Discuție:Iuliu Maniu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Discuție veche[modificare sursă]

Am observat cu surprindere că articolul despre Iuliu Maniu era o traducere aidoma a versiunii incomplete din Wikipedia engleză. Același lucru l-am mai constatat întâmplător la articolele Nicolae Rădescu, Mihai Groza ("ciot"), Gh. Gheorghiu-Dej ("ciot"), Sergiu Celibidache. Bănuiesc că mai sunt și altele. Oare în țară nu găsim surse de documentare și persoane competente ? Ar fi de înțeles, chiar de recomandat, să preluăm din ediția engleză articole despre Harry Trumann, Louis Armstrong sau Joe Louis, dar nu despre personalitățile române. Sensul ar trebui să aibă direcție opusă. Nu vreau să-mi atribui funcția de Cato Cenzorul. Admir activitatea entuziastă a unor utilizatori neobosiți ca Dănuț, Bogdan, Gutza, Vasile și alții. Alcătuirea unei enciclopedii, pornind de la zero, este o muncă grea și plină de răspundere, o enciclopedie reprezentând un factor cultural de primă importanță. Păstrând proporțiile, să ne gândim la enciclopediștii francezi din secolul al XVIII-lea.

Noi nu scriem un articol pentru a ne distra sau a ne da importanță, ci pentru a oferi publicului de acum dar și generațiilor viitoare date informative concise dar exacte asupra oamenilor, fenomenelor, faptelor. În special redactarea unei scurte biografii a unei mari personalități este deosebit de dificilă, articolul trebuind să cuprindă într-un spațiu restrâns datele esențiale. Comentarii subiective, aprecieri nu trebuie să lipsească, dacă nu sunt pătimașe. Pentru aceasta este necesară o documentare migăloasă preluată critic.

Din păcate nu avem prea mult timp, în secolul zborurilor interplanetare. Să nu exagerăm însă nici ca Hașdeu care - primind sarcina din partea Academiei Române să alcătuiască un dicționar al limbii române -, în al său Etimologycum Magnum Romaniae, după ani de muncă nu a trecut de litera B (lectura articolului despre litera "A" este însă o adevărată desfătare).

Din aceste puncte de vedere mi-am permis să rescriu articolul despre Iuliu Maniu. Ași fi bucuros să am prilejul de a discuta pe temele de mai sus cu alți utilizatori ai Wikipediei, pentru că numai pe calea dialogului poate fi "extras" adevărul, cum spunea Socrate.

Utilizator: Moby Dick, 31 mai 2004, 19:24

  • Moby Dick, este adevărat. Motivul este că toate articolele din Wikipedia engleză legate de România au fost scrise de români și într-o un măsură de Bogdan. Este normal ca el să nu se mai documenteze încă o dată asupra acelorași subiecte. --Danutz
  • Nu este normal. Oricând este posibilă o îmbunătățire a conținutului. Nu putem știi totul.

Ar trebui apelat la specialiști printr-o campanie în medii, explicându-se apariția Wikipediei, modul ei de editare și necesitatea scrierii articolelor de către persoane competente în domeniile respective. Sunt sigur că s-ar putea scoate de la naftalină persoane cu cunoștințe enciclopedice sau care au trăit unele evenimente. -- Utilizator:Moby Dick

Articolul curent a rezultat in mare masura din edit-uri succesive ale lui Mihai Andrei si ale mele. Daca Moby Dick poate scoate de la naftalina persoane cu cunostinte academice, ar fi super! In ce priveste persoanele care au trait acele evenimente, mici sperante (1) ca aveau >10 ani cand s-au intamplat faptele respective si (2) ca editeaza pe wikipedia. Pe de alta parte, interesul lui Moby Dick s-ar putea materializa in lectura unor carti de istorie si adaugarea informatiei respective aici. :) Dpotop 22 mai 2006 20:39 (EEST)[răspunde]

Articolul este un dezastru. Biografia lui Maniu este cosmetizată la maxim. Nici urmă de referințe bibliografice, și asta se vede în informațiile prezentate. Ar trebui rescris cu totul.--—RaduTrifan 6 ianuarie 2008 16:17 (EET)[răspunde]

Cosmetizare[modificare sursă]

--79.220.54.211 (discuție) 27 septembrie 2021 19:34 (EEST)[răspunde]

S-a mai spus, dar nu strica a fi repetat, biografiile lui Iuliu Maniu, scrise de apologetii domniei sale, sunt extrem de "lustruite" si, deseori, lipsite de orice referinte verificabile. Iar faptele si mai ales urmarile cam dau apa la moara adversarilor.
Ma rog, nu este un lucru usor a gasi articole sau orice înscris de la Maniu, gasirea acului în carul cu fân este oarecum simpla prin comparatie.
Eu am gasit 6 articole scrise (publicate) de Maniu pâna în 1933.

Au mai fost doua memorii adresate lui Carol 2, si ceva "memorii" despre discursul sau din ultimul Consiliu de Coroana.
În perioada Antonescu a scris câteva memorii lui Antonescu si exista "memorii" despre anumite telegrame trimise aliatilor (prin "memorii" între ghilimele se înteleg "amintiri", adica ceea ce si-au adus aminte Visa, Coposu, Hudita si altii, dar nimic scris).
În "libertate", Maniu a scris doua articole (ambele în 1944, unul despre 23 August iar celalalt despre Revolutia din Octombrie, ambele de o dezgustatoare limba de lemn, mai ales ultimul), a dat doua interviuri (dintre care unul publicat în Elvetia) si a trimis o scrisoare lui Stalin. Cele doua memorii adresate lui Le Rougetel si apoi Holman nu au fost primite, si probabil s-au distrus. Au ramas doar câteva însemnari. A furnizat 3 marturii (doua orale si un memoriu explicativ) la tribunal.
În fine, din puscarie a scris doua dari de seama.

De regula, Maniu vorbea cu cineva, iar acesta dadea sfoara în tara. "Prezidentul" nu dorea sa lase lucru scris în urma, la fel ca Stalin.
Într-o cariera de aproape 60 de ani de politica, Maniu a scris cam cât a scris Iorga într-o luna.
Adversarii lui au avut, peste ani, un avantaj decisiv - de la ei ne-au ramas înscrisuri. Iar informatiile sunt verificate si coroboreaza între ele.

Apropo, de ce a fost nevoie sa se repete sursele bibliografice? Nu pareau destule? :)

Apostol Stan (1997). Iuliu Maniu - Naționalism și democrație. Biografia unui mare român. Editura Saeculum.
...
Apostol Stan, Iuliu Maniu, biografia unui mare român, Editura Saeculum I.O., București, 1997.

Cu stima,
Marian

Am impresia că ceea ce incercați dvs. să faceți este să publicați rezultatele unei cercetări originale direct pe wikipedia. Din păcate (sau din fericire) nu așa funcționează lucrurile. Singurul lucru care contează este ce spun sursele secundare de încredere. Că biografiile lui Maniu din anii de după revoluție sunt hagiografice e real, dar nerelevant aici. Căutați surse mai bune.--Plinul cel tanar (discuție) 1 octombrie 2021 12:03 (EEST)[răspunde]
Va raspund cu referire la cucoana Clark, pentru ca se pare ca aceasta este în acest moment, marul discodiei. Apoi voi reveni si asupra celorlalte.
Respectiva Victorie Clark nu a calatorit în România. A vizitat Moldova ruseasca (Basarabia), însa se crede specialista în istoria ortodoxiei române.
Nu vad motivul pentru care ea este mai "specialista" decât un Xenopol sau un Iorga, care au tratat bine acest subiect (ok, xenopol cam murise înainte de încoronare, iar Iorga i-a cam fost dusman, însa abia dupa 1924).
Nu vad motivul pentru care a trebuit citata o straina pentru o chestie stiuta de toti, de ce nu l-ai citat pe Scurtu sau pe Constantiniu, care au scris despre asta? Nu sunt credibili? Coposu e citat la greu - ce fel de sursa este? În afara de "partinitoare"?
De asemenea, nu vad de ce va împotriviti stergerii unei afirmatii vadit tendentioase - lasând doar faptele nu si interpretarile. fapta este: Maniu nu a participat (si a interzis membrilor de partid sa mearga). Interpretarea: "monopolizarea" ceremoniei de ortodocsi. Absurditatea: în Transilvania nu erau decât 27% ortodocsi. Dupa cum am spus-o si repetat-o, Ferdinand a fost încoronat drept Rege al României, nu Rege al Transilvaniei. Argumentul este deci tras de par pentru a fi tendentios, lovind în ortodoxie.
Apoi, vad ca mi-ati sters si informatia ca nu a participat la botez. Este referita de un martor ocular si publicata în vremea când aceasta informatie era înca "calda". Asta ce defect mai are? Ca nu a fost citita sau citata de guru Clark? Cu Coposu, martor ocular, cum ramâne? primar, secundar...?
Referitor la "cercetarea originala" - nu am publicat nimic pe wikipedia, vorba lui Caragiale, stimabile faceti eroare! Am pus intentionat la discutii faptele (sunt fapte, indiferent cine le socoteste): numarul de articole scrise de Maniu. Nu poti sa te referi la "corifeul" politicii, la "stâlpul democratiei", la Maniu fara a cita din el. Cineva trebuie "sa-i numere ouale", pentru ca mi se pare absurd ca perietorii de serviciu sa aiba dreptul sa spuna orice laudarosenie pentru ca sunt la a doua mâna (unul spune prostia, celalalt o preia - bingo, gata sursele secundare). Am facut-o pentru ca m-am gândit ca cineva, abilitat de wikipedia sa fie competent, ar putea sa treaca peste prejudecati si sa înteleaga anumite lucruri. Strict legat de "originalitatea" cercetarii mele - înaintea mea, i-au numarat lucrarile Goga (i-a scapat brosura cu discursurile din Parlamentul ungar) si Iorga.
Cu stima,
Marian 145.64.254.247 (discuție) 1 octombrie 2021 19:42 (EEST)[răspunde]
Vă ambalați degeaba. Eu nu am participat la scrierea articolului. Citați dvs din Constantiniu.--Plinul cel tanar (discuție) 1 octombrie 2021 21:38 (EEST)[răspunde]

"Profesiunea" lui Maniu[modificare sursă]

--145.64.254.247 (discuție) 30 septembrie 2021 17:25 (EEST)[răspunde]
În caseta informative este trecut "Avocat".
Evident, Maniu a si profesat aceasta meserie, de fapt prima cu care a si început, la Blaj. La urma urmei, de aceea face omul o facultate de drept.
În cursul vremii, mai ales spre sfârsit, Maniu, a scris cu mâna lui sau, dupa caz, grefierul dupa dictarea lui Maniu, si alte profesiuni.
Bunaoara, la Procesul Marii Tradari Nationale precum si la propriul proces, declaratia sa de martor respectiv acuzat mentiona profesiunea de "Agricultor". Probabil o referinta la via de la Badacini pe care trebuia neaparat s-a o îngrijeasca atunci când era încoltit de miticii "greco-tigani" (expresia îi apartine, datând din 1928) si trebuia sa dispara urgent din Capitala fara a da explicatii.
Fisa de încarcerare si cea de deces scriu sec "Fara ocupatie".
Din momentul în care s-a apucat de politica, Maniu nu stiu sa fie mai aparut vreoadata "la bara" în virtutea profesiei sale (exista informatii ca ar fi fost aparatorul Anei Pauker), prin urmare meseriile de "Fara ocupatie" si respectiv "Agricultor" au fost, în aceasta ordine, cele mai longevive din cariera sa profesionala.

Cu stima,
Marian

Victoria Clark[modificare sursă]

Referința la Victoria Clark nu indică pagina. Nu am acces la textul complet dar google books nu pare să găsească referințe la Maniu în această carte. Cred că fie e vorba de sinteză originală fie e o referință greșită. --Plinul cel tanar (discuție) 1 octombrie 2021 21:35 (EEST)[răspunde]

Eroare infocaseta[modificare sursă]

Am aflat atât la Iuliu Maniu cât și la alți politicieni o eroare ce nu permite afișarea infocasetei. Cum se poate rezolva? Mulțumesc, Teutorigos (discuție) 25 decembrie 2021 10:53 (EET)[răspunde]

Eroarea a fost raportată la Cafenea. -- Victor Blacus (discuție) 25 decembrie 2021 11:03 (EET)[răspunde]