Discuție:Lista laureaților Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Star of life.svgArticolul Lista laureaților Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este un subiect de care se ocupă Proiectul Medicină, o inițiativă ambițioasă de a dezvolta articole despre medicină, adăugând informații cât mai cuprinzătoare, detaliate și citate cu surse de încredere Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ListăAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Listă pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Care este denumirea corectă:

 • Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină
 • Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină

Laurap\ mesaj 8 noiembrie 2006 11:43 (EET)

Denumirea corectă[modificare sursă]

După cum mă așteptam cineva a observat, aceste „mici” diferențe de denumiri, mici diferențe care în realitate au substraturi profunde. Ținând cont de întrebarea de mai sus voi prezenta câteva păreri peronale.

Denumirea corecta se stabilește după mai multe critetrii:

1) Primul criteriu ar fi traducerea cât mai exact după denumirea originală. Eu consider ca sait original saitul organizației. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2005/. Aici este scrisă foarte clar denumirea „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005”. În fraza de început http://nobelprize.org/nobel_prizes/ este scrisă fraza

„The Nobel Prize

Every year since 1901 the Nobel Prize has been awarded for achievements in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and for peace. ”

Nodul gordian este conjuncția or care nu se poate traduce în nici un caz cu și ci cu sau. Aceasta este traducerea din limba engleză (m-am consultat, nu acum, pentru această problemă cu persoane foarte bune cunoscătoare ale limbii engleze, traducători de cărți englezești).

2)Al doilea criteriu ar fi să încercăm să înțelegem ce ia determinat pe cei ce au denumit premiul să dea această denumire. Lucru este mai greu.

3) Al 3-lea criteriu este să vedem pentru ce au fost date premiile Nobel de-a lungul anilor și să facem o legătură între denumirea premiului și conținutul lucrărilor premiate. Un extras (între 1901 - 1962) din lista de premii este mai jos.

 • 1902 Ronald Ross Marea Britanie | Pentru lucrările în care evidențiază rolul tânțarilor ca sursă transmițătoare a paludismului. Părerea mea este că cercetarea este de biologie, entomologie.
 • E Buchner Descoperirea fermentației „in vitro“. În nici un caz premiul nu este laut pentru studii medicale.
 • 1910| Albrecht Kossel Lucrările în domeniul constituenților proteici și nucleoproteici din celule. Studiile sunt de biologie celulară.
 • | 1915 R. Willstratter Cercetări asupra clorofilei. Aceste cercetări nu au nimic comun cu medicina, ci cu fiziologie vegetală, sau citologia vegetală.
 • 1929 A. Harden și H. E. Chelpin Cercetări efectuate asupra fermentației zaharurilor. Premiu pentru lucrări ce nu au legătură cu medicina
 • 1930H. Fischer Descoperirea structurii hemului și a clorofilei
 • 1933 Thomas H. Morgan Descoperirea rolului jucat de cromozomi în ereditate. Lucrările au fost făcute pe musculița de oțet (Drosophila melanogaster)și nu sunt lucrări de medicină ci de genetică
 • 1946 Paul Müller Descoperirea eficacității produsului DDT ca insecticid de contact. Lucrări ce nu sunt de medicină
 • 1953 Hans Krebs Descoperirea ciclului tricarboxilic care are loc în procesele de oxido-reducere la nivel celular. Lucrări de biologie celulară.
 • 1958 F. Sanger Descoperirea secvenței aminoacizilor dintr- o molecula de proteină (insulina). Lucrări ce nu sunt de medicină.
 • 1961 M. Calvin Franța | Explicarea mecanismului biochimic al asimilării acidului carbonic de către plante. Lucrări ce nu au nici o legătură cu medicina

Se pate observa că numerose premii au fost acordate pentru cercetări care nu au nici o legătură cu medicina, sau legături tangențiale. Deci denumirea premiului indică două posibilități de acordare și anume prima ar fi pentru lucrări de fiziologie iar a doua ar fi pentru lucrări de medicină. În acest sens este și acel or în titlu și nu and. Cum se poate constata din extrasul de mai sus nu sunt numai lucrări de fiziologie sau medicină premiate, ci și lucrări de biologie celulară, genetică, etc. care cred eu că se ăncadrează nu înlatura medicală a premiului


Sensurile care apar folosind cele două traduceri

Prin denumirea premiului în limba română „Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină” apare o singură latură a premiului și anume latura medicală. Concluzia se acordă doar medicilor și celor care lucrează în domeniul medical.În acest caz am considera fiziologia doar ca o ramură a medicinei (ceea ce nu este) și ar apărea un pleonasm.

Daca s-ar traduce corect „Premiul Nobel pentru Fiziologie sau medicină” atunci ar apărea două laturi ale premiului. Prima ar fi cea nemedicală (cum rezultă din lucrările ce nu au legăatură cu medicina) și pe poziția a doua (ceea ce unora nu le-ar conveni) ar fi cea medicală. Și aici ar apărea probleme deoarece multe lucrări nu sunt de fiziologie.

În alte limbi Ex wiki franceză franceză apare „Prix Nobel de physiologie ou médecine”

http://fr.wikipedia.org/wiki/Prix_Nobel_de_physiologie_ou_m%C3%A9decine

sau un alt sait http://www.nobelpreis.org/francais/medizin/axel.htm este scrisă denumirea complectă „Le Prix Nobel de physiologie ou médecine ”

--Jean 8 noiembrie 2006 21:30 (EET)

Și ori sau[modificare sursă]

În principal cred că nu are nici o importanță că e „și” ori „sau”. Toată lumea știe că aceste premii sunt primite pentru aspecte medicale (ba chiar mai mult aș spune umane) sau cu relevanță pentru medicina umană (nu cred că se va acorda un premiu pentru o nouă metodă de altoire a unui măr spre exemplu).

 • http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/ după cum arată și adresa și numele categoriei Nobel prize in medicine aceste premiu este pentru medicină.
 • Ca idee se poate vedea farmacologia ca ramură a medicinei, unde chimia, fizica studiile preclinice, clinice se fac pe animale cu animale, dar nu pentru animale ci pentru om (cam grosier spus dar în principiu cam așa stau lucrurile)
 • genetica este o ramură de bază pentru medicina actuală, dar mai ales pentru aceea a viitorului
 • cam tot ce a amintit Jean mai sus sunt premii pt că au legătură (efecte pozitive) în medicina umană
spre exemplificare Palade a primit în 76 premiu Nobel pt ceva cercetări în biologia celulelor, dar era doctor, iar studiile sale au fost un pas înainte în medicină. Pentru acest aspect a fost premiat și nu pentru că a fost un bun biolog

Am simțit nevoia să fac această completare, în rest fie cum o fi cu „și” ori „sau”. Toate cele bune. -- Pixi discuție 10 noiembrie 2006 21:04 (EET)

sau[modificare sursă]

Ba are importanță dacă e și ori sau, fiindcă numai una din variante e corectă: sau. Ce-i drept, chiar site-ul oficial o ia uneori pe scurtătură și zice numai Medicină; dar când apare denumirea completă e sau. Premiul nu a fost niciodată decernat "amestecat". -- Victor Blacus 12 noiembrie 2006 20:02 (EET)


Denumire corectă 2 Răspuns la comentariul „Si ori sau”[modificare sursă]

Nr frazei Fraza originală integrală Fragmentul de frază analizat Părerea personală -Observații
1 În principal cred că nu are nici o importanță că e „și” ori „sau”. - Eu zic că are importanță deoarece conduc la două sensuri diferite. Dacă s-ar aplica și am mai spus, ar apărea fiziologia ca ramură doar a medicinei (mai sunt și alte fiziologii care nu au legătura cu medicina), iar toate comisiile care au acordat Premii pentu lucrări ce nu au nici o legătură cu medicina au făcut erori majore. Aplicând „nu are nici o importanță” care sună a o stare generală autohtonă, ne va duce, mai bine spus ne-a dus acolo unde suntem în toate statisticile europene sau mondiale. -
Fraza 2 Toată lumea știe că aceste premii sunt primite pentru aspecte medicale (ba chiar mai mult aș spune umane) sau cu relevanță pentru medicina umană (nu cred că se va acorda un premiu pentru o nouă metodă de altoire a unui măr spre exemplu). Toată lumea știe că aceste premii sunt primite pentru aspecte medicale (ba chiar mai mult aș spune umane) sau cu relevanță pentru medicina umană Ce să înțeleg citind toată fraza 2 cu exemple, că toate descoperile care nu sunt de mediciă au o legătură directă cu medicina. Lucrurile cum am mai scris anterior nu stau chiar așa -
Am să reenumăr mai jos câteva premii Nobel care nu au nici o legătură cu medicina. Cu omul da - 1907 E Buchner Descoperirea fermentației „in vitro“. -
- 1915 R. Willstratter Cercetări asupra clorofilei. - Clorofila are legătură cu medicina ?
- 1929 A. Harden și H. E. Chelpin Cercetări efectuate asupra fermentației zaharurilor. - Fermentația zaharurilor are legătură cu nedicina ?
- 1930 H. Fischer Descoperirea structurii hemului și a clorofilei Structura clorofilei are legătură cu mdicina ?
1933 Thomas H. Morgan Descoperirea rolului jucat de cromozomi în ereditate. Lucrările au fost făcute pe musculița de oțet (Drosophila melanogaster)și nu sunt lucrări de medicină ci de genetică, iar de rezultate a beneficiat nu numai medicina ci și toate meseriile în care se folosesc cunoștințele de genetică ca zootehnia, sericicultura, apicultura, horticultura, agronomia
1961 M. Calvin Franța | Explicarea mecanismului biochimic al asimilării acidului carbonic de către plante. Plantele au legătură cu medicina ?
Enumerările poate ar putea continua -
(nu cred că se va acorda un premiu pentru o nouă metodă de altoire a unui măr spre exemplu) - -
2 ex. 1 (adresă sait) după cum arată și adresa și numele categoriei Nobel prize in medicine aceste premiu este pentru medicină. - - pentru fraza respectivă Victor Blacus a dat un răspuns perfect
2 ex.2 Ca idee se poate vedea farmacologia ca ramură a medicinei, unde chimia, fizica studiile preclinice, clinice se fac pe animale cu animale, dar nu pentru animale ci pentru om (cam grosier spus dar în principiu cam așa stau lucrurile) - - -
2 ex. 3 genetica este o ramură de bază pentru medicina actuală, dar mai ales pentru aceea a viitorului - - Ar fi bine să specificați despre ce ramură a geneticii este vorba. Genetică fac și zootehniștii și apicultorii și sericicultorii și horticultorii care activități nu au legătură cu medicina
2 ex. 4 cam tot ce a amintit Jean mai sus sunt premii pt că au legătură (efecte pozitive) în medicina umană

spre exemplificare Palade a primit în 76 premiu Nobel pt ceva cercetări în biologia celulelor, dar era doctor, iar studiile sale au fost un pas înainte în medicină. Pentru acest aspect a fost premiat și nu pentru că a fost un bun biolog

cam tot ce a amintit Jean mai sus sunt premii pt că au legătură (efecte pozitive) în medicina umană - De acord majoritatea sunt de medicină, sau au legătura cu medicina, dar sunt și nu puține, care chiar nu au legătură cu medicina
spre exemplificare Palade a primit în 76 premiu Nobel pt ceva cercetări în biologia celulelor, dar era doctor, iar studiile sale au fost un pas înainte în medicină. Pentru acest aspect a fost premiat și nu pentru că a fost un bun biolog - Premiul se dă pentru reultatele cercetărilor și nu are legătură cu formația autorului. Dacă descoperirea o făcea un inginer astronaut tot ar fi luat premiul, pentru valoarea descoperirii și s-ar fi dat tot pebtru fiziologie și nu pentru altceva


--Jean 14 noiembrie 2006 01:11 (EET)

Explicații pentru ștergerea din 9 octombrie 2009 16:46[modificare sursă]

Explicațiile sunt date în această pagină de discuții mai sus. --Jean (discuție) 9 octombrie 2009 16:51 (EEST)