Discuție:Ofensiva Armatei României în Transilvania în 1916

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mausoleul Eroilor (1916 - 1919) - detaliu pictural al cupolei.JPGArticolul Ofensiva Armatei României în Transilvania în 1916 este un subiect de care se ocupă Proiectul România în Primul Război Mondial, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre participarea României la Primul Război Mondial Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
1Acest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa 1 pe scala de importanță.

Dragă Florin

În primul rând, felicitări pentru inițiativă! Este bine venită.

În al doilea rând, terminologia care desemnează ierarhia operațiunilor militare este următoarea: război, campanie, operație, bătălie, luptă, ciocnire. În acest caz, articolul ar trebui să se numească eventual „Operația de eliberare a Transilvaniei” sau „Operația din Transilvania”, din Campania anului 1916, din Primul Război Mondial. În cadrul său s-au dus mai multe bătălii (Bătălia de pe Jiu, Bătălia pentru Sibiu, etc.) cuprinzând o serie de lupte și ciocniri.

Pe de altă parte în Planul de campanie pentru 1916 (Ipoteza Z) operația era denumită oficial „Operația de pe frontul de nord și nord-vest”, (Marele Cartier General al Armatei României. Documente 1916 – 1920, Editura Machiavelli, București, 1996, pp 49-58), tocmai pentru că nu se limita geografic doar la Transilvania.

Pentru a respecta și punctul de vedere neutru (unde noi spunem eliberare alții pot spune ocupare) eu aș propune redenumirea articolului cu denumirea sa originală „Operația de pe frontul de nord și nord-vest (1916)” (la urma urmei se bazează pe o sursă de încredere și e mai greu de contestat).

Spor la scris!--Macreanu Iulian (discuție) 8 octombrie 2013 13:18 (EEST)

Consider că soluția cea mai bună ar fi cea de la wikidata, anume Bătălia pentru Transilvania: [1]. Acesta este de altfel titlul sub care a fost inițiat articolul în anul 2013, de Terraflorin. --Mihai Andrei (discuție) 3 august 2015 00:13 (EEST)
Titlul - deși sonor și atrăgător nu ar corespunde realității. Titlul de Ofensiva Armatei României în Transilvania în campania anului 1916 - actual redenumit, corespundea exact cu ce s-a întâmplat în fapt. --Accipiter Q. Gentilis(D) 3 august 2015 00:33 (EEST)
Titlul trebuie să fie eficient și practicabil. Vedeți bine cum este introducerea la articol. În corpul articolului pot fi făcute precizări care să-l lumineze pe cititor. Dar ca să-l lumineze, mai întâi trebuie să găsească articolul. Iar cu cât titlul este mai alambicat, cu atât articolul este mai greu de găsit. Personal nu am ajuns la acest articol decât pe ocolite. Titlul "Ofensiva Armatei României în Transilvania în campania anului 1916" dă 8.920 de rezultate pe google, pe când "Bătălia pentru Transilvania" dă 203.000 de rezultate. --Mihai Andrei (discuție) 3 august 2015 00:43 (EEST)
Păi atunci haideți să scriem în manualele școlare sau în alea după care învață studenții numai ce e în primele 10 rezultate de pe Google...--Accipiter Q. Gentilis(D) 3 august 2015 00:49 (EEST)
Chiar dumneavoastră mi-ați scris mai devreme că nu doriți purtarea discuției la mișto. Ar fi bine să vă țineți de acest deziderat. --Mihai Andrei (discuție) 3 august 2015 00:51 (EEST)
Nu e deloc la plesneală ci e o problemă reală („Criteriul” Google). Problema se pune în a proceda eficient și fiabil. De exemplu numele de „Bătălia pentru/din Transilvania” poate fi titlul de pagină de dezambiguizare, dat fiind că ar putea să fi fost mai multe altfel de „bătălii” (cum ar de exemplu aceea din 1241). --Accipiter Q. Gentilis(D) 3 august 2015 00:56 (EEST)
Criteriul Google este orientativ. Între primele rezultate găsiți trimiteri serioase la subiectul care ne interesează acum. Marea invazie mongolă din 1241 apare listată doar pentru că Enciclopedia României a adoptat titlul "Bătălia din Transilvania (1241)", fără îndoială o idee inedită, notoriu fiind faptul că bătălia de la 11 aprilie 1241 s-a desfășurat pe teritoriul Ungariei actuale, nicidecum în Transilvania. Riscul unei confuzii cu subiectul despre care discutăm nu este unul serios. --Mihai Andrei (discuție) 3 august 2015 01:08 (EEST)
Care sunt aceste trimiteri serioase ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 3 august 2015 23:52 (EEST)