realitatea sa fie alta. In acest moment , Orsova face parte din Romania, regiunea Oltenia, judetul Mehedinti. Wikipedia este totusi o enciclopedie care se vrea una independenta de pareri partizane. Vorbim de o realitate evidenta nu de pareri personale.Pentru alte nelamuriri privind apartenenta Orsovei la judetul Mehedinti va rog sa consultati situl orasului orsova si situl consiliului judetean Mehedinti .Nu mi se pare normal sa avem o discutie contradictorie pe marginea unui fapt atat de evident. Cu respect --86.122.146.18 12 noiembrie 2006 17:15 (EET)Adrian Tunaru


  Revin cu o precizare adresata domnului nelu craciun Eu am facut deja o propunere trecand in istoricul orasului apartenenta la banatul istoricImpartirea pe judete si regiuni exista, ea apare pe toate canalele inclusiv cele oficiale guvernamentale, am dat si un link care va va ajuta in elucidarea nelamurilor privind existenta regiunilor la nivel de guvern iar Orsova nu apare in Banat ci in regiunea Oltenia.

  Refuz sa raspund unor afirmatii facute de dumneavoastra la adresa mea, consider ca jignirile personale nu-si au locul aici si nu insistati nici cu detalii personale despre dumneavoastra, sint irelevante.

  Pur si simplu, wikipedia este o enciclopedie a datelor precise si reci Si este extrem de evident ca Orsova face parte din judetul Mehedinti, regiunea Oltenia expresia dumneavoastra cu imaginea idilica a unei republici banatene felix sau a unui "Banat ciopartit de istorie" este mult prea sentimentalista.Toate bune! respect Banatul, fie el si istoric dar conform realitatii, Orsova este nu judetul Mehedinti, regiunea Oltenia, Romania ...

  este adevarat ca a fost in posiunea maghiarilor si austriecilor, la fel si Bucurestiul...ramane in Muntenia si Romania chiar daca Imperiul Otoman considera ca teritoriu al lor. va multumesc pentru inbtelegere --86.122.146.18 12 noiembrie 2006 19:22 (EET)Adrian Tunaru

  Iata ce spune, sec, legea:

  Regiunile de dezvoltare Art. 5 - (1) În aplicarea prezentei legi, în concordanță cu obiectivele de coeziune economică și socială ale României, precum și ale Uniunii Europene în domeniul politicilor de dezvoltare regională, pe teritoriul României sunt constituite opt regiuni de dezvoltare. (2) Regiunile de dezvoltare nu sunt unități administrativ-teritoriale și nu au personalitate juridică. (3) Denumirile și componența regiunilor de dezvoltare sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege. Art. 6 - (1) Regiunile de dezvoltare sunt zone care cuprind teritoriile județelor în cauză, respectiv ale municipiului București, constituite în baza unor convenții încheiate între reprezentanții consiliilor județene și, după caz, ai Consiliului General al Municipiului București, și funcționează în baza prevederilor prezentei legi. (2) Regiunile de dezvoltare constituie cadrul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de dezvoltare regională, precum și de culegere a datelor statistice specifice, în conformitate cu reglementările europene emise de EUROSTAT pentru nivelul al doilea de clasificare teritorială NUTS 2, existent în Uniunea Europeană. (3) Regiunile, județele și/sau localitățile din județe care fac parte din regiuni diferite se pot asocia în scopul realizării unor obiective de interes comun, interregionale și/sau interjudețene.

  asa scrie legea iar Orsova face parte din regiunea Sud Vest Oltenia cum bine ati vazut.Ce alta dovada mai evidenta va mai trebuie.In impartirea pe regiuni facuta de guvernul Romaniei, orasul Orsova este in regiunea Oltenia. q.e.d. Cred ca ati observat ca am trecut in istoricul orasului apartenenta la acel Banat. Va multumesc!as astepta si scuzele dumneavoastra Ma intreb de ce o fi fost trecut Clujul in regiunea Transilvania si nu in Ungaria sau de ce n-ati trecut Timisoara in loc de Banat, Romania, intr-un pasalic turcesc. Vorbim de realitate si de prezent. --86.122.146.18 12 noiembrie 2006 20:17 (EET)Adrian Tunaru


  Domnule craciun, aceasta este decizie oficiala guvernamentala. Daca sinteti nemultumit de ea puteti protesta la guvern dar raspandind o eroare intr-o enciclopedie nu veti modifica realitatea. V-o spune o persoana nascuta in Orsova. Orsova este in judetul Mehedinti, Oltenia, Romania , nu intr-o virtuala republica banateana maghiara, nici intr-un eyalet turcesc sau provincie austriaca sau a imperiului Roman. Asta este istorie, am vorbit la istoria orasului, le-am trecut la istorie crezand ca astfel voi aplana disputa si ca voi prezenta faptele intr-o lumina reala--86.122.146.18 12 noiembrie 2006 20:27 (EET)Adrian Tunaru

  Conform cu logica dvs. ar trebui scris ca Hunedoara, Deva, Petrosaniul, Ineul etc sunt in Banat. Nu vreti sa intelegeti ca aceste asa numite regiuni, dupa lege, nu sunt entitati administrative. In ceea ce priveste scuzele, vad ca aveti tupeu. Din acest moment consider ca nu mai are rost sa discut cu dvs., cel putin pe tema asta. Totuna ca si cand as vorbi cu peretii. Noapte buna! --nelu craciun 12 noiembrie 2006 20:33 (EET)

  ati inteles gresit. Este evident ca astazi, Orsova face parte din judetul Mehedinti,regiunea Oltenia, Romania. Puteti verifica pe situl primariei Orsova, pe situl judetului Mehedinti sau pe situl guvernului Romaniei. Puteti arunca o privire si pe o harta a Romaniei. Priviti inainte, nu in trecut. Ce a fost de scris in ceea ce priveste apartenenta Orsovei la banatul istoric ca republica banateana maghiara, sau ca pasalic in imperiul otoman sau imperiul habsburgic, a fost scris la capitolul istorie.

  Cand vorbeam de scuze ma refeream la acele iesiri pe care le-ati facut in afara cadrului discutiei. Nu este locul unor referiri personale, inclusiv de genul "a discuta cu peretii" ,jignirile apar in lipsa argumentelor. Buna seara!Cu prietenie in ciuda divergentei --Adrian Tunaru86.122.146.18 12 noiembrie 2006 20:48 (EET)

  Problemă[modificare sursă]

  Eu mă lovesc de problema delimitării „graniței” de est a Olteniei. Oltenia, Muntenia, etc. după înțelegerea mea sunt zone geografice care nu au nimic comun cu împărțirea administrativă. Tot după părerea mea zonele geografice sunt delimitate de, să le zicem „hotare naturale”. Cazul din această pagină de discuție este dacă Orșova este în Oltenia sau nu (nu am citit toată pagina dar mi-am făcut o idee). Iarăși după știința mea (adică nu am un text tipărit) Oltenia se întinde în vest până la Cerna. Orșova este la vest de Cerna deci nu face parte din Oltenia. Cazul meu este cu zona la est de Olt a județului Vâlcea care este în Muntenia. În Wiki română Banat la subcapitolul Organizare administrativă scrie „Județul Mehedinți, numai Baia Nouă, Dubova, Eibenthal, Orșova și Svinița. Alte câteva sate din zonă au dispărut sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier. ” --Jean 17 noiembrie 2006 23:29 (EET)

  Orșova este în Banat, nu în Oltenia[modificare sursă]

  Orșova este în Banat, nu în Oltenia. Noul oraș a fost ridicat acolo unde s-a aflat satul Jupalnic: Aici se află o hartă a vechiului și a noului amplasament. După cum se poate vedea, noul amplasament a localității este tot în Banat. Vezi aici și o fotografie facută din satelit. Am marcat cu culoare roșie amplasamentul localității. Cei care afirmă că Orșova s-ar afla în Oltenia sunt vandali grandomani, lipsiți de argumente/surse/idei, dar cea mai mult le lipsește bunul simț și judecata limpede. Vechea frontieră se afla pe râul Cerovec (e trecut și în hartă).--Olahus2 28 martie 2007 22:04 (EEST)

  Am șters o informație despre regiune istorică. Vă rog, nu o indroduceți fără prezentare sursa verifiabilă (carte etc.) Atâta vreme cât discuție continuă, nu avem nevoie de introducere a informaților necontrolate. Flag of Poland.svgFlag of Romania.svg Remigiu scrie-mi 30 martie 2007 23:53 (EEST)
  Are dreptate. Orșova se află în Banat. --Mihai Andrei 31 martie 2007 00:14 (EEST)

  Orsova este un oras din judetul Mehedinti. Nu cred ca este in spirit enciclopedic formularea este in Oltenia dar este oras banatean. Daca tinem cont de actuala impartire a judetelor si mai ales de structura populatiei, orsova apartine olteniei. Dar mai precis si corect este sa se treaca, un oras din judetul Mehedinti, Romania.

  Primari[modificare sursă]

  Ion Manea

  Constantin Brăgaru

  Erori si rautati "banatane"[modificare sursă]

  Orsova se afla la 25 de km de Drobeta Turnu Severin, nu la 35. Nu are rost ultima parte a pasajulului: "1968 – prin împărțirea administrativ-teritorială din februarie 1968, Orșova este inclusă pentru prima oară în județul Mehedinți, pierzând o serie de instituții: judecătoria, notariatul, agențiile de navigație." adica "pierzând o serie de instituții: judecătoria, notariatul, agențiile de navigație.". Cel care a "scris" (tastat) asta e probabil un banatan (sic) frustrat ca Orsova se afla in Mehedinti. Actualmente exista si judecatorie, si notariate si agentii de navigatie in Orsova: judecatoria si agentia de navigatie de langa santierul naval au sedii nou-noute, ca si administratia financiara si altele. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.80.235.128 (discuție • contribuții).