Discuție:Legea conservării energiei

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ce ar trebui făcut:

  • enunțarea legii realizat--ZOLTAN (discuție) 1 octombrie 2009 22:57 (EEST)[răspunde]
  • comentariu asupra caracterului general al legii.
  • legătura dintre legea lui Mayer din termodinamică și principiul conservării masei al lui Lavoisier. (cu extindere asupra observațiilor lui Rumkorf din sec. XVIII.)
  • definirea succintă a principalelor forme de energie ( mecanică, termică, electrică, etc.)
  • Scrierea ecuațiilor de conservare (în mecanică pentru câmpul de forțe conservative, în termodinamică pentru principiul I., în electrodinamică pentru vectorul Poynting, etc)
  • extinderea principiului clasic la teoria relativității restrânse cu accent pe echivalența masă-energie, cu exemple experimentale din teoria nucleară ce dovedesc validitatea teoriei(defect de masă, energie de legătură pe nucleon, etc.)
  • și multe alte aspecte....

Poate o face cineva.... --ZOLTAN (discuție) 1 octombrie 2009 18:52 (EEST)[răspunde]

Ne facem de râs[modificare sursă]

Articolul e greșit: se confundă energia cu forța, de neiertat unui elev de liceu. Julius Robert Mayer a murit acum aproape 150 de ani: nu poate fi luat drept sursă, astăzi. Iar ce urmează e în cel mai bun caz o bâlbâială plus greșeli.

Nu se poate corecta nimic: trebuie făcut tabula rasa și scris de la început. În lipsă de altceva, poate fi tradus articolul de la en.wp, care e bun. Dar ștergeți urgent aiurelile astea, că ne facem de râs. Nu-mi luați în nume de rău că stau pe tușă și critic, fără să pun mâna: nu găsesc timp. -- Victor Blacus (discuție) 1 octombrie 2009 19:11 (EEST)[răspunde]

Nu, nu ne facem de râs, e nevoie de rescrierea completă! Da, e adevărat că R. Mayer a murit acu’ un secol și ceva, dar formularea principiului totuși se datorează lui.(încercarea de a traduce textul original, sigur, a eșuat. Fraza a doua din text e o aiureală). Consider că înafara definiției totul trebuie refăcut!--ZOLTAN (discuție) 1 octombrie 2009 20:00 (EEST)[răspunde]