Discuție:Grumezoaia, Vaslui

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Grumezoaia un sat cu o vechime de peste 200 de ani , un loc in care timpul a inghetat odata cu traditiile si peisajele mioritice.Tot in acest sat la Tolontan, poate fi admirat un stejar impunãtor, de peste 400 de ani vechime, care are o coroanã cu un diametru de peste 35 de metri şi o înãlţime de 30 de metri.Satul din Grumezoaia a fost nevoit sa treaca printr-un razboi (al doilea razboi mondial),gasinduse si in prezent caschete si embleme ale uniformelor nemtesti.tot in acest sat poate fi vizitat si muzeul satului ,in incinta caruia se afla diverse motive taranesti din cele mai vechi timpuri .Nu in ultimul rand la marginea satului se afla MANASTIREA "DIMITRIE CANTEMIR" cu o istorie impresiaonanta .In vechile hrisoave, Manastirea "Dimitrie Cantemir" este atestata din anul 1692, fiind cunoscuta sub acest nume deoarece a fost refacuta de marele voievod si carturar, nascut pe aceste meleaguri, Dimitrie Cantemir.

Legenda spune ca ... terenul pe care s-a ridicat manastirea a fost dat de Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, osteanului sau Stan Posatnicul, ca rasplata pentru faptele de mare vitejie din razboaiele cu turcii. Lacasul a fost construit intr-o poiana, dupa vechea traditie care spune ca domnitorul a tras cu arcul, iar pe locul unde a cazut sageata s-a asezat masa Sfintului Altar al Bisericii.

Dovada vie a intimplarii sta masa din altar, al carui picior a fost sculptat din stejarul in care s-a infipt sageata lui Stefan. Legenda mai spune ca, dupa infringerea lui Dimitrie Cantemir, in 1711, in batalia de la Stanilesti, o parte dintre bogatiile domnitorului au fost transferate, printr-un tunel, de la conacul Cantemirestilor din Silistea la manastire. Dupa ce Dimitrie Cantemir s-a refugiat in Rusia, fratele sau, Antioh Cantemir, a continuat sa ingrijeasca manastirea prin donatii de mosii si odoare bisericesti.

Asezamintul a fost chinovie de monahi pana in anul 1802, dupa care a adapostit maicute.

In anul 1855, o epidemie de holera a secerat vietile multor maici si o seama de alte vitregii au facut ca in 1900 viata monahala din manastire sa fie intrerupta, lucru care a condus la degradarea si disparitia chiliilor si a manastirii propriu-zise. Au fost salvate, prin bunavointa localnicilor, doar biserica si citeva icoane.

La aceasta veche manastire se gasesc multe odoare ale familiei Cantemir. Cele mai importante sunt icoane foarte vechi din secolul XV-XVI, iar cele mai multe din secolul XVII-XVIII. Abia dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor a fost activata si manastirea Dimitrie Cantemir.

In vara anului 1997, parintele Serafim Botnar, atras de aceste stravechi meleaguri incarcate de spiritualitate si istorie, s-a angajat la o munca titanica - sa redea locului stralucirea de alta data si a pornit prin tara sa stringa fonduri.


Mikey