Discuție:Listă de denumiri dacice

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salut Bogdane,

Fiind oarecum în "meserie" îmi permit, cu asentimentul tău, câteva observații cu privire la denumirile geografice dacice. Hidronimele evocate de tine in lista prezentată nu sunt cu certitudine dacice, motiv pentru care cred că titulatura ar trebui cumva relativizată (de genul: denumiri geografice de prezumptivă origine dacică).

Un singur exemplu: despre originea numelui râului Olt s-au pronunțat în secolele XIX-XX o sumă de cercetători de prestigiu. În sprijinul descenței dacice a numelui râului s-a pronunțat, de pildă, "celebrul" E. R. Roesler, în timp ce alți savanți, G. Patsch, de exemplu, a considerat numele de origine iraniană (opinie susținută și de Al. Rosetti). K. Krahe, un lingvist german, a considerat hidronimul de origine romană, iar E. Thomaschek si E. Petrovici l-au considerat de origine tracică.

Intenția care a stat la baza acestei succinte intervenții este ca "ro.wikipedia" să coreaspundă din punct de vedere științific și să devină de referință pentru toți cei care o folosesc sau o vor folosi în viitor.

Inca o dată salutări

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Synd (discuție • contribuții).

De fapt am spus că sunt "din perioada dacilor", n-am spus că sunt cu siguranță de origine dacică. Totuși o să scriu mai clar. Bogdan 5 Mai 2004 19:55 (UTC)

Una din ideile speculate vizavi de numele Dunării este că ar proveni din celtă: danu (= zeița mamă). Asta ar însemna că numele este predacic, lucru nu exclus, ținând seama de multitudinea de topinime legate de celți în întreaga Europă.

Salutări tuturora! Anonim în Vest

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.131.140.230 (discuție • contribuții).