Discuție:Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Opera Română din Cluj)
Articolul Opera Națională Română din Cluj-Napoca este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Am adăugat aici o porțiune din articol, care nu avea legătură cu conținutul acestuia. Poate pe viitor va fi folosit în alte articole:


Dintre marile personalitati care si-au daruit aproape intreaga activitate acestui lacas de cultura a fost si Lya Hubic. Născută pe meleaguri transilvane la 9 ianuarie 1911, in Comuna Paleu dintr-o familie de muzicieni, Lya Hubic a devenit studentă la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Clu, în toamna anului 1931, la secțiile canto și pedagogie având-o ca maestru de cânt pe renumita cântăreață, membră fondatoare a Operei Naționale din Cluj, Lya Pop. Lya Hubic a avut si un noroc extraordinar, deoarece a fost instruita si de alti dascăli cum ar fi: Augustin Bena - cor, Marțian Negrea - armonie, Andreescu Skeletty - contrapunct, George Simonis - istoria muzicii, Ana Voileanu Nicoară - pian, Traian Vulpescu - teorie muzicala. Studenta fiind, participă la Concursul Internațional de Canto de la Viena (1935), unde i se decernează Diploma de Onoare. În juriul de concurs s-a aflat si renumitul si inegalabilul dirijor Bruno Walter.

Dintre marile personalități care și-au dăruit aproape întreaga activitate acestui lăcaș de cultură a fost și Lya Hubic. În anii '70, perioadă în care director a fost reputata soprană Lucia Stănescu, colectivul Operei avea o valoare de necontestat, ca dovadă turneele europene din acea epocă. Dintre artiștii cu distincții și recunoaștere europeană și mondială s-au numărat: Emil Gherman (tenor), Constantin Zaharia (tenor), Ioachim Pura (prim-balerin, fost director la teatre de operă și balet din Republica Federală Germania), Niculina Mirea (soprană, actualmente Prof.univ. la Conservatorul "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca), Larisa Sorban (prim-balerină și soția reputatului istoric Raoul Sorban, care spune cum a cunoscut-o pe Larisa: De departe cea mai spectaculoasă căsnicie a fost cea cu Larisa Kleismer, prim-balerină a Teatrului Național din Cluj. "A fost o căsătorie formală, care a durat 6 ani, din care 4 am stat în închisoare. Ea a fost singura persoană care mă vizita acolo", rememorează istoricul de artă.

Balerina se refugiase din URSS și trebuia să se mărite cu un român pentru a nu fi trimisă înapoi și închisă. "A venit la mine și mi-a cerut ajutorul. Mai întâi am măritat-o cu un ofițer de aviație, care a fost ulterior arestat. Apoi am divorțat-o. M-am consultat cu avocați și cu prieteni și am luat-o eu de nevastă", se destăinuie Șorban.), etc. Dar, marea si inegalabila Ana Rosza-Vasiliu, partenera lui Aureliano Pertile a debutat si a cantat de nenumarate ori pe scena Operei din Cluj-napoca.


--Roamata mesaj 4 decembrie 2006 07:38 (EET)[răspunde]