Discuție:Mircea Ciobanu (pictor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Proiect[modificare sursă]

Vom avea un articol despre pictorul Mircea Ciobanu. Voi avea nevoie de @Turbojet: sa acorde ticket de copyright pentru materiale media (foto, poate video - nu stiu inca) ptr a nu intampina probleme cu drepturile autor la commons. Gentilicule, Giku, Blachus, Motorina, Ionutz, cand voi apela la voi, poate dati o mana de ajutor. Multumesc. Asybarisaport 5 ianuarie 2020 13:52 (EET)

Am creat la wikidata inca un Mircea Ciobanu, as vrea ca cel vechi sa fie sters ca este dublura, voi lucra pe cel facut de mine. Nu stiu la wikidata cum se sterge. Cel vechi este aici, cel nou este aici. Asybarisaport 5 ianuarie 2020 14:18 (EET)
Done.
Coane, păi mata știai mai multe ca mine la Wikidata! Vezi opțiunea „Merge”. --Turbojet  5 ianuarie 2020 21:46 (EET)
Sincer? Am orbul găinii... am uitat, nu văz opțiunea. Fă-mi hatârul și rezolvă treaba. Mulțam'... Asybarisaport 6 ianuarie 2020 09:25 (EET)
Am spus că am rezolvat-o deja. Opțiunea este la „More”. --Turbojet  6 ianuarie 2020 10:23 (EET)
Mda, nu aveam bifat gadgetul din Preferences. Simplu, cu plecaciuni magistre. Asybarisaport 6 ianuarie 2020 17:02 (EET)
@Turbojet: vezi ca trebuie sa primesti email de la @ClayAMC: pentru ticket OTRS. Te rog sa-l pui cand va fi cazul la imaginile de aici. Acum sunt doar doua. Se vor incarca mai multe in viitor. Merci ...Asybarisaport 11 ianuarie 2020 21:11 (EET)
@Turbojet: vezi ca a venit FAN Curier cu o depeșă. ...Asybarisaport 13 ianuarie 2020 14:54 (EET)
Falsurile invocate de la wikidata se refera de fapt la site-urile de la Identifiers care sunt considerate "surse de incredere" la wikidata, dar care contin de fapt si imagini la WORKS ce sunt considerate de cel mai autorizat cunoscator al operei lui Mircea Ciobanu ca ar fi falsuri. Nu stiu cum se poate rezolva diferendul. Daca stergem la wikidata niste linkuri de la Identifiers, ele vor fi puse la loc de roboti sau alti contribuitori. Nu cred ca se poate face ceva pentru a avea efect de durata. Voi ce ziceti? ...Asybarisaport 13 ianuarie 2020 15:11 (EET)P.S. Adica se contesta "sursele de incredere".

Masonerie[modificare sursă]

Păsărarule... stii cumva daca exista practica de a se pune in caseta faptul ca o persoana a fost membra a unei loji masonice? Daca da, crezi ca este nimerit sa pun chestia asta in caseta articolului? vezi aici: Entrée dans la Franc-Maçonnerie du Grand Orient d’Italie, loge Horatio Nelson. Inca adun bibliografie, site-ul asta este dedicat lui Mircea Ciobanu, dar nu il voi folosi ca sursa sau poate prea putin. Nu ma pricep la masonerie asa ca daca cineva stie ceva despre cat de notabila este loja asta as vrea sa-si dea o opinie. Mulțam... Asybarisaport 6 ianuarie 2020 22:44 (EET)

Cu praftica, habar nu am dacă există sa nu obiceiul, dar presupun că nu. Cât despre faptul că e nimerit sau nu, aș zice că nu din două motive: unul este că sigur se va agăța cineva de asta și al doilea că se va acorda omului o atenție crescută pe acest palier (sună incitant), în detrimentul a ceea ce a făcut pentru cultură și civilizație. "- Muamăăăă a fost mason,etc...etc...etc " - și vor urma discuții fără folos pe marginea subiectului. Pe cine interesează cu adevărat, va citi în text.--Accipiter Gentilis Q.(D) 6 ianuarie 2020 22:54 (EET)
Chiar sună incitant, a fost zidar. Ce cărămizi prefera, porotherm sau pline?--Kunok Kipcsak (discuție) 12 ianuarie 2020 07:57 (EET)

Traducere program de expoziție[modificare sursă]

Text tradus la rugămintea lui Asybaris:

O privire fugară asupra picturii lui Ciobanu

Născut în urmă cu 34 de ani la București, CIOBANU se manifestă în pictura contemporană ca un expresionist latin, situat la celălalt capăt al unui pod care îl separă de expresioniștii de origine rusă sau germanică, cum ar fi Soutine sau Kokoschka.

La prima vedere, această pictură nu se prezintă nu în siajul unei mode efemere, ci ca o artă mare, care se adapă din izvoarele vii ale fluviului pictural care traversează climatele și vremurile. Artistul nostru se plasează mai curând în linia lui Greco și Goya, expresioniști latini înainte de timpul lor.

Cu El Greco se aseamănă prin această furtună care transfigurează spațiul și spiritualizează forma umană, lăsându-i în același timp eleganța extremă și seducția sa misterioasă.

Pentru ceea ce îl apropie de Francisco Goya, găsim uneori în arta sa o reînnoire a mesajului scăldat în farmece și bântuit de emoții ale maestrului spaniol.

Pictorul nostru ne apare adesea ca un profund spirit eshatologic în Hristoșii lui reîncarnați, în inițierile sale, coborârile de pe cruce, grupurile sale adunate în căutarea unei comuniuni spirituale . Adesea, ca într-un har liniștitor, vedem că din pânzele sale ies la iveală delicate efigii feminine, care vrăjesc prin sensibilitatea lor rafinată.

Dar rămânem în mod deosebit impresionați de aceste uimitoare personaje singuratice, cum ar fi Comediantul cu cocoșul, Portretul cu pălărie neagră, Rezonerul nebunilor, Comediantul în albastru, Regele Regilor, Marea Femeie în roșu și alții vizitatori ciudați, fiecare dintre aceștia necesitând un studiu separat care descoperă în CIOBANU un cercetător atent și pătrunzător al sufletelor, fără a fi neglija vreodată bogăția inițială a plămezii picturale pe care o stăpânește acest creator fervent. Totuși, în această scurtă privire de ansamblu, trebuie să subliniez nudurile sale pictate cu tandrețe, bodegile sale, alcătuite din umile obiecte cotidiene, a căror armonie evocă o viață pașnică și meditativă; peisajele, marinele și priveliștile sale urbane evită orice efect declamativ și ne întâmpină ca niște vechi prieteni.

În ceea ce privește grafismul lui CIOBANU, acesta scapă de cercurile întunecate care taie spațiul și care tind spre o perfecțiune rece. Dimpotrivă, iată pete, accente, opriri bruște, reluări, iar aceste schițe emană, dintru început, fiorul vieții, uneori dur și chiar crud, la fel ca teribilele mesaje pe hârtie, malefice și sfâșietoare, ale lui Goya.

Prin urmare, putem vedea că pictorul nostru îmbrățișează întregul domeniu pictural cu un profund sentiment de devotament și iubire și într-un climat pe jumătate oniric - pe jumătate expresionist, în care suntem chemați să-l urmăm.

Katia Granoff
--Miehs (discuție) 14 ianuarie 2020 17:25 (EET)

Titlu articol[modificare sursă]

Pe artist il chema si Mihai, dar este cunoscut ca Mircea Ciobanu. Chestia e ca mai exista si poetul Mircea Ciobanu si titlul nostru ca sa diferentieze are (pictor). Putem face titlul Mihai Mircea Ciobanu in loc de Mircea Ciobanu (pictor) si sa facem redirect pe Mircea Ciobanu??? Zic si yo nu dau cu parul... Opinii??? @Accipiter Gentilis Q.:, @Gikü:, @Donarius:??? ...Asybarisaport 14 ianuarie 2020 23:26 (EET)

Mircea Ciobanu (pictor) - ză best.--Accipiter Gentilis Q.(D) 14 ianuarie 2020 23:57 (EET)
Curățam si yo pușca... senchiu. Poate totusi ie cineva care vrea, negativistule. ...Asybarisaport 15 ianuarie 2020 00:02 (EET)
Trebuie adăugat la Mircea Ciobanu (dezambiguizare). //  Gikü  vorbe  fapte  15 ianuarie 2020 00:58 (EET)
Acum am aflat noutati. Mircea Ciobanu si-a pus singur numele "suplimentar" Mihai pentru a nu fi confundat cu Mircea Ciobanu scriitorul. In acte este Mircea Ciobanu. ...Asybarisaport 15 ianuarie 2020 12:11 (EET)
Este posibil ca prenumele Mihai să fi fost al unuia dintre părinți?--Kunok Kipcsak (discuție) 15 ianuarie 2020 19:23 (EET)
Nu, e prenumele soției, Ada-Michaela Ciobanu (AMC). În spatele fiecărui bărbat de succes se găsește o femeie puternică. --Pafsanias (discuție) 15 ianuarie 2020 19:38 (EET)
Corect ...Asybarisaport 15 ianuarie 2020 21:21 (EET)
După ce bărbatul are succes, apar și altele. :) --Turbojet  24 ianuarie 2020 09:25 (EET)

Falsuri[modificare sursă]

Poate gasi cineva la groapa de gunoi a internetului pagina asta... http://www.calusari-auction.com/2013/06/mircea-ciobanu-versus-carl-hofer.html ? Eu nu mai am gagetul ala de net, nu mai stiu ...Asybarisaport 15 ianuarie 2020 21:28 (EET)

https://www.modernism.ro/2013/06/28/mircea-ciobanu-versus-carl-hofer/ ? --Accipiter Gentilis Q.(D) 16 ianuarie 2020 00:12 (EET)

Bun. ...Asybarisaport 16 ianuarie 2020 10:06 (EET)

Surse de interes[modificare sursă]

Licente imagini[modificare sursă]

@Gikü:,@Turbojet:... ia spuneti daca pot folosi prin incarcarea imaginii portret a lui Gilles Néret de la en.wikipedia.org, unde este UC, pe ro.wikipedia.org ca utilizare cinstita (UC)? Pot sau nu pot? Vreau sa fac un ciot de articol pentru Gilles Néret in limba romana. ...Asybarisaport 23 ianuarie 2020 12:00 (EET)

@Asybaris01: Desigur, dacă imaginea va fi utilizată doar în articolul Gilles Néret. //  Gikü  vorbe  fapte  23 ianuarie 2020 12:02 (EET)
DA, eu o voi folosi doar acolo, de altii nu bag mana in foc. Merci ...Asybarisaport 23 ianuarie 2020 12:06 (EET)
Da, o poți folosi. De alții au grijă alții. :) --Turbojet  24 ianuarie 2020 09:26 (EET)